Κοινωνία Κόσμος

Ίχνη της φρικιαστικής ναζιστικής σφαγής που ξέσπασε στη Γερμανία.

Ένα παπούτσι μιας γυναίκας βρέθηκε σε ένα από τα ναζιστικά σφαγεία στη Γερμανία. Φώτογραφία: LWL / Maria Hahne

Τα παπούτσια, τα κουμπιά, το βιβλίο προσευχής, οι σφαίρες, τα σοβιετικά νομίσματα και η αρμονία ήταν μεταξύ των 400 αντικειμένων που πρόσφατα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στις τοποθεσίες της ναζιστικής σφαγής.

Στο τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μερικών ημερών το Μάρτιο του 1945, οι Ναζί δολοφόνησαν 208 πολωνούς και ρώσους αναγκασμένους εργάτες στη γερμανική περιοχή Βεστφαλία-Λίπε.

Οι αρχαιολόγοι αναζητούν ίχνη της σφαγής σε τρεις αγροτικές περιοχές – κοντά στις πόλεις Warstein, Suttrop και Eversberg. Παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στο κοινό στις 8 Μαρτίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα 400 αντικείμενα προέρχονται από την κοιλάδα του Langenbach κοντά στο Warstein, όπου 60 γυναίκες, 10 άντρες και ένα παιδί μεταφέρθηκαν στο δάσος, υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρθηκαν σε διαφορετικό στρατόπεδο εργασίας και στη συνέχεια πυροβολήθηκαν. Τα δοχεία σφαίρας που βρέθηκαν διάσπαρτα στο περιβάλλον δάσος δείχνουν ότι ορισμένοι από τους εργάτες προσπάθησαν να ξεφύγουν. Πολλά από τα αντικείμενα ήταν προσωπικά αντικείμενα που είχαν ταφεί με τα θύματα, όπως ένα πολωνικό βιβλίο προσευχής και ένα λεξικό, πολύχρωμα κουμπιά και χάντρες και παπούτσια.

Παρόμοιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν σε ένα πεδίο κοντά στο Eversberg, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης αντικείμενα. οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες για να ανοίξουν ένα γιγάντιο λάκκο στο έδαφος, όπου πυροβόλησαν άλλους 79 εργάτες και ένα παιδί. Κοντά στο Suttrop, ξένοι εργάτες αναγκάστηκαν να σκάψουν τις τάφρους, όπου θάφτηκαν 57 από αυτούς.

Οι Ναζί είχαν προσπαθήσει να καλύψουν τα εγκλήματά τους σε αυτές τις περιοχές. Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την περιοχή μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, και στο Suttrop, ανάγκασαν τους Γερμανούς κατοίκους να κάνουν εκταφή στους νεκρούς για να ξαναθαφτούν σε σωστά νεκροταφεία. Παρόμοιες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε Eversberg και Warstein. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους νεκρούς παραμένουν ανώνυμοι σήμερα και μόνο 14 από τα θύματα έχουν εντοπιστεί με το όνομα.

Ο Matthias Löb, διευθυντής του Landschaftsverband Westfalen-Lippe, της ομάδας που οργάνωσε την αρχαιολογική ανασκαφή, δήλωσε σε δήλωσή του ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά για τη μνήμη των θηριωδιών που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Löb πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει δει μια αύξηση και την άρνηση των ναζιστικών εγκλημάτων και οι δολοφονίες είναι «ένα παράδειγμα αυτού του μέρους της ιστορίας μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Μπορεί να αναφερόταν σε σχόλια του Αλεξάντερ Γκαουλάντ, ενός από τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας για το Alternative for Germany (AFD), ο οποίος δήλωσε πέρυσι ότι «ο Χίτλερ και οι Ναζί είναι απλά πτηνά σε περισσότερα από 1.000 χρόνια επιτυχημένης γερμανικής ιστορίας ».

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi