ΔιασποράΤεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

15η Ελληνοβαυαρική: Αποκαλυπτήρια Κίονα Κ. Καραθεοδωρή

15η Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, παγκοσμίου φήμης Έλληνα Μαθηματικό, ο οποίος έζησε από το 1924 μέχρι το 1950 στο Μόναχο και δίδασκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου, LMU.

Όπως είναι γνωστό, ευρίσκεται στο Μόναχο ο τάφος του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος απέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950.

Ο Καραθεοδωρή ήταν εφάμιλλος του Albert Einstein με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις και είχαν στενή συνεργασία σε θέματα της μαθηματικής επιστήμης.

Ο Καραθεοδωρή έζησε και δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1924-1938), ενώ παράλληλα ήταν και Εκκλησιαστικός Επίτροπος στον ιστορικό Ναό της Μεταμορφώσεωςτου Σωτήρος, της γνωστής Σαλβάτορκιρχε Μονάχου.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην περίοδο 1942 μέχρι 1945, όταν ο τότε εφημέριος της Σαλβάτορκιρχε Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος ευρίσκετο έγκλειστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, ο Καραθεοδωρή κατείχε τα κλειδιά του Ναού και αντέδρασε σθεναρά στην επιχειρηθείσα από μια Ρωσική εκκλησιαστική δικαιοδοσία, υφαρπαγή του ελληνορθόδοξου Ναού.

Το Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου τίμησε τον Καραθεοδωρή με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας διδασκαλίας του σε „Constantin-Caratheodory-Hörsaal“ (2002). Στην τελετή παρέστη και η θυγατέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή.

Επίσης ο Σύλλογος „Förderverein Mathematik in Wirtschaft, Universität und Schule an der LMU e.V.“ που ιδρύθηκε το 1999, μετονομάστηκε το 2013 σε „Caratheodory-Gesellschaft zur Förderung der Mathematik in Wirtschaft und Schule an der Ludwig-Maximilians-Universität München e.V.“

Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου έλαβε την απόφαση να μετονομαστεί εφέτος σε „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.

Στον τάφο του Καραθεοδωρή στο κοιμητήριο Waldfriedhof Μονάχου υπήρχε ένας υπερμεγέθης ιωνικός κίονας, στον οποίο είναι χαραγμένα το όνομά του και τα ονόματα της συζύγου Ευφροσύνης και του υιού του Στεφάνου.

Ο ιωνικός κίονας ήταν αγαπητός στον Καραθεοδωρή και του θύμιζε όχι μόνο τον Ελληνικό Πολιτισμό στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά και την ίδρυση του Πανεπιστήμιου της ΣμύρνηςΦως εξ Ανατολών“ που έφερε σε πέρας μετά από ανάθεση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν από τους τελευταίους που εγκατέλειψε τη φλεγόμενη Σμύρνη, μεταφέροντας μερικά βιβλία από το πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

Με αφορμή την επικείμενη λήξη του μακροχρονίου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου από τον Δήμο Μονάχου, αποφάσισε η νόμιμη κληρονόμος, δισέγγονη κ. Δέσποινα Σκουτάρη, να ανταποκριθεί στην πρότασή μας, να μεταφερθεί δηλαδή, ο ιωνικός κίονας και να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

πηγή: bavariagr.de

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.