Διασπορά

Η εγγονή των Ελλήνων μεταναστών εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας

Ένας άλλος Ελληνο-Αυστραλός θα καθίσει στο νέο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ως αποτέλεσμα των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ομοσπονδιακών εκλογών.

Το όνομά της είναι η Fiona Barbouttis-Martin και είναι το νέο μέλος του Reid. Η επιτυχία της ήρθε ως έκπληξη, σαν την επανεκλογή του Συνασπισμού.

Η οικογένεια Barbouttis προέρχεται από το νησί Castellorizo. Ο παππούς της Μάρκος μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε με την Αυστραλιανή Βασιλική Πολεμική Αεροπορία

Ο πατέρας της Γιώργος ήταν ποδοσφαιριστής στη δεκαετία του ’60 με το Πανελλήνιο (σήμερα Ολυμπιακό Σίδνεϊ) και άλλες ομάδες.

Η Fiona Barbouttis-Martin γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1977. Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, έχει διδακτορικό δίπλωμα στην παιδική ψυχολογία του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η επιλογή του καπετάνιου;

Η κ. Barbouttis-Martin εξελέγη με τους Φιλελεύθερους και πηγές στην ελληνική κοινότητα λένε ότι ήταν “επιλογή καπετάνιου”.

Σύμφωνα με την SBS, οι Φιλελεύθεροι προσέγγισαν πρώτον τον πρώην αναπληρωτή αστυνομικό επίτροπο Nick Kaldas της NSW και τον τηλεοπτικό δημοσιογράφο Σαντ Γκραντ, ο οποίος και οι δύο αρνήθηκαν την υποψηφιότητα. Το κόμμα αποφάσισε τότε να προχωρήσει σε τοπικό επίπεδο με τον υποψήφιο και η κ. Barbouttis-Martin επιλέχθηκε.

Η έδρα του Reid καλύπτει προάστια όπως το Burwood (όπου βρίσκεται η ενοριακή κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου), Croydon, Lidcombe, Auburn, Strathfield, Homebush, Five Dock, Silverwater κ.α.

Μια εκλογή ενάντια στις πιθανότητες

Η εκλογική της επιτυχία πιθανότατα ήταν έκπληξη, όπως και η νίκη του Φιλελεύθερου-Εθνικού Συνασπισμού ευρύτερα.

Για ένα χρόνο, ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Sam Crosby είχε αναπτύξει μια ισχυρή εκλογική εκστρατεία. Οι προβλέψεις ήταν ότι θα κερδίσει άνετα, όπως και η πρόβλεψη για το Εργατικό Κόμμα σε όλη τη χώρα.

Οι πιθανότητες για τον υποψήφιο εργατικό δυναμικό ενισχύθηκαν όταν ο τότε κάτοχος της έδρας, πρώην υπουργός και γνωστός υποστηρικτής του Malcolm Turnbull, Craig Laundy, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πάλι.

Η κυρία Barbouttis-Martin έλαβε 53,56 τοις εκατό των ψήφων μετά την καταμέτρηση των προτιμήσεων, ενώ η πρωταρχική της ψήφος ήταν 48,93 τοις εκατό στις εκλογές της 18ης Μαΐου.

Η τρίτη ‘Cassie’ στην Καμπέρα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Fiona Barbouttis-Martin είναι το τέταρτο πρόσωπο της καταγωγής των Καστοριωτών που εκλέχθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Τα προηγούμενα τρία «Cassies» ήταν τρία και όλα τα άτομα. Ήταν ο καθυστερημένος γερουσιαστής του Κουίνσλαντ Γιώργος Γεωργούρας (ALP), ο πρώτος Ελληνο-Αυστραλός που ήταν ομοσπονδιακός πολιτικός, που υπηρετούσε από το 1968 έως το 1986, ο γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας και ο υπουργός Nick Hobke-Keating, 1981 έως το 2005 και ο Νικόλαος Ντόντας, ο οποίος υπηρέτησε με τους Φιλελεύθερους ως μέλος της έδρας της Βόρειας Επικράτειας.

πηγή: sbs.com.au

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος