Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Αυτά είναι τα ιδιωτικά σεληνιακά Landers που παίρνουν την επιστήμη της NASA στη Σελήνη

Ένα σύντομο ιστορικό για το διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από την Astrobotic, Intuitive Machines και Orbit Beyond.

Η NASA επέλεξε τις πρώτες εμπορικές εταιρείες που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό στη σελήνη κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του σε μια προσγείωση το 2024 : Astrobotic, Intuitive Machines και Orbit Beyond.

Οι εταιρείες θα κατασκευάσουν γέφυρα για να μεταφέρουν τα πειράματα της επιστήμης της NASA και τις  τεχνολογίας στη σεληνιακή επιφάνεια. Οι πτήσεις αυτές θα είναι το πρώτο βήμα του φιλόδοξου προγράμματος Artemis του οργανισμού να προσγειωθεί ο άνθρωπος στο φεγγάρι το 2024. Η πρώτη αποστολή, από το Orbit Beyond, θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2020. Οι άλλες δύο θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2021.

“Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, ένας νέος τρόπος για να δουλέψουμε στην NASA”, δήλωσε σήμερα ο Thomas Zurbuchen, επικεφαλής της διεύθυνσης επιστημονικής αποστολής της NASA, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης στο Goddard Space Flight Center του Maryland. “Δεν μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε την επιστήμη που θέλουμε να κάνουμε με όργανα που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή – την επιστήμη που σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από πέντε χρόνια, δεν ήμασταν για να μάθουμε να θέτουμε ερωτήματα.”

Μια απεικόνιση ενός ιδιωτικού σκάφους που κατασκευάστηκε από το Astrobotic, το οποίο η NASA έχει επιλέξει ως έναν από τους πρώτους εμπορικούς συνεργάτες της σεληνιακής προσγείωσης. Θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2021

Τα αστροβοτικά, διαισθητικά μηχανήματα και η Orbit Beyond θα φέρουν το καθένα μια ποικιλία ωφέλιμων φορτίων της NASA που προορίζονται είτε για την αντιμετώπιση επιστημονικών ζητημάτων σχετικά με τη Σελήνη είτε για τη δοκιμή νέας τεχνολογίας που αναπτύσσουν οι μηχανικοί για να προωθήσουν την εξερεύνηση του χώρου.

Η NASA παρέχει σε κάθε εταιρεία χρήματα για να δουλέψει στους επιβάτες: 79,5 εκατομμύρια δολάρια σε Astrobotic, 77 εκατομμύρια δολάρια σε διαισθητικά μηχανήματα και 97 εκατομμύρια δολάρια σε Orbit Beyond.

Η NASA δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ακρίβεια ποια ωφέλιμα φορτία θα πετάξουν σε ποιο αεροπλάνο. ο οργανισμός προτίθεται να το πράξει αργότερα φέτος. Η Astrobotic δήλωσε ότι το αεροσκάφος της Peregrine θα μεταφέρει έως και 14 ωφέλιμα φορτία για τη NASA καθώς και 14 πειράματα για άλλους πελάτες (για συνολικά 28 ωφέλιμα φορτία), ενώ η Intuitive Machines θα πετάξει πέντε φορτία στο Nova-C, ωφέλιμο φορτίο στο δικό του Z-01 lander.

Αλλά η προσγείωση κάθε εταιρείας θα μεταφέρει περισσότερα από ό, τι τα ωφέλιμα φορτία της NASA. Το Orbit Beyond παρουσίασε ένα μικρό demo rover καθώς και το μοντέλο Lander του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η NASA για να ανακοινώσει τους εμπορικούς εταίρους της. Η Astrobotic είπε επίσης ότι σχεδιάζει να μεταφέρει δρομείς στο σεληνιακό αεροπλάνο.

Μια εικονογράφηση ενός καλλιτέχνη για ένα εμπορικό φεγγάρι που φτιάχτηκε από την Intuitive Machines, το οποίο η NASA έχει επιλέξει ως εμπορικό συνεργάτη για τη σεληνιακή επιστήμη. Θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021.
Η NASA ανακοίνωσε την Παρασκευή (31 Μαΐου) ότι τα ιδιωτικά σεληνιακά αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες Astrobotic, Intuitive Machines και Orbit Beyond θα μεταφέρουν εργαλεία επιστήμης στις φεγγάρι το 2020 και το 2021.

Αυτές οι αποστολές ρομποτικής πρωτοπορίας είναι βασικά πρώτα βήματα στο φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis της NASA , το οποίο στοχεύει να επιστρέψει οι αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024 και να δημιουργήσει μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη παρουσία στο εγγύτερο γείτονα της γης μέχρι το 2028.

“Την επόμενη χρονιά, η αρχική έρευνα επιστήμης και τεχνολογίας θα είναι στην επιφάνεια του σεληνιακού χώρου, γεγονός που θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αποστολής της πρώτης γυναίκας και του επόμενου ανθρώπου στο φεγγάρι σε πέντε χρόνια”, δήλωσε χθες ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine, αυτές οι εμπορικές υπηρεσίες προσγείωσης είναι επίσης ένα άλλο ισχυρό βήμα για την οικοδόμηση μιας εμπορικής διαστημικής οικονομίας πέρα ​​από τη χαμηλή γήινη τροχιά ».

Ακολουθεί ένα (πολύ) σύντομο μοτίβο για τις τρεις εταιρείες και τα αρχικά τους σχέδια προσγείωσης στη σελήνη.

Δύο από τις επιλεγμένες εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις αποστολές τους δύο χρόνια από τώρα. 

Το Astrobotic σχεδιάζει να ξεκινήσει την προσγείωση του τον Ιούνιο του 2021 και να αγγίξει τον Ιούλιο του 2021. Intuitive Machines που κυκλοφορούν και προσγειώνονται τον Ιούλιο του 2021. Το Orbit Beyond ωθεί το χρονοδιάγραμμα σημαντικά περισσότερο: η εταιρεία έχει πει στη NASA ότι μπορεί να προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί την επιλογή εννέα φιναλίστ, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο . Την εποχή εκείνη, η NASA δεν προσέφερε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα κριτήρια που καθοδήγησαν τις επιλογές τους. 

Από την ανακοίνωση αυτή, η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ έχει συσσωρεύσει επιθετικά το χρονοδιάγραμμα της NASA για να επιστρέψει στο φεγγάρι, μετακινώντας το στόχο για μια ανθρώπινη προσγείωση από το 2028 έως το 2024.

Μια απεικόνιση του καλλιτέχνη για το ιδιωτικό σκάφος της Orbit Beyond, το οποίο θα εκτοξεύσει το ωφέλιμο φορτίο της NASA στην επιφάνεια του σεληνιακού εδάφους τον Ιούλιο του 2021. Το Lander θα περιλαμβάνει μικρό πεζοπόρο και γη σε μια λάβα πεδιάδα σε έναν από τους κρατήρες της Σελήνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Zurbuchen μίλησε μπροστά σε μοντέλα καθενός από τα τρία επιλεγμένα αεροσκάφη στην ίδια αίθουσα, όπου οι μηχανικοί της NASA δημιούργησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και συνένωσαν τον καθρέφτη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί μια άλλη σημαντική απόφαση εμπορικής συνεργασίας από τη NASA σχετικά με το πρόγραμμα της σελήνης. 

Στις 23 Μαΐου, η NASA ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει τον Maxar να κατασκευάσει το στοιχείο εξουσίας και πρόωσης της πύλης Gateway, ενός σταθμού σε σεληνιακή τροχιά που προορίζεται να ζητήσει ως πλατφόρμα για αποστολές που προορίζονται για την επιφάνεια της σελήνης. Ο οργανισμός διαστήματος αξιολογεί επίσης έξι πιθανά σχέδια για ενότητες ενδιαιτημάτων που θα φιλοξενήσουν αστροναύτες στην πύλη.

πηγή: space.com

 

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi