Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι μαύρες τρύπες είναι τρομερές. Γιατί τα ονόματά τους είναι τόσο βαρετά;

Μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη ήταν πρόσφατα η πρώτη που συλλαμβάνεται σε μια κοντινή εικόνα. Έλαβε ένα όνομα που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από αυτά που συνήθως ονομάζουν μαύρες τρύπες.

Το νέο όνομα “Pōwehi” σημαίνει “εξωραϊσμένη σκοτεινή πηγή ατέλειωτης δημιουργίας” στην ιθαγενή γλώσσα της Χαβάης και επιλέχθηκε από τον Λάρι Κιμούρα, καθηγητή γλωσσών της Χαβάης στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Hilo (UH), σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από το πανεπιστήμιο στις 10 Απριλίου.

Στην έννοια αυτού του καλλιτέχνη, μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα περιβάλλεται από ένα στροβιλιζόμενο δίσκο υλικού. Η πορφυρή σφαίρα του φωτός πάνω από τη μαύρη τρύπα, ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται κορώνα, περιέχει πολύ ενεργητικά σωματίδια που παράγουν φως ακτίνων Χ. φωτογραφία: NASA / JPL-CalTech

Ο Kimura επέλεξε το όνομα σε συνεργασία με αστρονόμους σε δύο παρατηρητήρια της Χαβάης που συμμετείχαν στο έργο Telescope Horizon Event (EHT), τη διεθνή συνεργασία που παρήγαγε τη νέα εικόνα της μαύρης τρύπας. Οι λέξεις απο την Χαβάης “pō” και “wehi” περιγράφουν έννοιες στα αρχαία ψεύδη που σχετίζονται με τη δημιουργία του σύμπαντος της Χαβάης, ανέφεραν εκπρόσωποι της UH.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi