Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Πόσο επικίνδυνη είναι η Huawei;

Η κινεζική ομάδα Huawei πρόκειται να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στα smartphones. Δεδομένου ότι η σύγκρουση με τις ΗΠΑ για την επέκταση των δικτύων 5G δεν ταιριάζει. Η παραδοσιακά κλειστή εταιρεία προωθεί την ευημερία της Ευρώπης.
Το 5G θα πρέπει να συνδέει τα πάντα – από το αυτοκινούμενο αυτοκίνητο μέχρι τον έξυπνο κάδο απορριμμάτων. Η Huawei διαχειρίζεται το δικό της εργαστήριο ασφαλείας (r.) Με μόνιμους χάκερς. Θα πρέπει να επιτεθούν στα δικά τους προϊόντα και να εντοπίσουν πιθανές πύλες για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Εάν πιστεύετε ότι ο ισχυρότερος σύμμαχός μας, η Γερμανία απειλεί την εισβολή – το πιο πολυπληθές έθνος στον κόσμο που επιτίθεται επιθετικά για παγκόσμια κυριαρχία. Αλλά όχι με τα όπλα και τις στήλες προωθούν την Κίνα, εξαπλώνονται η κυβέρνηση Trump και ο πρεσβευτής του στο Βερολίνο Richard Grenell. Επιτίθεται με γκρι κουτιά, τα οποία η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Huawei θέλει να φυτέψει σε γερμανικές στέγες.

Πρόκειται για το νέο κινητό πρότυπο 5G. Τέτοιου είδους πομπούς, οπότε η προσδοκία, φέρνουν το φθηνό εξαιρετικά γρήγορο Διαδίκτυο, ασφαλές ψηφιακό μέλλον της Γερμανίας, επιτρέπουν την έξυπνη κινητικότητα και την αυτόνομη οδήγηση. Καλό για τη Γερμανία και καλό για την Κίνα , τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Ποιος είναι ο Huawei;

Η ανάγνωση των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, έχει ως εξής: Το Πεκίνο θέλει να ακούσει, ίσως ακόμη και να σας σαμποτάρει. Ο Huawei είναι δυνητικός υπάλληλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το κράτος επιτήρησής του.

Η σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο χωρίζεται και αυτή την εβδομάδα αφορούσε επίσης τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δεν προέκυψε μια μέρα στην άλλη: Ήδη το 2012 ήταν δημοσίως ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν τον Όμιλο κατά την άποψη, οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας ήταν ένας όρος μόνο τότε. Μια ευπάθεια που ανακαλύφθηκε σε έναν δρομολογητή Huawei θα μπορούσε να είναι μια κερκόπορτα για τους κατασκόπους, το FBI φοβόταν – ένας ψυχρός πόλεμος ξέσπασε γύρω από το δίκτυο.

Τώρα που η κυβέρνηση Trump βρίσκεται σε ανοιχτό οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, η σύγκρουση είναι ζεστή. Από τον Δεκέμβριο, η κόρη του ιδρυτή και επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας του Huawei κρατείται στον Καναδά για υποψίες παραβίασης των κυρώσεων του Ιράν. Η Ουάσινγκτον πιέζει για την έκδοσή της. Και απαιτεί οι σύμμαχοί του να απαλλάξουν την Huawei από τα μελλοντικά τους δίκτυα. Διαφορετικά, όπως έγραψε ο πρεσβευτής Grenell στον Υπουργό Οικονομικών Peter Altmaier, δεν θα ήταν δυνατή η συνέχιση της συνεργασίας με το Βερολίνο.

Το Shenzhen είναι η βιτρίνα του κινεζικού τεχνολογικού οικονομικού θαύματος

Το Shenzhen είναι η βιτρίνα του κινεζικού τεχνολογικού οικονομικού θαύματος

Και οι Κινέζοι; Είναι εξοργισμένοι – και επισημαίνουν ότι η έρευνα του FBI ήταν ασαφής. Το 2014, ο καταγγελλόμενος Edward Snowden αποκάλυψε ότι, αντίθετα, οι ΗΠΑ συστηματικά κατασκοπεύουν την Huawei.

Αλλά ποιος είναι ο Huawei; Η εταιρεία, γνωστή σε εμάς στο ευρύ κοινό κυρίως μέσω smartphones με κάμερα Leica, θέλει να δείξει ένα φιλικό πρόσωπο. Η πρύμνη ακολούθησε την πρόσκληση της Huawei να επισκεφθεί την εταιρεία στη γενέτειρά της και στην έδρα της στο Shenzhen της νότιας Κίνας.

πικρία

Μπροστά σε πυκνοκατοικημένα βουνά, ο ουρανοξύστης κατατάσσεται ψηλά. Εκτιμάται ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζήσουν εδώ, που προσελκύονται από τα εργαστήρια, τα εργοστάσια και τα γραφεία της βιομηχανίας τεχνολογίας. Στην αγορά της μητρόπολης, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα προς χρήση μικροτσίπ σε κυλίνδρους ταινιών και ηλεκτρονικών πλακετών – σάκοι.

Εδώ μπορείτε να αισθάνονται πικρία για τις επιθέσεις από την Ουάσιγκτον: «Οι ΗΠΑ είναι σε λειτουργία εκστρατεία σπίλωσης χωρίς την παραμικρή απόδειξη,» πρόσφατα ήταν θυμωμένος με τον πρόεδρο Guo Ping. Huawei έχει διαμαρτυρηθεί στις ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης, η οποία έχει απαγορεύσει τη χρήση της τεχνολογίας της σε αρχές. Θα οι ερευνητές των ΗΠΑ στο δικαστήριο για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της ενοχής, η κινεζική λογισμός, να πάρει την αθώωση το ίδιο ακόμη και αν η έφεση κατά της απαγόρευσης θα απορριφθεί. Και τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν, λέει ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος τραγούδι Liuping: «Ήμασταν ποτέ από την κυβέρνηση – ούτε καν από τους Κινέζους – ζήτησε να περιλαμβάνουν μια κερκόπορτα για τα προϊόντα μας και δεν θα συμμορφωθεί με το αίτημα αυτό ..» Οι σκεπτικιστές από την άλλη πλευρά, όπως η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του CDU της εξωτερικής πολιτικής των εμπειρογνωμόνων Norbert Röttgen είναι πεπεισμένοι ότι η Huawei δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την απληστία του κράτους, μέρους ή του στρατού υπό αμφισβήτηση. Μοιράζονται τις αμερικανικές ανησυχίες.

Η παραγωγή της Huawei είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη, οι άνθρωποι την παρακολουθούν απλά

Η παραγωγή της Huawei είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη, οι άνθρωποι την παρακολουθούν απλά

Ποια είναι η τεχνική; Σε μια ταράτσα ουρανοξύστη στο Shenzhen, μπορούν να προβληθούν από κοντά: Με οκτώ άσημος κεραία Κατάρτια δοκιμές Huawei μαζί με τις μελλοντικές ο πάροχος της China Mobile. Μέχρι 1,5 gigabits ανά δευτερόλεπτο στέλνει την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας 5G σε ένα ειδικά εξοπλισμένο μίνι λεωφορείο – για το μέσο γερμανικό χρήστη διαρκεί αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της βόλτας με λεωφορείο, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ομαλά προγράμματα τηλεόρασης εξαιρετικής ευκρίνειας.

Και το όραμα συνεχίζεται. Από τα φώτα του δρόμου έως τις οικιακές συσκευές, από μεμονωμένα εξαρτήματα έως μεγάλα μηχανήματα, αμέτρητα πράγματα σύντομα θα επικοινωνούν μέσω μικροσκοπικών πομπών 5G. Τα καραβίδες θα πείτε πότε πρέπει να έρθει η συλλογή απορριμμάτων. Τα μηχανήματα διατάσσουν τα ίδια τα ανταλλακτικά τους.

ανησυχίες για την ασφάλεια

Κανένα βιομηχανικό έθνος δεν θέλει να εξαρτάται από το 5G. Στη Γερμανία, άρχισε αυτή την εβδομάδα η δημοπρασία των απαραίτητων αδειών συχνότητας. Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται, κατασκοπεύεται ή ακόμα και παραλύεται από επιθέσεις χάκερ, αν υπάρχει κακόβουλη πρόσβαση στις τεράστιες πλημμύρες δεδομένων των 5G. Είναι λιγότερο για τις ιδιωτικές συνομιλίες Whatsapp παρά για ένα τεράστιο δυναμικό για βιομηχανική κατασκοπία.

Οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της απειλούν την Huawei: Η κύρια δραστηριότητα και η υπερηφάνεια της εταιρείας ήταν πάντα τεχνολογία δικτύου. Αφού οι γερμανοί φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας ήταν από καιρό πιστοί στον κινεζικό προμηθευτή τους, ο ήχος έγινε πλέον πιο προσεκτικός. “Η Deutsche Telekom παίρνει πολύ σοβαρά την παγκόσμια συζήτηση για την ασφάλεια των στοιχείων του δικτύου των κινέζων κατασκευαστών”, λέει η εταιρεία με έδρα τη Βόννη, η οποία έχει περισσότερους πελάτες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ απ ‘ό, τι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει εσκεμμένα την τεχνολογία διαφόρων κατασκευαστών – παράλληλα με την Huawei είναι η Nokia, η Ericsson και η Cisco – “αλλά επί του παρόντος επαναξιολογούμε τη στρατηγική προμηθειών μας”.

Από την εταιρεία τηλεφωνίας O2, η Telefónica δεν έρχεται σε καμία διεύθυνση αλληλεγγύης: «Παρακολουθούμε τη συζήτηση πολύ στενά, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε στην τρέχουσα κερδοσκοπία». Και η Telefónica τονίζει επίσης ότι η Huawei είναι μόνο ένας από τους πολλούς προμηθευτές.

Στο showroom, η ομάδα θέλει να δείξει την τεχνολογία της για την έξυπνη πόλη

Στο showroom, η ομάδα θέλει να δείξει την τεχνολογία της για την έξυπνη πόλη

Μόνο η Vodafone, παλαιός τακτική της Huawei, είναι απόλυτα πιστή: οι συνεχείς έλεγχοι «δεν αποκάλυψαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ή αποδεικτικά στοιχεία της κατάχρησης δικτύου της Huawei».

Στο Shenzhen, οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι διαφανείς, η Huawei θέλει να δείξει πόση ασφάλεια έχει γραφτεί. Έτσι, έχετε τη δική σας ομάδα hackers που επιτίθενται στα προϊόντα τους για να εντοπίσουν τρωτά σημεία και ευπάθειες. Το αφεντικό τους, John Suffolk, αναφέρεται απευθείας στον ιδρυτή της εταιρείας Ren Zhengfei. Το δικαίωμα αρνησικυρίας του Suffolk θα μπορούσε να σταματήσει ακόμη και το λανσάρισμα της αγοράς σε περίπτωση σοβαρών ελαττωμάτων προϊόντος, σύμφωνα με την Huawei.

Δεν υπάρχουν στοιχεία μηχανισμών κατασκοπείας

Ωστόσο, ο Ren Zhengfei, που είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα της κριτικής του Huawei, είναι σίγουρα όχι μακριά από το κινεζικό κράτος για βιογραφικούς λόγους. Έτσι υπηρετούσε στον στρατό και είναι μέλος κόμματος. η ομάδα δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, ξανά και ξανά μιλάμε για κρυφές κρατικές επενδύσεις. Ο Ren Zhengfei αρνείται ότι, εκτός από αυτόν, μόνο οι εργαζόμενοι της Huawei κατέχουν μετοχές.

Η ομάδα θεωρείται μία από τις πιο καινοτόμες στον κλάδο: από μόλις 180.000 υπαλλήλους, περίπου 80.000 εργάζονται στην ανάπτυξη. Η Huawei έχει οδηγήσει εδώ και καιρό τον ανταγωνισμό των κινητών τηλεφώνων στην τεχνολογία της κάμερας και της μπαταρίας μπροστά της. Το Mate X μόλις παρουσίασε ένα smartphone που μπορεί να αναδιπλωθεί στο tablet. Η τεχνική του Huawei θεωρείται ανώτερη από αυτήν της παρόμοιας Samsung Fold.

Για τις ΗΠΑ, αυτή είναι μια νέα εμπειρία. Για δεκαετίες, ο ισχυρισμός έπρεπε να είναι μπροστά σε όλο τον κόσμο, ο σοβαρός ανταγωνισμός ήρθε στην καλύτερη περίπτωση από στενούς συμμάχους, από τη Νότια Κορέα, για παράδειγμα.

Στην οθόνη εμφανίζονται οι ροές δεδομένων μιας μητρόπολης που είναι πλήρως εξοπλισμένη με τεχνολογία ραδιοφώνου

Στην οθόνη εμφανίζονται οι ροές δεδομένων μιας μητρόπολης που είναι πλήρως εξοπλισμένη με τεχνολογία ραδιοφώνου

Ως εκ τούτου, ο Linus Neumann, ειδικός σε θέματα ασφαλείας των δύο ενοποιούνται ως κριτική στην κυβέρνηση Chaos Computer Club, υποθέτει ότι τα οικονομικά κίνητρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη κλιμάκωση. «δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μας σήμερα αποτελείται από έως και 30 τοις εκατό του εξοπλισμού Huawei Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι πολύ λιγότερο ασφαλής από τον εξοπλισμό άλλων κατασκευαστών – γενικά δεν φαίνεται τόσο καλό στην περιοχή. ” Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για μηχανισμούς κατασκοπείας στην τεχνική Huawei.

Η θέση του Neumann δεν απέχει πολύ από τη θέση της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, της οποίας ο προϊστάμενος Dieter Kempf απαιτεί ασφάλεια δικαίου – για παράδειγμα με τη μορφή ενιαίων ευρωπαϊκών προτύπων, τα οποία θα ισχύουν εξίσου για όλους τους προμηθευτές τεχνολογίας δικτύων. “Εάν υπάρχουν υποψίες για κατασκοπεία ή για χειραγώγηση, οι αρμόδιες αρχές πρέπει βεβαίως να εξετάσουν λεπτομερώς τους ισχυρισμούς,” λέει ο Kempf.

Παγκόσμιος παίκτης

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Huawei είναι ένας επιθετικός παίκτης ως παγκόσμιος παίκτης, φτάνοντας σε αγορές σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, έχει αναδημιουργηθεί μια φορά πριν – στην εταιρική πανεπιστημιούπολη στη λίμνη Songshan.

Η νέα πανεπιστημιούπολη της Huawei είναι εξαιρετικά παραδοσιακή - είναι απομίμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής 

Η νέα πανεπιστημιούπολη της Huawei είναι εξαιρετικά παραδοσιακή – είναι απομίμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

Ξαφνικά είστε στη Χαϊδελβέργη, βγήκατε από ελβετικό ορεινό σιδηρόδρομο. Ενώ η παλιά πανεπιστημιούπολη με τα κομψά αλλά απλά κτίρια γραφείων της θα μπορούσε να είναι και στο Silicon Valley, ο νέος είναι φόρος τιμής στην Ευρώπη. Το καλό ταξίδι δεκαπέντε λεπτών μεταφέρει το τρένο μέσω της Βερόνας, της Οξφόρδης, της Μπριζ και της Γρανάδας – και τελικά στο Neckar. Ανάμεσα στα προσεκτικά χωνευμένα λιβάδια ανεβαίνει το Κάστρο της Χαϊδελβέργης.

Όταν περπατάτε μέσα από την παλιά πόλη της Χαϊδελβέργης, ξεχνάτε γρήγορα ότι βρίσκεστε στην Κίνα. Μόνο οι τουρίστες λείπουν, θα μπορούσε ενδεχομένως, αλλά η κοινή αγάπη Heidelberg Αμερικανοί και κινέζικα. Προς το παρόν, η ανησυχία από το Σενζέν, με τα αξιοθέατα, είπε ότι θέλησαν να τιμήσουν τη σοφία και τον περιορισμό της ευρωπαϊκής ηπείρου.

πηγή: stern.de

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi