Πολιτική

Γιατί ακολουθεί τη διεθνή βουτιά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Μαίρης Βενέτη

Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο κίνδυνος της ύφεσης εξαιτίας της σινοαμερικανικής διαμάχης και η αβεβαιότητα του Brexit, λύγισε εν τέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χθες έχασε τη στήριξη της ζώνης των 853- 860 μονάδων, ανοίγοντας το διάγραμμα για τις επόμενες στηρίξεις, με πρώτη τη ζώνη των 812- 826 και δεύτερη εκείνη των 794 μονάδων.

m

Από χθες η στήλη έχει λάβει πολλά mail με μια κοινή ερώτηση: Γιατί ακολουθεί η ελληνική αγορά την πτώση των διεθνών αγορών, από τη στιγμή που η επιδείνωση των διεθνών μακροοικονομικών δεικτών δεν αφορά, τουλάχιστον προς το παρόν, την χώρα μας.

Μπορεί μέχρι τώρα η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας να έχει επηρεάσει ελαφρώς την ελληνική αγορά, οριοθετώντας απλά τις 900 μονάδες σαν κορυφή της πρόσφατης ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εντούτοις αν συνεχιστούν τα προβλήματα -και ειδικότερα εκείνα της ευρωπαϊκής οικονομίας- νομοτελειακά θα μας επηρεάσουν και σε επίπεδο μακροοικονομικών δεικτών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται εντός του ευρωπαϊκού κοινοτικού χώρου.
Η συρρίκνωση της οικονομίας του καλύτερου πελάτη μας, είναι δυνατόν να μην έχει σαν συνέπεια τη μείωση της ζήτησης του για εισαγωγές και άρα τη μείωση των εξαγωγών για την Ελλάδα;

Ο αντίκτυπος της συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη με   τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών-κάτι που υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα- θα είναι αισθητός και στη χώρα μας, ακόμη και αν αυτός φτάσει με κάποια καθυστέρηση.

Το χρηματιστήριο όμως σαν προεξοφλητικός μηχανισμός αποδίδει αυτή την εικόνα στο ταμπλό πολύ πιο σύντομα απ’ό,τι θα την αποδώσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Γι’αυτό άλλωστε από αρχές Αυγούστου υποχωρούν ιδιαίτερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης, με πολλές εταιρείες να προσεγγίζουν ήδη την κομβική αντίσταση του μέσου κινητού των 200 ημερών, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης μόλις χθες έχασε τον μέσο κινητό όρο των 90 ημερών, στηριζόμενος- τι ανατροπή- από τον Τραπεζικό Δείκτη, που διατηρεί τιμές πάνω από το συγκεκριμμένο προπύργιο.

Για να έχουμε ένα μέγεθος σύγκρισης, να αναφέρω ότι η αντίστοιχη στήριξη του μέσου κινητού 200 ημερών για τον Γενικό Δείκτη είναι στο επίπεδο των 762 μονάδων, ήτοι πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για τον Δείκτη των Τραπεζών το επίπεδο αυτό βρίσκεται 20% χαμηλότερα από το χτεσινό κλείσιμο.

Το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται τη χειρότερη στιγμή για την Ελλάδα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα -και δυστυχώς με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από την ανησυχία για την πορεία του χρηματιστηρίου- είναι ότι η Ελλάδα, ειδικά αυτή την χρονική περίοδο, χρειάζεται όσο τίποτε άλλο ένα καλό διεθνές κλίμα.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στη χρησιμότητα μιας καλής χρηματιστηριακής συγκυρίας, κατά την οποία η όρεξη για αποδόσεις, έστω πέριξ του 2% ή και πιο κάτω- θυμηθείτε την πρόσφατη έκδοση του ΟΤΕ – θα μας επέτρεπε να βγούμε στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας με όσο γίνεται χαμηλότερο κουπόνι.

Χρειαζόμαστε τη διατήρηση του επενδυτικού συναισθήματος κυρίως για να παραμείνει ανοιχτή η όρεξη για ρίσκο των επενδυτών, έναντι να προχωρήσουμε με επιτυχία στις τιτλοποιήσεις τόσο των NPEs των τραπεζών, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ.
Επιπλέον, όσο καλύτερη η επενδυτική ψυχολογία διεθνώς, τόσο υψηλότερα θα είναι τα έσοδα του Δημοσίου από τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις.

Για να επανέλθει όμως η αδηφάγος όρεξη για ρίσκο στο διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να έχουμε επιτέλους μια καλή εξέλιξη στις εμπορικές συνομιλίες που επανεκκινούνται αυτόν τον μήνα, όπως και μια καλή εξέλιξη, έστω στο παραπέντε, για μια ομαλή έξοδο της Μ.Βρετανίας.

Και όχι μόνο…

Αν θέλουμε να έχουμε καλές πιθανότητες για έγκαιρη αντιστροφή της πτώσης της μεταποιητικής δραστηριότητας, πριν αυτή πλήξει και το υπόλοιπο μακροοικονομικό και κατ’επέκταση μικροοικονομικό στερέωμα, θα πρέπει όχι μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, αλλά να προχωρήσουν άμεσα και στην άρση των δασμών που έχουν επιβάλλει η μια στην άλλη τους τελευταίους 19 μήνες.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι απλά ανεπαρκής να ανακόψει τον ρυθμό πτώσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, όση πλάτη και αν προσπαθήσουν να δώσουν εκ νέου οι Κεντρικές Τράπεζες.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

πηγή: liberal.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi