Ιατρική Βιολογία

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Γιατί οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο

Οι πιο κοντοί άνθρωποι είναι χρήσιμο να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, προκειμένου να  βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

Ο λόγος είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο), κάτι που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Δελούκα και τη δρα Ειρήνη Μαρούλη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς απ’ ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.ά.

kardia problima

Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στο ύψος των ανθρώπων και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Με άλλα λόγια οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο, σε αντίθεση με τον καρκίνο, από τον οποίο οι ψηλοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογούμε τη λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου» δήλωσε η Ειρήνη Μαρούλη.

Ο Πάνος Δελούκας τόνισε ότι οι πιο κοντοί καλά θα κάνουν να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, προκειμένου να μειώσουν έτσι τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους; Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη γενετική έρευνα στα πρωτεύοντα θηλαστικά.

e-enimerosi

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, τώρα οι επιστήμονες ξέρουν γιατί.

e-enimerosi

Νόσος X: «Θα είναι 50% – 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό» – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies