Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Μια γιγάντια τρύπα στην ατμόσφαιρα του Άρη εξαπολύει όλο το νερό της στο διάστημα

Υπάρχει μια τρύπα στην ατμόσφαιρα του Άρη που ανοίγει μια φορά κάθε δύο χρόνια, εξαερίζοντας την περιορισμένη παροχή νερού του πλανήτη στο διάστημα  και απορρίπτοντας το υπόλοιπο νερό στους πόλους του πλανήτη.

Αυτή είναι η εξήγηση που προωθήθηκε από μια ομάδα ρωσικών και γερμανικών επιστημόνων που μελέτησαν την περίεργη συμπεριφορά του νερού στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι γεωπόνοι επιστήμονες μπορούν να δουν ότι υπάρχει ατμός νερού υψηλός στην ατμόσφαιρα του Άρη και ότι το νερό μεταναστεύει στους πόλους του πλανήτη. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά καλή εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κύκλος του νερού του Αρειανού , ή γιατί ο πλανήτης που έχει χωνευτεί κάποτε είναι τώρα ξηρός φλοιός.

Η παρουσία υδρατμών ψηλά πάνω από τον Άρη είναι αινιγματική επειδή ο Κόκκινος Πλανήτης έχει ένα μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιράς του που μοιάζει σαν να πρέπει να κλείνει τελείως ο κύκλος του νερού. 

«Η  ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ κρύα για να διατηρήσει υδρατμούς», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters .

Πώς λοιπόν το νερό διασχίζει αυτό το φράγμα μεσαίου στρώματος;

Η απάντηση, σύμφωνα με προσομοιώσεις υπολογιστών στην παρούσα μελέτη, έχει να κάνει με δύο ατμοσφαιρικές διεργασίες μοναδικές για τον Κόκκινο Πλανήτη.

Στη Γη, το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι στα νότια ημισφαίρια είναι παρόμοια . Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στον Άρη: Επειδή η τροχιά του πλανήτη είναι πολύ πιο εκκεντρική από τη Γη, είναι πολύ πιο κοντά στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαίριτός του. Έτσι τα καλοκαίρια σε αυτό το μέρος του πλανήτη είναι πολύ θερμότερα από τα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο.

Όταν συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις των ερευνητών, ένα παράθυρο ανοίγει στη μεσαία ατμόσφαιρα του Άρη μεταξύ 60 και 90 χιλιόμετρα σε υψόμετρο, επιτρέποντας στους υδρατμούς να διέρχονται και να διαφεύγουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Σε άλλες εποχές, η έλλειψη ηλιακού φωτός κλείνει σχεδόν πλήρως τους κύκλους του Αρειανού.

Ο Άρης είναι επίσης διαφορετικός από τη Γη, καθώς ο Κόκκινος Πλανήτης συχνά ξεπερνά τις γιγαντιαίες καταιγίδες σκόνης. Αυτές οι καταιγίδες ψύχουν την επιφάνεια του πλανήτη παρεμποδίζοντας το φως. Όμως, το φως που δεν φτάνει στην επιφάνεια του Άρη αντί να κολλάει στην ατμόσφαιρα, να το θερμαίνει και να δημιουργεί συνθήκες που ταιριάζουν καλύτερα στην κίνηση του νερού, έδειξαν οι προσομοιώσεις των επιστημόνων. Κάτω από παγκόσμιες συνθήκες καταιγίδας σκόνης, όπως αυτή που περιβάλλει τον Άρη το 2017, σχηματίζονται μικροσκοπικά σωματίδια πάγου νερού γύρω από τα σωματίδια σκόνης. Αυτά τα ελαφρά σωματίδια πάγου επιπλέουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα πιο εύκολα από άλλες μορφές νερού, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων να μεταφέρεται περισσότερο νερό στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Οι καταιγίδες σκόνης μπορούν να μεταφέρουν ακόμη περισσότερο νερό στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα νότια καλοκαίρια, κατέδειξαν οι ερευνητές.

Μόλις το νερό περάσει από το μεσαίο όριο, έγραψαν οι ερευνητές, δύο πράγματα συμβαίνουν: Μερικά από τα ύδατα μετατοπίζονται βόρεια και νότια, προς τους πόλους, όπου τελικά κατατίθενται. Αλλά το υπεριώδες φως στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορεί επίσης να διασπάσει τους δεσμούς μεταξύ του οξυγόνου και του υδρογόνου στα μόρια, προκαλώντας το υδρογόνο να διαφύγει στο διάστημα, αφήνοντας πίσω το οξυγόνο.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι μέρος της ιστορίας για το πώς ένας άθικτος Άρης έχει καταλήξει τόσο ξηρός στη σημερινή του εποχή, γράφουν οι ερευνητές.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi