ΔιασποράΕθνικά Θέματα

Πρόκληση της Αλβανίας: Δημεύει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Χειμάρρα – Μήνυμα Τσίπρα σε Τίρανα

«ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ» ΒΑΖΕΙ Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο επικράτησε ένταση με το ελληνικό στοιχείο της περιοχής, όταν οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών

Συναγερμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση ύστερα από πληροφορίες ότι δημοσιεύθηκε στην Αλβανία το ΦΕΚ, με το οποίο η κυβέρνηση Ράμα ολοκληρώνει τις προκλήσεις της κατά του Ελληνισμού της Χειμάρρας στη Βόρεια Ήπειρο, προχωρώντας στη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της περιοχής!

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών  που συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο κορυφής των Βαλκανίων και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη.

Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

«Bλέπουμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα κάποιες εξελίξεις που δε μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μία υπόθεση δυστυχώς που δε μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο επικράτησε ένταση με το ελληνικό στοιχείο της περιοχής, όταν οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών, με άλλοθι απόφαση που έκανε λόγο για την καταγραφή και πέρασμα ακινήτων περιουσιών του «Δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση Ράμα επιδίωξε να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να αναγκάσει τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής να αποχωρήσουν από τις πατρογονικές τους εστίες.

πηγή: eleftherostypos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος