Αθλητισμός

Η Τσέλσι κατέκτησε το Εuropa League συντρίβοντας την Αρσεναλ με 4-1

Η Αρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου γνώρισε την συντριβή (4-1) από τη συμπολίτισσα και μισητή αντίπαλο.

ο ποδόσφαιρο δικαιώνει σε βάθος χρόνου τους υπηρέτες του. Και τέτοιος είναι ο Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος πριν από χρόνια παράτησε την καριέρα του ως τραπεζικό στέλεχος για να ακολουθήσει την τρέλα του: την προπονητική. Εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό προπονητή, οι ομάδες του οποίου είχαν πάντοτε κάτι όμορφο να επιδείξουν. Η μπάλα όμως δεν τον είχε ανταμείψει με κάποιον τίτλο μολονότι έγινε πιστός υπηρέτης της.

Εφτασε όμως η ώρα της δικαίωσης για τον ιδιόρρυθμο Ιταλό κόουτς που τόσο αμφισβητήθηκε στον πάγκο της Τσέλσι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και η δικαίωση ήρθε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο: Με ένα επιβλητικό 4-1 επί της συμπολίτισσας και μισητής αντιπάλου Αρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου που ήταν συγκινητικός αλλά και μόνος.

Ο αγγλικός εμφύλιος είχε τελικά για νικήτρια την ομάδα που παραδοσιακά έχει καλύτερη αύρα όταν παίζει σε τελικό. Και τούτο διότι η Τσέλσι πανηγύρισε τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο της έχοντας χάσει μόνο ένα τελικό (2008), εν αντιθέσει προς την Αρσεναλ που τείνει να εξελιχθεί σε… λούζερ φεύγοντας ηττημένη για πέμπτη φορά στους έξι τελικούς που έχει συμμετάσχει!

Η Τσέλσι είχε για μεγάλους πρωταγωνιστές τον αρχηγό της Εντέν Αζάρ, ο οποίος σκόραρε δύο φορές και πιθανότατα έπαιξε για τελευταία φορά με τη φανέλα των Μπλε καθώς οδεύει προς τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά κι έναν πρώην Κανονιέρη, τον Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος σκόραρε και αναδείχθηκε κορυφαίος γκολτζής της σεζόν στο Europa League.

Το παιχνίδι άρχισε πολύ νευρικά και για τις δυο ομάδες που στα πρώτα 25′ κατέγραψαν μόλις μια τελική με τον Ομπαμεγιάνγκ στο 8′. Σταδιακά πάντως ο ρυθμός άρχισε να βελτιώνεται και οι ομάδες να κυκλοφορούν πιο καλά την μπάλα, πατώντας την αντίπαλη περιοχή. Κι ήταν το 28′ όταν η Αρσεναλ έφτασε για πρώτη φορά κοντά στο γκολ  με κεραυνό του Τσάκα που… έξυσε το οριζόντιο δοκάρι του Κέπα.

Η Τσέλσι αφυπνίστηκε και απάντησε με διπλή ευκαιρία: αρχικά του Εμερσον στο 34′ και εν συνεχεία με τον Ζιρού στο 39′. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ο Τσεχ αντέδρασε σωστά διατηρώντας το 0-0 μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Η Τσέλσι μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με την ίδια φόρα που έκλεισε το πρώτο 45λεπτο. Μόνο που τούτη τη φορά δεν αστόχησε. Στο 49′ ο Εμερσον έκανε μια σκαφτή πάσα στην καρδιά της περιοχής της Αρσεναλ και ο… κίλερ Ζιρού με μια κίνηση που αποτελεί σήμα κατατεθέν στο παιχνίδι του, κινήθηκε πιο γρήγορα απ’ τον Κοσιελνί και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Τσεχ. Ηταν το 11ο γκολ σε 14 παρουσίες στο εφετινό Europa League του Γάλλου κανονιέρη, ο οποίος έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Αρσεναλ. Και το πέτυχε νικώντας έναν γκολκίπερ, τον Τσεχ, που υπήρξε θρύλος της Τσέλσι…

Η σοκαρισμένη Αρσεναλ προσπάθησε να αντιδράσει από το γρήγορο γκολ που δέχθηκε αλλά στο 60′, έπειτα από εξαιρετική συνεργασία του Κόβατσιτς, του Αζάρ και του Πέδρο, ο Ισπανός μεσοεπιθετικός με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Τσεχ, δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στους «μπλε»

Και προτού καν προλάβει να συνέλθει η ομάδα του Εμερι, ήρθε και το τρίτο χτύπημα από την Τσέλσι στο 64′, τούτη τη φορά από τον αρχηγό της Εντέν Αζάρ, ο οποίος ευστόχησε με εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Ζιρού σε ανατροπή από τον Μέιτλαντ-Νάιλς.

Η Αρσεναλ έδειξε σημάδια ζωής όταν στο 69′, μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς ως αλλαγή, ο Ιβόμπι κεραυνοβόλησε τον Κέπα και μείωσε σε 3-1 δίνοντας ελπίδες στους Κανονιέρηδες.

Η Τσέλσι όμως ήταν αποφασισμένη να πάρει το τρόπαιο σπίτι της και απάντησε αμέσως βάζοντας τέλος στα όνειρα της Αρσεναλ για ανατροπή. Στο 72′ ο Ζιρού έγινε δημιουργός και ο Αζάρ εκτελεστής γράφοντας το επιβλητικό 4-1 που της χάρισε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο.

Αρσεναλ: Τσεχ, Παπασταθόπουλος, Κοσιελνί, Μονρεάλ (66′ Γκεντουζί), Μέιτλαντ-Νάιλς, Τορέιρα (67′ Αϊβόμπι), Τζσκα, Κολάσινατς, Εζίλ, Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ.

Τσέλσι: Κέπα, Αθπιλικουέτα, Κρίστενσεν, Νταβίντ Λουίζ, Εμερσον, Καντέ, Ζορζίνιο, Κόβατσιτς, Πέδρο (71′ Γουίλιαν), Ζιρού, Αζάρ.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας

Μαζί με τον Τσιτσιπά ο Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο, και δυναμική επιστροφή του Τσιτσιπά στους τίτλους.

e-enimerosi