Ιστορία Πολιτισμός

Υποψήφια για την UNESCO η Αρητιάδα, το νησί της Κερασούντας

Bρίσκεται ένα ναυτικό μίλι από την παραλία της Κερασούντας και είναι το μοναδικό νησί που κατοικείται διαρκώς από τα αρχαία χρόνια στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου.
Η Αρητιάδα των αρχαίων Ελλήνων (προς τιμήν του θεού Άρη), για τους Τούρκους είναι το Γκιρεσούν Αντασί, δηλαδή το νησί της Κερασούντας. Με πλούσιο παρελθόν (ταυτιζόταν με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τις Αμαζόνες και τους Αργοναύτες), αλλά και με βυζαντινά κατάλοιπα, έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός και φυσικός χώρος, αφού αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πουλιών.
Πλέον στόχος των τουρκικών Αρχών είναι η Αρητιάδα να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
             
Στο αίτημα προς την UNESCO τονίζεται ότι η Αρητιάδα κρύβει οικολογικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς θησαυρούς. Ο καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Κερασούντας Γκαζανφέρ Ιλτάρ τόνισε η ανθρώπινη παρουσία στο νησί είναι αδιάκοπη, και ότι μόνο 300-500 χρόνια από την αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα υπήρξε εγκατάλειψη του οικισμού. «Πρωτοκατοικήθηκε το 300 π.Χ. και κατά τη Βυζαντινή Περίοδο το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι», δήλωσε, και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Αρητιάδα να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO διότι συντρέχουν παραπάνω από ένας λόγοι.
Αν και οι ανασκαφές συνεχίζονται, η Αρητιάδα είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με βασική… ατραξιόν τις επιδείξεις από τον Ηρακλή και τις Αμαζόνες. Πρόκειται για ηθοποιούς που κάνουν αναπαραστάσεις προς τέρψη των τουριστών· μάλιστα, ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση, πέρσι οι τουριστικοί πράκτορες έβαλαν στο πρόγραμμα και μια φανταστική συνάντηση των Αργοναυτών με τους Σκύθες!
Πηγή: PontosNews

Σχετικές αναρτήσεις

«Μαικήνες» και αρχαιοκάπηλοι.

e-enimerosi

Επαναπατρίζονται 29 ελληνικές αρχαιότητες-προϊόντα λαθρανασκαφών.

e-enimerosi

7ος Διαγωνισμός “για την Άλκη Ζέη” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com