Διασπορά

Η  ετήσια παρέλαση για την 25η Μαρτίου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Η  ετήσια παρέλαση για την 25η Μαρτίου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας στη Βοστώνη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου με πολύ ενθουσιασμό, δυναμισμό, τραγούδια και φωνές του “Long Live Greece”.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 1 μ.μ. μπροστά από τον πύργο Prudential κοντά στη δημόσια βιβλιοθήκη της Βοστώνης. Προχώρησαν στην οδό Boylston και έληξαν απέναντι από το Four Seasons Hotel. Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν παρών.

Κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό σε μια ηλιόλουστη μέρα, εκατοντάδες μαθητές της Ελληνικής Σχολής ντυμένοι με πολύχρωμες παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που κρατούσαν ελληνικές και αμερικανικές σημαίες, συνοδευόμενες από τους καθηγητές και τους γονείς τους, φώναζαν «Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! έπαιξε πατριωτική μουσική για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την οθωμανική κυριαρχία και τη μουσική αφιερωμένη στη Μακεδονία.

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος της Βοστώνης, ο Μάρτι Γουάλς, ο Μητροπολίτης Μετόχιος της Βοστώνης, ο Δήμαρχος Lowell, ο William Samaras, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο Βασίλειος Καύκκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Εταιρειών της Νέας Αγγλίας, ο Επίτροπος Αστυνομίας William G. Gross, Τον Κένεντι και τον γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ Λεωνίδα Ραπάκη.

Ο Walsh είπε στον The National Herald ότι “είναι συναρπαστικό. Η ετήσια παρέλαση της Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μια ξεχωριστή μέρα για την πόλη της Βοστώνης, που γιορτάζει την ελληνική κοινότητα στην πόλη μας και στη Νέα Αγγλία … είναι μια μεγάλη μέρα ».

Ο Walsh πρόσθεσε ότι “η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι πολύ δραστήρια στην πόλη μας και στη Νέα Αγγλία, ένα μεγάλο μέρος της πόλης μας και ένα μεγάλο μέρος της διοίκησής μου στο Δημαρχείο”.

Η μονάδα Ελληνοαμερικανικών Ευζώνων με τους Διευθυντές Δημήτρη Παπασλή και Κώστα Μαμάκο. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)

Ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι δήλωσε: “Ήμουν στο χθεσινό Γκαλά, είμαι στην παρέλαση σήμερα – αισθάνομαι ότι είμαι μισός Έλληνας. Είναι μια όμορφη μέρα. Ο Μπιλ Κάφκας έχει βάλει πολύ χρόνο και προσπάθεια σε αυτό και θα αποδώσει. “

Ο νέος αστυνομικός Επίτροπος William G. Gross δήλωσε “αυτή είναι η πρώτη παρέλαση μου και μου αρέσει η ελληνική εθνότητα αυτής της πόλης. Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τους Έλληνες. Είμαι υπερήφανος ως αστυνομικός επίτροπος για να είμαι μέλος της κοινότητας μας “.

Ο Alex Mavradis, μέλος του ενοριακού συμβουλίου του καθεδρικού ναού της Βοστώνης, δήλωσε ότι «αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήθος που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια». 
Περισσότεροι από πενήντα πέντε κατασκευασμένες κερκίδες, καθώς χιλιάδες θεατές από τη Βοστώνη και όλη τη Νέα Αγγλία απολάμβαναν παρέλαση.

Η τοπική ομάδα των Ευζώνων πρόσθεσε ενθουσιασμό και νόημα στην παρέλαση, που αντιπροσωπεύει τη γενναιότητα των ηρώων της 25ης Μαρτίου 1821. Η ομάδα αποτελείται από τα εξής: Διδάσκων: Κώστας Μαμάκος, Βοηθοί εκπαιδευτές Νικόλαος Γιώργος Ηλιάδης και Δημήτριος Η. Κοντάκος. Διευθυντής Δημήτριος Παπασλής και βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτριος Σκάλκος. Οι Ευζώνες περιελάμβαναν: Φαίδωνα Αριστείδη Αθανασόπουλο, Χριστόδουλο Κυπρια Κωνσταντίνου, Σταύρος Αντώνιος Κωνσταντίνου, Κρίστο Φωτός, Πασχάλης Ανδρέας Γαλαμπής, Νικ Γκωλιάς, Ηλίας Καλαϊτζής, Χάρης Κατσάρος, Παναγιώτης Κατσάρος, Δημοσθένης Κατσαρός, Νίκος Λαζούρας, Χριστιανός Τζέιμς ΜακΝέαλ, Πάνος Πατρίκ Μελισάρης, Παππά, Νικολάου, Αναστάσιο Δ Σκάλκο, Αλέξανδρο Γ Σκάλκο, Νικόλαο Σταυρίδη, Μιχαήλ Α. Ταναδιλιά, Εμμανουήλ Τσιχλή, Γιώργο Τσιόνη και Ιωάννη Ζαβαλιακό.

Οι αδελφές του Κωνσταντίνου Κατσιφώ Ερμιόνη και Ανθή και άλλοι συγγενείς φέρουν στην παρέλαση μια τεράστια ελληνική σημαία. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)

Νωρίς το πρωί οι πλωτήρες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην οδό Boylston, επιθεωρημένοι από τις αρχές της πόλης της Βοστώνης. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι μαθητές των σχολείων, τα μέλη των κοινωνιών και οι ενορίτες από τις τοπικές εκκλησίες άρχισαν να συγκεντρώνονται.

Μια δοξολογία το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ευαγγελιστή καθεδρικό ναό της Βοστώνης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στην εκκλησία για τη σημασία της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και την αρετή της ενότητας. Ακολούθησε η δεξίωση του καφέ που προσέφερε η Ομοσπονδία σε ολόκληρη την εκκλησία και ένα πολιτιστικό γεγονός με χορούς που πραγματοποιήθηκαν από επτά ελληνοαμερικανικές ομάδες χορού πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα της Βοστώνης μετά την παρέλαση.

Το βράδυ πριν, στις 6 Απριλίου, το ετήσιο δείπνο παρέλασης που φιλοξένησε η Ομοσπονδία ήταν ένα εκδηλωμένο γεγονός. Διεξήχθη στο Κοινοτικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Βοστώνης στο Μπρουκλίν, όπου ο Κωνσταντίνος Τραβάτζικης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Ο Μητροπολίτης Μετόδιος δεν παρέστη στο Γκαλά Δείπνο και δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Εκπροσωπήθηκε από τον Fr. Ο Βασίλειος Μπέβις, ο νεοδιορισμένος προεδρεύων ιερέας στο Στ. Ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης στο Cambridge Massachusetts. Ο Δημήτρης Αβαραμόπουλος δεν παρακολούθησε επίσης το Γκαλά λόγω καθυστερημένης άφιξης στη Βοστώνη.

Τα Εθνικά Ανθήματα τραγούδησαν η Αγγελική Πώνη, Esq. και η κλήση προσφέρθηκε από τον Fr. Bebis, ακολουθούμενη από χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Βασίλη Καύκα, τον Στράτο Ευθυμίου, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη και τον Πρόεδρο Δημήτρη Φιλλιπίδη, την Πανμακεδονική Ένωση ΗΠΑ.

Τα μέλη της Ομάδας Χορού της Μητρόπολης της Βοστώνης φέρουν τη σημαία της Ελλάδας με υπερηφάνεια και ευλάβεια. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)

Το Βραβείο Ελευθερίας δόθηκε στον Ηλία Τομαζό, ιδρυτή και πρόεδρο της PAIDEIA του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ. 
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος σκοτώθηκε στη Βόρεια Ήπειρο από την Αλβανική Αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου 2018, τιμάται μεταθανάτια. Βραβείο παρουσιάστηκε στις δύο αδελφές του, Ανθή και Ερμιόνη, που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για την τελετή.

Παρουσιάστηκε η παρουσίαση των υποτροφιών, των οποίων οι παραλήπτες περιελάμβαναν: Υποτροφία Ομοσπονδίας: Θωμάς-Ιωάννης Νασόπουλος. Υποτροφία του Harry Katis: Ελευθερία Λαμπρόπουλου. Υποτροφία του Χάρι Κάτι: Ευάγγελος Χωριάτης και Γιώργος Χοριάτης. Υποτροφία του Εθνικού Κληρώματος: Δημοσθένης Κατσάρος.

Υποτροφία του Ιωάννη Κ. Ράμμος: Κρίστο Φωτός. Αρκάδες Εταιρεία Υποτροφιών της Βοστώνης “Τριπόλιτσα”: Θανάσης Αρβανίτης; Υποτροφία του κ. Κωνσταντίνου Χιονίδη: Κατερίνα Ελένη Καύκα.

Μια χορευτική παράσταση παρουσιάστηκε από τον Όμιλο Χορού Αγίου Σπυρίδωνος και η μουσική παρέχεται από τους Αδελφούς Κοκκορά με την Αγγελική Πώνη και τις ειδικές εμφανίσεις του Σταύρου Παππά και Ανθρωμάχη Ηλία και των Κρητικών μουσικών Δημήτρη Ξυλούρη, Βασίλη Δραμοντάνη και Νίκο Χατζή.

Η Κέλλυ Πολυχρονίου, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ήταν το Emcee.

Ο Κωνσταντίνος Τραβαγιάκης και ο Βασίλειος Κάφκας παρουσιάζουν τον Ηλία Τομαζό με το Βραβείο Ελευθερίας. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)
Andrew Gitchel, καθηγητής και επικεφαλής του Τεχνικού Τμήματος Τεχνών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με τον αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)
Ο Πρόεδρος της κοινωνίας της Πίνδου της Βοστώνης, Δημήτριος Τσουμπανός, παρουσιάζει το Βραβείο Ελευθερίας στις αδελφές Αντώνη και Ερμιόνη του Κωνσταντίνου Κατσίφια. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)
Ο Θεόδωρος Κάλμουκος παρουσίασε στον Δημοσθένη Κατσαρό την Υποτροφία του Εθνικού Κληρονομιού. (Φωτογραφία από τον TNH / Θεόδωρο Καλμούκο)
πηγή: thenationalherald.com

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

e-enimerosi