Ιατρική Βιολογία

Ακολουθούν τα σκυλιά της Σκωτίας που έμοιαζαν 4.500 χρόνια νωρίτερα

Το αναδημιουργημένο τρισδιάστατο πρόσωπο ενός σκύλου που ζούσε πριν από 4.500 χρόνια στη Σκωτία είναι τόσο ρεαλιστικός, σχεδόν θέλετε να ακουμπήσετε τη χοντρή γούνα του.

Εκτός από το να λιώνει τις καρδιές των λάτρεις των ζώων, αυτό το σκυλί  του οποίου το κρανίο βρέθηκε σε μια περίτεχνη νεολιθική ταφή στο Cuween Hill στα νησιά Orkney, ένα αρχιπέλαγος από τη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας  έχει εκπλήξει τους επιστήμονες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το furball μοιάζει εξαιρετικά σαν ένας λύκος, παρόλο που ήταν πιθανώς εξημερωμένο.

Ο σκύλος ήταν το μέγεθος ενός μεγάλου ποιμενικού σκύλου και έμοιαζε, σε μερικά από τα χαρακτηριστικά του, ένα ευρωπαϊκό γκρίζος λύκος, Alison Sheridan, κύρια αρχαιολογική έρευνα επιμελητής στο Τμήμα Σκωτίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, όπου είναι αποθηκευμένο το κρανίο.

Η Sheridan πρόσθεσε ότι το κρανίο και η ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες όχι μόνο για τις τελετουργικές πρακτικές και τη συμβολική σημασία του σκύλου στην ύστερη νεολιθική Orkney, αλλά και για την εμφάνιση οικιακών σκύλων στην τρίτη χιλιετία π.Χ. “

Αυτές τις μέρες, τα εξημερωμένα σκυλιά τείνουν να έχουν πιο προεξέχοντα, ανυψωμένα μέτωπα από ό, τι οι λύκοι, ο Jack Tseng, ένας λειτουργικός ανατομιστής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, είπε στο παρελθόν τη Live Science . Επιπλέον, τα κατοικίδια σκυλιά τείνουν να έχουν μικρότερα πρόσωπα και πιο γεμάτα δόντια ως αποτέλεσμα αυτού, είπε. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εξημερωμένα σκυλιά τείνουν να έχουν αυτιά floppier, μικρότερα εγκεφάλου, μικρότερες σγουρές ουρές και ελαφρύτερα και πιο σκούρα παλτά από ό, τι οι άγριοι λύκοι.

Οι ερευνητές γνωρίζουν για το νεολιθικό σκυλί από το 1901, όταν βρέθηκαν 24 κρανία σκύλων στην ταφή του Cuween Hill. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα από τα κρανία “έφερε στη ζωή” με εγκληματολογική ανασυγκρότηση.

Προηγούμενη έρευνα στο χώρο του Cuween Hill έδειξε ότι τα λείψανα του σκύλου τοποθετήθηκαν στο θάφωμα πάνω από 500 χρόνια μετά την κατασκευή του αρχικού τάφου, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα σκυλιά θάφτηκαν για τελετουργικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Για να δημιουργηθεί ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο αυτού του συγκεκριμένου σκύλου, τα μέλη του προσωπικού έβαλαν το κρανίο σε ένα CT scanner στο Royal (Dick) School of Veterinary Studies του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Αυτή η σάρωση, με τη σειρά της, τους έδωσε αρκετά δεδομένα για να εκτυπώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο, το οποίο ο εγκληματολόγος Amy Thornton χρησιμοποίησε για να διαμορφώσει το κεφάλι του Fido.

Ακριβώς όπως θα έκανε μια ανθρώπινη αναδημιουργία του προσώπου, ο Thornton δημιούργησε την ομοιότητα του σκύλου δημιουργώντας μυς, δέρμα και τρίχα πάνω από το τρισδιάστατο κρανίο. “Αυτό έφερε το δικό του σύνολο προκλήσεων, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με το μέσο βάθος των ιστών στα κρανία του σκύλου σε σύγκριση με τους ανθρώπους”, ανέφερε ο Thornton στη δήλωση. Ακόμα κι έτσι, “το προκύπτον μοντέλο μας δίνει μια συναρπαστική ματιά σε αυτό το αρχαίο ζώο “, είπε.

Τα σκυλιά ήταν σαφώς σημαντικά στη νεολιθική Orkney. Αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι τους κράτησαν πιθανώς ως εκπαιδευμένοι κατοικίδια ζώα και σκυλιά φρουράς και ίσως να τους έχουν διδάξει πώς να εκτρέφουν πρόβατα, δήλωσε ο Steve Farrar, διευθυντής διερμηνείας στο Historic Environment Scotland.

“Ίσως τα σκυλιά ήταν το σύμβολο ή τοτέμ τους, ίσως, θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως” σκύλους “, δήλωσε ο Farrar στη δήλωση.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το ανακατασκευασμένο, γούνινο κεφάλι του νεολιθικού σκυλιού στο Orkney αργότερα φέτος.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi