Διασπορά

Ομογενής διακρίθηκε για τις σπουδές του στα Ελληνικά και στα Ισπανικά

Ο ομογενής εκπαιδευτικός, Τζέιμς Αντωνόπουλος, σπουδάζει ταυτόχρονα Ελληνικά και Ισπανικά στο πανεπιστήμιο Macquarie του Σύδνεϋ. Η αγάπη του για τις ξένες γλώσσες του απέφερε τους καλύτερους βαθμούς και στα δύο μαθήματα, μια διάκριση για την οποία έλαβε το βραβείο γλωσσών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αυστραλία, μέσω του Πανεπιστημίου.
Ο Τζέιμς Αντωνόπουλος έλαβε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αυστραλία, European Union in Australia, από το πανεπιστήμιο Macquarie. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στον φοιτητή η την φοιτήτρια με τους καλύτερους βαθμούς σε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Εκτός από Ελληνικά, ο κύριος Αντωνόπουλος σπουδάζει και Ισπανικά.

Ένας από τους  λόγους που οδήγησαν τον κύριο Αντωνόπουλο να σπουδάσει Ελληνικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η καταγωγή του. Ο πατέρας του κατάγεται από ένα μικρό χωριό κοντά στο Άργος και η μητέρα του από τη Λάρνακα στην Κύπρο. Ο ομογενής εκπαιδευτικός δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος για τις ελληνικές ρίζες του και ότι τρέφει μια μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε σχετίζεται με την Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο κύριος Αντωνόπουλος βρίσκει τα  Ελληνικά μια πλούσια και μελωδική γλώσσα. Μπορεί να συνεννοηθεί στα Ελληνικά,  όμως αυτό δεν του αρκεί. Στόχος του είναι να μάθει τη γλώσσα σε τέτοιο βαθμό που οι συνομιλητές του να μην μπορούν να ξεχωρίσουν αν γεννήθηκε στην Αυστραλία ή στην Ελλάδα.

Για εκείνον το γεγονός ότι έλαβε το βραβείο είναι μια απόδειξη για την αγάπη που έχει για τις ξένες γλώσσες.

  • «Για να αποδώσεις καλύτερα, το αντικείμενο που σπουδάζεις πρέπει να σου τραγουδάει» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Αντωνόπουλος.

«Τα Ισπανικά είναι πιο εύκολα από τα Ελληνικά»

Παρά την καταγωγή του και το γεγονός ότι πήγαινε σε ελληνικό σχολείο ως παιδί, ο κ. Αντωνόπουλος δυσκολεύτηκε περισσότερο με τα Ελληνικά παρά με τα Ισπανικά. Εξήγησε ότι το ισπανικό λεξιλόγιο έχει πολλές ομοιότητες με το αγγλικό, οπότε του είναι πιο εύκολο να θυμάται τις λέξεις. Επίσης τα Ισπανικά είναι πιο απλά στην προφορά, ενώ τα Ελληνικά είναι πιο περίπλοκα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο  κύριος Αντωνόπουλος επισήμανε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μάθει και άλλες ξένες γλώσσες στο μέλλον καθώς η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ως ενήλικας είναι μια δύσκολη διαδικασία. «Αντί για κάτι καινούργιο, προτιμώ να αφοσιωθώ στις δύο γλώσσες που ήδη σπουδάζω» είπε ο κύριος Αντωνόπουλος.

Τα οφέλη των ξένων γλωσσών

Καταληκτικά, ο κύριος Αντωνόπουλος τόνισε ότι οι ξένες γλώσσες δεν βοηθάνε μόνο στην επικοινωνία.  Σύμφωνα με μελέτες, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση νόσων όπως η άνοια. Επιπλέον  οι φοιτητές που σπουδάζουν γλώσσες όπως τα Ελληνικά,  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μόνο τη γλώσσα, αλλά και τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας.

πηγή: sbs.com.au

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος