Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Τα γρηγορότερα από τα ελαφριά σωματίδια εκπέμπουν υπερβολικά όρια ακτίνων Gamma.

Τα φορτισμένα σωματίδια ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως μέσα από το κβαντικό κενό του χώρου που περιβάλλει τους παλμούς. Καθώς αυτά τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια πετούν με παλμούς, δημιουργούν τις ακτινοβολίες ακτίνων γάμμα που εκπέμπονται από τα άστρα νετρονίων τα οποία γρήγορα στροβιλίζονται, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Αυτές οι ακτινοβολίες γάμμα, που ονομάζονται εκπομπές Cherenkov, βρίσκονται επίσης σε ισχυρούς επιταχυντές σωματιδίων στη Γη, όπως ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας. Οι ακτίνες είναι επίσης η πηγή της γαλαζοπράσινης λάμψης στα ύδατα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

Το Vela pulsar που ζει 1.000 έτη φωτός από τον πλανήτη μας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: NASA

Μέχρι τώρα, κανείς δεν πίστευε ότι οι εκπομπές pulsar αποτελούνταν από την ακτινοβολία Cherenkov.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη γνωστή θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως σε κενό. Λόγω αυτών των προτάσεων, οι επιστήμονες πίστευαν στο παρελθόν ότι οι εκπομπές Cherenkov δεν θα μπορούσαν να συμβούν στο κβαντικό κενό των παλμών που περιβάλλουν τον χώρο. Αυτή η περιοχή είναι ως επί το πλείστον στερημένη από την ύλη.

Έτσι, αυτή η νέα έρευνα σημαίνει ότι η θεωρία των ορόσημων του Αϊνστάιν απλώς παραβιάστηκε; Δεν υπάρχει καθόλου, είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dino Jaroszynski, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία.

Οι πάλσαρ δημιουργούν τεράστια ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο κβαντικό κενό που περιβάλλει τα αστέρια. Αυτά τα πεδία στημονιού, ή πολωμένα, το κενό, δημιουργώντας ουσιαστικά ταχύτητες που επιβραδύνουν τα σωματίδια του φωτός, δήλωσε ο Ζάροσσινσκι στο Live Science. Εν τω μεταξύ, τα φορτισμένα σωματίδια όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια ζουμ σε αυτά τα πεδία, αγωνιστικά στο παρελθόν.

Καθώς τα φορτισμένα σωματίδια πετούν μέσα από αυτό το πεδίο, μετατοπίζουν ηλεκτρόνια κατά μήκος της διαδρομής τους και εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία συγκεντρώνεται σε ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Αυτό το κύμα, όπως μια οπτική έκδοση μιας ηχητικής έκρηξης, είναι αυτό που βλέπουμε ως φλας ακτίνων γάμμα, σύμφωνα με μια δήλωση .

Η ομάδα εξακολουθεί να μην γνωρίζει ακριβώς πόσο φωτεινά είναι αυτές οι λάμψεις ακτίνων γάμμα , είπε ο Jaroszynski.

“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, η κεραία του Cherenkov εξουδετερώνει την ακτινοβολία συγχροτρόνων”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν άλλο τύπο ακτινοβολίας που εκπέμπεται από παλμούς από φορτισμένα σωματίδια που κινούνται κατά μήκος μιας καμπύλης διαδρομής.

Αλλά τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες πέρα ​​από τους παλμούς, λένε οι ερευνητές.

“Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική νέα πρόβλεψη γιατί θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως είναι η προέλευση της λάμψης των ακτίνων γάμμα στο κέντρο των γαλαξιών;” Δήλωσε ο κ. Jaroszynski στη δήλωση. «Παρέχει ένα νέο τρόπο δοκιμής μερικών από τις πιο θεμελιώδεις θεωρίες της επιστήμης, πιέζοντάς τους στα όριά τους».

Οι ερευνητές ανέφεραν τα ευρήματά τους στις 25 Απριλίου στο περιοδικό Physical Review Letters .

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi