Ιστορία Πολιτισμός

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Επί δέκα χρόνια «μαρτυρεί» με 3.000 εκθέματα τους 25 αιώνες «ζωής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Με 3.000 και πλέον εκθέματα, που μαρτυρούν την ιστορία στη γενέτειρα του «μεγίστου των βασιλέων της Μακεδονίας» (του Μεγάλου Αλεξάνδρου) την Πέλλα, το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής –ένα από τα νεότερα της χώρας– υποδέχτηκε στα 10 χρόνια από την ανέγερση και έναρξη της λειτουργίας του πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες. Για τον αρχαιολόγο του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι το ίδιο το μουσείο ένα… εύρημα, καθώς «αναδύεται» από το έδαφος (οι αρχιτέκτονες φρόντισαν να αναγερθεί αρχικά «βυθιζόμενο» και να λειτουργεί ως άλλος στεγασμένος αρχαιολογικός χώρος σε μικρότερη κλίμακα, που δεν ανταγωνίζεται τον αρχαιολογικό χώρο, μιας και είναι ενταγμένο μέσα σε αυτόν). Και ο σύγχρονος επισκέπτης του, «ανεβαίνοντας» τους χώρους του, έχει από παντού πλήρη εποπτεία όλων των υπόλοιπων χώρων. Σαν μια… άλλη πόλη, ίδια με εκείνη που σχεδόν 2.500 χρόνια πριν γέννησε και άνδρωσε τον Αλέξανδρο Γ΄, τον Μέγα, των Μακεδόνων και της «οικουμένης».

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 2009 και φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση της δεκάχρονης πορείας του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας διοργανώνουν –παρουσία της νέας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη– τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του αύριο Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο αίθριο του Μουσείου (θα προηγηθεί από τις 17:30 ξενάγηση στους χώρους).

Η απόφαση για την ίδρυση του νέου Μουσείου της Πέλλας ελήφθη το 1996, οπότε και άρχισαν οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών, εγκρίσεων, διαγωνισμών κ.ά. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 2006 και το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ, με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Τα εγκαίνιά του ανακοινώθηκαν, ματαιώθηκαν, επανορίστηκαν για το καλοκαίρι του 2009 και στη συνέχεια για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους… Μεσολάβησαν οι εκλογές της εποχής, τα εγκαίνια αναβλήθηκαν και πάλι, και η λειτουργία του άρχισε τελικά δίχως επίσημα εγκαίνια αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Στα 10 χρόνια της λειτουργίας του και παρά τις «δύσκολες» συνθήκες πρόσβασης (ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας και το νέο μουσείο βρίσκονται στο 35ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στον οικισμό της Πέλλας· η πρόσβαση γίνεται με λεωφορείο των ΚΤΕΛ από τη Θεσσαλονίκη ως τα Γιαννιτσά κι από εκεί είτε με ΙΧ είτε με τα πόδια για δύο χιλιόμετρα), οι επισκέπτες ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο (κυρίως σχολεία, ιδιώτες με ΙΧ από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών).

«Το μουσείο αποτελεί εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Απομένει η ανάδειξη και απόδοση στο κοινό του μεγάλου Ανακτόρου της Πέλλας –της “Αίθουσας του θρόνου”– αλλά και η ολοκλήρωση του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής με τη σειρά των ευρημάτων, ώστε να αποτιμηθεί σωστά ο ρόλος της Πέλλας, που υπήρξε το πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο του ελληνισμού» λέει στο ΑΠΕ ενόψει και του αυριανού εορτασμού, παρουσία της υπουργού, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας και διευθύντρια του Μουσείου, Μπετίνα Τσιγαρίδα.

Το νέο μουσείο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου δίπλα ακριβώς από τον σύγχρονο οικισμό. Η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρο 2.500 τ.μ., σε πέντε θεματικές ενότητες (καθημερινή ζωή, δημόσια ζωή, θρησκεία-λατρείες, νεκροταφεία και ανάκτορο – Μέγας Αλέξανδρος).

Τα 3.000 εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από την εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και το 90 π.Χ., τη λεγόμενη Ύστερη Ελληνιστική εποχή (η Πέλλα κατοικείται από την 3η π.Χ. χιλιετία· ιδρύθηκε από τον Αρχέλαο Α΄, 413-399 π.Χ., και σύμφωνα με τον Ξενοφώντα ήταν η μεγαλύτερη της Μακεδονίας. Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή  έγιναν το 1957).

Τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Πέλλας, της γενέθλιας πόλης του «μεγίστου των βασιλέων της Μακεδονίας», υποδέχεται ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος (μια μαρμάρινη προτομή του, ύψους 35 εκατοστών κι ένα μικρό αγαλματίδιο της ίδιας εποχής, που τον απεικονίζει με χαρακτηριστικά του θεού Πάνα).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Χαρισοπούλου.
  • Φωτογραφίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας