Ιατρική Βιολογία

Πώς μια έγχυση μικροσκοπικών χαντρών στις αρτηρίες του στομάχου μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους

Μια πειραματική θεραπεία παχυσαρκίας που περιλαμβάνει την έγχυση μικροσκοπικών χαντρών στις αρτηρίες του στομάχου μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Στη μελέτη, οι άνθρωποι που έλαβαν τη θεραπεία, που ονομάζεται ” βαριατρική εμβολή “, έχασαν περίπου 11 τοις εκατό του υπερβολικού βάρους τους, κατά μέσο όρο, μετά από ένα έτος.
Ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή και αφορούσε μόνο 20 συμμετέχοντες και απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Ακόμα, «αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη διαδικασία αυτή,» η οποία ήταν υπό ανάπτυξη για την τελευταία δεκαετία, συγγραφέας της μελέτης επικεφαλής τον Δρ Clifford Weiss, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη, είπε σε μια δήλωση .

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology .

Μικροσκοπικές χάντρες
Για τη διαδικασία, οι γιατροί χρησιμοποιούν πρώτα ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας και το βιδώνουν μέσα από μια αρτηρία στον καρπό ή στη βουβωνική χώρα προς το στομάχι. Στη συνέχεια, εγχέουν τις μικροσκοπικές χάντρες στον καθετήρα, οι οποίες κινούνται κατά μήκος του σωλήνα και εν μέρει εμποδίζουν τις αρτηρίες που τροφοδοτούν το αίμα στο στομάχι. Αυτό, με τη σειρά του, θεωρείται ότι καταστέλλει την παραγωγή ορμονών που διεγείρουν την πείνα, μειώνοντας έτσι την όρεξη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η διαδικασία στοχεύει στην αλλαγή του μεταβολισμού των ανθρώπων με τρόπο παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, γνωστή και ως χειρουργική επέμβαση. Αλλά η βαριατρική εμβολή είναι λιγότερο επεμβατική από τη χειρουργική επέμβαση, και οι ασθενείς χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να αναρρώσουν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Στη μελέτη, οι 20 συμμετέχοντες θεωρήθηκαν “πολύ παχύσαρκοι”, με μέσο βάρος μεγαλύτερο από, (139 κιλά) και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 45.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες έχασαν, κατά μέσο όρο, περίπου το 8% του υπερβολικού βάρους τους (το ποσό βάρους πάνω από το ιδανικό βάρος τους) και ανέφεραν μείωση των συναισθημάτων πείνας. Μετά τον πρώτο μήνα, οι αναφορές τους για πείνα αυξήθηκαν, αλλά ήταν ακόμα λιγότερες από ό,τι πριν από τη διαδικασία.

Μετά από 12 μήνες, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει, κατά μέσο όρο, το 11,5% του υπερβολικού βάρους τους και ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές που να συνδέονται με τη διαδικασία. Οκτώ ασθενείς εμφάνισαν έλκη στομάχου που δεν προκάλεσαν συμπτώματα και επουλώθηκαν μετά από τρεις μήνες.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας;
Ο Dr. David Cummings, ένας ενδοκρινολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η απώλεια βάρους στους συμμετέχοντες οφείλεται στο εικονικό φάρμακο αυτό που προκύπτει από την πεποίθηση ενός ατόμου ότι η θεραπεία λειτουργεί, αντί για οποιοδήποτε φυσιολογικό αποτέλεσμα της θεραπείας.

“Όποιος εγγραφεί σε μια δοκιμή [απώλειας βάρους] συνήθως χάνει λίγο βάρος”, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν την πραγματική θεραπεία ή ένα εικονικό φάρμακο, δήλωσε ο Cummings, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. (Η νέα μελέτη δεν μπορεί να καθορίσει πόση απώλεια βάρους οφειλόταν στο αποτέλεσμα του εικονικού φαρμάκου επειδή δεν είχε ομάδα εικονικού φαρμάκου.)

Ο Cummings επεσήμανε ότι αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν περίπου το 11% του υπερβολικού βάρους τους, η συνολική απώλεια βάρους τους ήταν μόνο περίπου 5%, η οποία είναι “ακριβώς στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς από το εικονικό φάρμακο”.

Αυτή η έρευνα πρέπει να προχωρήσει σε “μια πιο οριστική δοκιμή όπου συγκρίνεται με μια ομάδα placebo”, δήλωσε ο Cummings στην Live Science.

Ο Δρ Scott Cunneen, διευθυντής της Βαριατρικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η μέθοδος φαινόταν πολλά υποσχόμενη “αλλά χρειάζεστε πολύ περισσότερους ανθρώπους [σε μια μελέτη] προτού να γνωρίζετε πραγματικά ότι είναι ασφαλές”.

Μια πιθανή ανησυχία για την ασφάλεια είναι ότι η διαδικασία μειώνει τη ροή του αίματος πάρα πολύ, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου και διαρροή, δήλωσε ο Cunneen, αν και αυτό δεν αναφέρθηκε στην τρέχουσα μελέτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βαριατρική εμβολή δεν οδηγεί σε τόσο μεγάλη απώλεια βάρους όσο η χειρουργική επέμβαση, η οποία συνδέεται με απώλειες βάρους πάνω από 30 τοις εκατό.

Αλλά η απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε στη μελέτη είναι “καλά μέσα στο εύρος που οι άνθρωποι γενικά μπορούν να επιτύχουν με φάρμακα [απώλεια βάρους] “, δήλωσε ο Cunneen.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η βαριατρική εμβολή δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Αντ ‘αυτού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής και αλλαγών στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει στη θεραπεία της παχυσαρκίας, ανέφεραν.

Ο Cunneen συμφώνησε. “Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις για χειρουργική επέμβαση για να τους βοηθήσουν με το βάρος τους είναι η χειρουργική επέμβαση … ψάχνουν για κάτι λιγότερο επιθετικό και λιγότερο σοβαρό”, δήλωσε ο Cunneen στην Live Science. “Αυτό θα μπορούσε να γεμίσει αυτή την κατηγορία.”

Ο Cummings πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η διαδικασία μειώνει τα επίπεδα γκρελίνης , μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη και αν ναι, πόσο καιρό διαρκεί η επίδραση. (Τα επίπεδα γκρελίνης πέφτουν σημαντικά μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση.) Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναφέρουν ορμονικές αλλαγές σε ξεχωριστή μελέτη.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi