ΔιασποράΙστορία Πολιτισμός

Παρασημοφόρηση του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας – Επίσκεψη στις ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας

Πολιτιστική επίσκεψη πραγματοποίησε το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας από τις 21-26 Μαρτίου 2019 στις Ελληνικές κοινότητες Καϊρου και Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Οι Έλληνες ομογενείς επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Λύκειο Ελληνίδων το οποίο γιόρτασε μαζί τους την Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Στο «Σπίτι των Ελλήνων» στο Κάιρο, τους υποδέχτηκε θερμά η ελληνική ομογένεια, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Νικόλα Βαδή, ο οποίος καλωσόρισε θερμά την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας κα Χριστίνα Γκόλνα, το κλιμάκιο των 12 χορευτών του συγκροτήματος και τους φίλους Φλωρινιώτες που συνόδευαν τον Σύλλογο.

Στην εκδήλωση, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, Πλοίαρχος(ΠΝ) Παρίσης Κανούτος, μεταφέροντας τους χαιρετισμύς του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχάλη Διάμεση, δεν έκρυψε την συγκίνησή του, που το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας έκανε την παροικία υπερήφανη, στη φίλη και αδερφή χώρα του Νείλου και πρόσφερε χαρά στους ομογενείς ειδικά αυτές τα ημέρες της εθνικής εορτής και της εορτής της Παναγίας. Από την πλευρά του ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής είπε: «Παρότι η Ελλάδα είναι σε μικρή απόσταση, εσείς μας την φέρατε πιο κοντά, και σας ευχαριστούμε», ενώ ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας κ Αριστόδημος Ασσιώτης, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση. Από τις Ελληνικές κοινότητες, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ κα Χρυσούλα Θεοχάρους. Συγκινητικός και ο λόγος του π. Θεωνά που ταξίδεψε με το Λύκειο Ελληνίδων, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Φλώρινας. Η χορευτική ομάδα του Λυκείου παρουσίασε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Μακεδονία και στο δεύτερο μέρος το πρόγραμμα περιλάμβανε ελληνικούς λαϊκούς χορούς αφιερωμένους στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Την επομένη το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας έγινε θερμά δεκτό από την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξάνδρειας κα Αλίκη Αντωνίου, επισκέφθηκε το ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, ενώ το βράδυ κόσμησε με την παρουσία του και τους χορούς του, τη μεγάλη δεξίωση που παραχώρησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης.

Ανήμερα της   Εθνικής γιορτής το Λύκειο των Ελληνίδων εκκλησιάστηκε στο Μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β, ενώ, στις εκδηλώσεις προϊσταντο ο Γενικός Πρόξενος κος Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης. Έντονη υπήρξε η παρουσία όλης της παροικίας και εκεί, μπροστά σε όλη την παροικία, η χορευτική ομάδα του Λυκείου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Η πιο τιμητική και σημαντική εκδήλωση που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης ήταν η παρασημοφόρηση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας κας Χριστίνας Γκόλνα, με τον Τίμιον Σταυρόν του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου « ως δείγμα ορατόν της αποστολικής ευλογίας…» Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος Β ευχαρίστησε το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας για τη στήριξή του στον Απόδημο Ελληνισμό και στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας. Η κα Χριστίνα Γκόλνα, εξέφρασε τη βαθειά της συγκίνηση για τη μεγάλη τιμή και για την αναγνώριση της προσπάθειάς του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων του εξωτερικού και να τους μεταφέρει τα ελληνικά χρώματα, τη μουσική, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας.

Με εκτίμηση για το ΔΣ του Λ.Ε.Φλώρινας

Η Πρόεδρος

Χριστίνα Γκόλνα

πηγή: http: neaflorina.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος