Περιβάλλον

Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή-Ιλισίων: Ακόμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους

Σε διαβούλευση το νομοθετικό σχέδιο για δηµιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου που θα συνδέσουν τον Υµηττό µε τον αστικό ιστό της πόλης

Ένα βήµα πιο κοντά στη δηµιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου που θα συνδέσουν τον Υµηττό µε τον αστικό ιστό της πόλης φέρνει το σχέδιο νόµου του υπουργείου Περιβάλλοντος, µε το οποίο ιδρύεται ΝΠΙΔ µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε την επωνυµία Φορέας ∆ιαχείρισης των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων, που αναρτήθηκε χθες σε δηµόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

Με το νοµοσχέδιο, το οποίο είχε παρουσιάσει το «Εθνος» στο φύλλο της 3ης Απριλίου, ιδρύεται ο φορέας που θωρακίζει θεσµικά τα µητροπολιτικά πάρκα, ικανοποιώντας ένα αίτηµα δεκαετιών των κατοίκων, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Αττικής.

Δύο ζώνες

Η περιοχή ευθύνης του νέου φορέα περιλαµβάνει δύο οριοθετηµένες ζώνες: τον πυρήνα του, όπου θα υπάρχουν αυστηροί περιορισµοί από τον φορέα σε όλα τα έργα και τις δραστηριότητες και την Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης µε τον αστικό Ιστό (ΠΖ), όπου θα υπάρχει έλεγχος της ανάπτυξης των έργων και των δραστηριοτήτων από τον φορέα.

Στους στόχους του νέου φορέα περιλαµβάνονται:

  • Προστασία και οικολογική αναβάθµιση των περιοχών, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου Αττικής.
  • Αναβάθµιση του πολεοδοµικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου.
  • ∆ηµιουργία ενός δικτύου κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών.
  • ∆ιατήρηση και ανάδειξη των σηµαντικών ιστορικών κτιρίων, όπως η Στρατιωτική Σχολή και παλαιά κτίρια νοσοκοµείων και η επανάχρησή τους για δραστηριότητες πολιτισµού και ήπιας ή εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας.
  • Πιλοτική εφαρµογή των αρχών βιώσιµης αστικής κινητικότητας, µε ενίσχυση των µέσων µαζικής µεταφοράς και καθιέρωση νέων πρακτικών µετακίνησης, µε παράλληλη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • Αναβάθµιση του περιβάλλοντος των δηµόσιων µητροπολιτικών και τοπικών χρήσεων περίθαλψης, εκπαίδευσης-έρευνας, κοινωνικών υποδοµών, πολιτισµού, αθλητισµού και διοίκησης και βελτίωση των όρων λειτουργίας τους, µε παράλληλο έλεγχο της ανάπτυξής τους, ώστε να διασωθεί ο πολύτιµος ελεύθερος χώρος του Πάρκου.

Ο φορέας θα εκπονήσει Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την πολεοδοµική οργάνωση των δύο Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων εντός 18 µηνών από τη συγκρότηση του ∆Σ του. Ο νέος φορέας του Μητροπολιτικού Πάρκου θα διοικείται από 11µελές άµισθο ∆Σ, µε τριετή θητεία, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi