Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Εξωγήινοι μπορεί να πυροβολούν με λέιζερ σε μαύρες τρύπες για να ταξιδέψουν το γαλαξία.

NASA / JPL-Caltech

Ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια έχει μια νέα εικασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υποθετικοί πολιτισμοί του εξωγήινου μπορεί να είναι αόρατοι να περιηγούνται στον γαλαξία μας: Λέιζερ λέιζερ σε δυαδικές μαύρες τρύπες (δίδυμες μαύρες τρύπες που περιστρέφονται μεταξύ τους).

Η ιδέα είναι μια φουτουριστική αναβάθμιση μιας τεχνικής που έχει χρησιμοποιήσει η NASA εδώ και δεκαετίες.

Αυτή τη στιγμή, τα διαστημικά σκάφη ήδη περιηγούνται στο ηλιακό μας σύστημα χρησιμοποιώντας βάρδια βαρύτητας ως σφεντόνες. Το ίδιο το διαστημικό σκάφος εισέρχεται σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη, κινούνται όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε έναν πλανήτη ή σε φεγγάρι για να πάρει ταχύτητα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτή την προστιθέμενη ενέργεια για να ταξιδέψει ακόμα πιο γρήγορα προς τον επόμενο προορισμό του. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνει ένα μικρό μέρος της ορμής του πλανήτη μέσα από το διάστημα – αν και το αποτέλεσμα είναι τόσο ελάχιστο, είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρήσετε.

Οι ίδιες βασικές αρχές λειτουργούν στα βαρέα πηγάδια βαρύτητας γύρω από τις μαύρες τρύπες, οι οποίες λυγίζουν όχι μόνο τα μονοπάτια των στερεών αντικειμένων, αλλά και το ίδιο το φως. Εάν ένα φωτόνιο ή ένα ελαφρύ σωματίδιο εισέλθει σε μια συγκεκριμένη περιοχή κοντά σε μια μαύρη τρύπα, θα κάνει ένα μερικό κύκλωμα γύρω από τη μαύρη τρύπα και θα φουσκώσει πίσω στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Οι φυσικοί ονομάζουν αυτές τις περιοχές “βαρυτικούς καθρέφτες” και τα φωτόνια που εκπέμπουν πίσω “φωτόνια βόμβου”.

Τα φωτόνια Boomerang κινούνται ήδη με την ταχύτητα του φωτός, έτσι δεν παίρνουν καμία ταχύτητα από τα ταξίδια τους γύρω από τις μαύρες τρύπες. Αλλά μαζεύουν ενέργεια. Αυτή η ενέργεια παίρνει τη μορφή αυξημένου μήκους κύματος του φωτός και τα μεμονωμένα πακέτα φωτονίων φέρουν περισσότερη ενέργεια από ό, τι όταν έμπαιναν στον καθρέφτη.

Αυτό έρχεται με κόστος για τη μαύρη τρύπα, υποσκάπτοντας κάποια από τη δυναμική της.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό preprint arXiv στις 11 Μαρτίου , ο David Kipping, αστρονόμος της Κολούμπια, πρότεινε ότι ένα διαστρικό διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα λέιζερ στο βαρύ κάτοπτρο μιας ταχείας κίνησης μαύρης τρύπας σε ένα δυαδικό σύστημα μαύρης τρύπας. Όταν τα νέα φωτόνια από το λέιζερ στριμώχτηκαν, θα μπορούσαν να τα απορροφήσουν και να μετατρέψουν όλη αυτή την επιπλέον ενέργεια σε δυναμική – πριν πυροβόλησαν τα φωτόνια πίσω στον καθρέφτη και πάλι.

Αυτό το σύστημα, το οποίο ο Kipping ονομάζεται “φωτοστέφανο”, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των πιο παραδοσιακών φώτων: Δεν απαιτεί μαζική πηγή καυσίμου. Οι τρέχουσες προτάσεις φωτοστέφανα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να επιταχύνουν το διαστημικό λεωφορείο σε «σχετικιστικές» ταχύτητες (που σημαίνει ένα σημαντικό κλάσμα ταχύτητας φωτός) από ό, τι η ανθρωπότητα έχει παράγει σε όλη του την ιστορία.

Με ένα φωτοστέφανο, όλη αυτή η ενέργεια θα μπορούσε απλώς να αποκόπτεται από μια μαύρη τρύπα, αντί να παράγεται από μια πηγή καυσίμου.

Οι δίσκοι Halo θα έχουν όρια – σε κάποιο σημείο το διαστημικό σκάφος θα κινείται τόσο γρήγορα μακριά από τη μαύρη τρύπα s που δεν θα απορροφήσει αρκετή φωτεινή ενέργεια για να προσθέσει επιπλέον ταχύτητα. Είναι δυνατό να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μετακινώντας το λέιζερ από το διαστημόπλοιο και επάνω σε έναν κοντινό πλανήτη, σημείωσε και απλά στοχεύοντας το λέιζερ έτσι ώστε να βγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας και να χτυπήσει το διαστημόπλοιο. Αλλά χωρίς να απορροφήσει ξανά το φως του λέιζερ, ο πλανήτης θα έπρεπε να καίει καύσιμο για να παράγει νέες δέσμες συνεχώς, και τελικά θα εξασθενίσει.

Ένας πολιτισμός μπορεί να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο σύστημα για να πλοηγηθεί στη Γαλαξία αυτή τη στιγμή, έγραψε ο Kipping. Υπάρχουν σίγουρα αρκετές μαύρες τρύπες εκεί έξω. Αν ναι, αυτός ο πολιτισμός θα μπορούσε να χυθεί τόση δυναμική από τις μαύρες τρύπες που θα έπληξε τις τροχιές τους και θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τα σημάδια του εξωγήινου πολιτισμού από τις εκκεντρικές τροχιές των δυαδικών μαύρων τρυπών.

Και αν δεν υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί έξω εκεί, πρόσθεσε, ίσως η ανθρωπότητα να είναι η πρώτη.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi