Ιατρική Βιολογία

Οι θάνατοι από ιλαρά έχουν πέσει κατακόρυφα

Το 1963, η ιλαρά σκότωσε περίπου 2.600.000 άτομα το χρόνο. Οι θάνατοι από ιλαρά έχουν πέσει κατακόρυφα πάνω από 95% από τότε χάρη στις εκστρατείες ανοσοποίησης.

Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια. Παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου στα μικρά παιδιά παγκοσμίως, παρά τη διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για τον Παγκόσμιο εμβολιασμό, η ιλαρά και η ερυθρά είναι στοχευμένες στην εξάλειψή τους σε πέντε περιφέρειες της ΠΟΥ έως το 2020. Ο ΠΟΕ είναι ο επικεφαλής τεχνικός οργανισμός υπεύθυνος για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων ανοσοποίησης και επιτήρησης που υποστηρίζουν όλες τις χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ιλαρά μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη, το στόμα ή το λαιμό προσβεβλημένων ατόμων. Τα αρχικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως 10-12 ημέρες μετά τη μόλυνση, περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρινική καταρροή, αιμορραγικά μάτια και μικροσκοπικά λευκά σημεία στο εσωτερικό του στόματος. Αρκετές ημέρες αργότερα, αναπτύσσεται ένα εξάνθημα, ξεκινώντας από το πρόσωπο και τον ανώτερο λαιμό και βαθμιαία εξαπλώνεται προς τα κάτω.

Η σοβαρή ιλαρά είναι πιο πιθανή μεταξύ των παιδιών με κακή διατροφή, ειδικά εκείνων με ανεπαρκή βιταμίνη Α ή των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξασθενήσει από τον ιό HIV / AIDS ή άλλες ασθένειες. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν τύφλωση, εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη που προκαλεί οίδημα εγκεφάλου), σοβαρή διάρροια και σχετική αφυδάτωση και σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις όπως πνευμονία.

           Ο εμβολιασμός ρουτίνας για τα παιδιά, σε συνδυασμό με εκστρατείες μαζικής ανοσοποίησης σε χώρες με                    χαμηλή κάλυψη ρουτίνας, είναι βασικές στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη μείωση των παγκόσμιων θανάτων             από ιλαρά.

Ενώ οι παγκόσμιοι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 84% παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια – από 550.100 θανάτους το 2000 έως 89.780 το 2016 – η ιλαρά εξακολουθεί να είναι κοινή σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας. Σύμφωνα με εκτιμώμενα 7 εκατομμύρια άτομα επηρεάστηκαν από την ιλαρά το 2016. Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 95%) θανάτων από ιλαρά εμφανίζεται σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ασθενή υγειονομική υποδομή.

Το εμβόλιο ιλαράς έχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1960. Είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και φθηνό. Ο ΠΟΥ συστήνει ανοσοποίηση για όλα τα ευαίσθητα παιδιά και ενήλικες για τους οποίους δεν αντενδείκνυται ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς. Η προσέγγιση όλων των παιδιών με 2 δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό ιλαράς-ερυθράς (MR), ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) ή ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμευλογιάς (MMRV) όλα τα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης.

πηγή: who.int

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi