Ιατρική Βιολογία

Το νέο μίνι T. Rex ήταν ένα μικροσκοπικό τρόμο σε ύψος μόλις 3 πόδια

Ένας προηγουμένως άγνωστος τυραννόσαυρος τρομοκρατούσε τα θηράματα πριν από περίπου 92 εκατομμύρια χρόνια, αλλά σε αντίθεση με τον συγγενή του τον ισχυρό Tyrannosaurus rex αυτός ο νεοφώτιστος δεινόσαυρος ήταν ένας pipsqueak, το σώμα του λίγο περισσότερο από ένα κρανίο T. rex .

Αυτό το μικρό, αλλά άγριο “μίνι rex” ήταν ελαφρύ σε σύγκριση με τον βασιλιά των δεινοσαύρων. Τώρα που ονομάζεται Suskityrannus hazelae, ο τυραννόσαυρος θα είχε τοποθετήσει τις ζυγαριές σε ύψος όχι περισσότερο από 90 κιλά. (40 κιλά). Σε αντίθεση. Ο T. rex ζυγίζει 8.160 kg.

“Το ζώο θα φαινόταν λίγο περισσότερο σαν το” Jurassic Park ” Velociraptors όσον αφορά το μέγεθος και το ύψος του κεφαλιού από τους τεράστιους συγγενείς του, όπως ο T. rex “, δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Sterling Nesbitt, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών στο Virginia Tech College of Science. 

Ο Nesbitt βρήκε τα ερείπια αυτού του απίστευτου δεινοσαύρου, όταν ήταν ο ίδιος ο ίδιος ο ίδιος, ένας 16χρονος μαθητής γυμνασίου που βρισκόταν σε μια εκσκαφή στο δυτικό Νέο Μεξικό τον Μάιο του 1998. Αυτός ο γύρος οδηγήθηκε από τον Doug Wolfe, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Γεωλογικών Επιστημών του Zuni Dinosaur στο Springerville της Αριζόνα, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας της μελέτης.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο μερικό κρανίο του μίνι τυραννόσαυρου βρέθηκε το 1997 από τον Robert Denton, τώρα ανώτερο γεωλόγο με Terracon Consultants, μια εταιρεία συμβούλων μηχανικών στο New Jersey. Ως έφηβος, ο Nesbitt ήταν πρόθυμος να βρει περισσότερα από αυτό το δείγμα , οπότε πήγε στην ίδια θέση για να κυνηγήσει σχετικά οστά. Αλλά “στο δρόμο μου εκεί, βρήκα τα ερείπια του πληρέστερου δείγματος”,  «Πέρασα τις επόμενες μέρες με τα μάτια μου κολλημένα στο έδαφος ψάχνοντας για όλα τα μικρά θραύσματα των οστών».

Ο Nesbitt βρήκε τα απολιθώματα του S. hazelae το 1998, όταν ήταν έφηβος.

Πίστωση: Hazel Wolfe

Το δείγμα Nesbitt που βρέθηκε είναι τόσο πλήρες, βοηθά τους ερευνητές να μάθουν για αυτόν τον τυραννόσαυρο, ο οποίος προηγείται του T. rexπερίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.

Για παράδειγμα, ο S. hazelae ήταν περίπου 3 μέτρα (1 μ.) Ψηλός στο ισχίο και μέτρησε περίπου 3 μέτρα από το κεφάλι στην ουρά. Για να το θέσουμε σε προοπτική, το κρανίο της Sue T. rex στο Μουσείο Πεδίου στο Σικάγο έχει μήκος περίπου 1,5 μ.

Επιπλέον, η μοναδική ανατομία του S. hazelae δείχνει πώς τα παλαιότερα και τα μικρότερα τυραννοσαυροειδή από τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα συνδέθηκαν με τα μεγαλύτερα τυραννοσαυρίδια που κράτησαν μέχρι που ο αστεροειδής χτύπησε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Στην πραγματικότητα, το S. hazelae είναι ένα από τα τελευταία μικρά τυραννοσαυροειδή που έχουν καταγραφεί. Η γενεαλογία των T. rex και S. hazelae χρονολογείται από το μέσο Jurassic, αλλά μέχρι το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 85 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι δεινόσαυροι πήραν τεράστιες ποσότητες, δήλωσε ο Nesbitt.

Το όνομα <i> Suskityrannus hazelae </ i> προέρχεται από το "Suski", την πατρίδα Zuni Native American για το "coyote".  Το όνομα του είδους του τιμά τον Hazel Wolfe, του οποίου η υποστήριξη κατέστησε δυνατή την διαπίστωση.
Το όνομα Suskityrannus hazelae προέρχεται από το ” Suski “, την πατρίδα Zuni Native American για τις λέξεις “coyote”. Το όνομα του είδους του τιμά τον Hazel Wolfe, του οποίου η υποστήριξη κατέστησε δυνατή την διαπίστωση.

Πίστωση: Αντρέι Ατουτσίν

“Ο Suskityrannus είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ των τεράστιων δεινοσαύρων των οστών όπως ο T. rex και των μικρότερων ειδών που εξελίχθηκαν”, δήλωσε σε δήλωσή του ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Τα νέα είδη δείχνουν ότι οι τυραννοσαύροι ανέπτυξαν πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους, όπως ένα μυϊκό κρανίο , ένα ευρύ στόμα και ένα πόδι που απορροφά τα κτυπήματα όταν ήταν ακόμη μικρά, ίσως ως προσαρμογές για να ζουν στις σκιές”.

Δυστυχώς, ο τυραννόσαυρος της κρητιδικής ηλικίας πέθανε ως νεαρός. Η S. hazelae ήταν μόνο περίπου 3 ετών, σύμφωνα με μια ανάλυση ανάπτυξης δακτυλίων των οστών της. (Όπως τα δέντρα, τα οστά των δεινοσαύρων καθόρισαν νέους δακτυλίους καθώς το ζώο μεγάλωσε.)

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα (6 Μαΐου) στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi