Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ένας δεύτερος διαστρικό επισκέπτης έχει φτάσει στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτή τη φορά, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ξέρουν από πού προέρχεται

Όταν το Oumuamua πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα το 2017, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει από πού προέρχεται το αντικείμενο. Αλλά οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι έχουν επεξεργαστεί πώς έφτασε ο Comet 2I / Borisov εδώ.

Για δεύτερη φορά, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ένα διαστρικό αντικείμενο που πέφτει μέσα από το ηλιακό μας σύστημα. Αλλά αυτή τη φορά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξέρουν από πού προέρχεται.

Ο Γκενάντι Μπόρισοφ, ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που δουλεύει με το δικό του τηλεσκόπιο στην Κριμαία, εντόπισε για πρώτη φορά τον διαστρικό κομήτη στις 30 Αυγούστου. Η ανακάλυψή του αποτέλεσε το αντικείμενο του πρώτου διαστρεβωμένου επισκέπτη που ανακαλύφθηκε από το επιμήκη Oumuamua που λάμπει μέσα από την ηλιακή γειτονιά μας το 2017. Ένα νέο έγγραφο, μια ομάδα πολωνών ερευνητών έχει υπολογίσει τη διαδρομή αυτή ο νέος κομήτης – γνωστός ως Comet 2I / Borisov ή (στις πρώτες περιγραφές) ως C / 2019 Q4 – πήγε να φτάσει στη βαρύτητα του ήλιου μας καλά. Και αυτό το μονοπάτι οδηγεί πίσω σε ένα σύστημα δυαδικών κόκκινων νάνων 13,15 έτη φωτός μακριά, γνωστό ως Kruger 60.

Όταν γυρίσετε το μονοπάτι του Comet Borisov μέσω του διαστήματος, θα διαπιστώσετε ότι πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια το αντικείμενο πέρασε μόλις 5,7 έτη φωτός από το κέντρο του Kruger 60, κινούμενο μόλις 2,13 μίλια ανά δευτερόλεπτο (3,43 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), γράφουν οι ερευνητές .

Αυτό είναι γρήγορο από ανθρώπινη άποψη – για την κορυφαία ταχύτητα ενός X-43A Scramjet , ενός από τα ταχύτερα αεροσκάφη που κατασκευάστηκε ποτέ. Αλλά ένα X-43A Scramjet δεν μπορεί να ξεπεράσει τη βαρύτητα του ήλιου για να ξεφύγει από το ηλιακό μας σύστημα. Και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν ο κομήτης κινούταν πραγματικά αργά σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 6 έτη φωτός από την Kruger 60, πιθανώς δεν περνούσε μόνο. Αυτό είναι ίσως το σύστημα αστέρων που προήλθε, είπαν. Σε κάποιο σημείο στο μακρινό παρελθόν, ο Κομήτης Μπορίσοφ ζωντανός περιστρέφεται γύρω από αυτά τα αστέρια όπως οι κομήτες στο σύστημα μας τροχίζουν.

Ο Ye Quanzhi, ειδικός αστρονόμος και κομήτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτό το άρθρο, δήλωσε στο Live Science ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδίδουν το Comet 2I / Borisov στο Kruger 60 είναι αρκετά πειστικά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής.

“Αν έχετε ένα διαστρικό κομήτη και θέλετε να ξέρετε από πού προήλθε, τότε θέλετε να ελέγξετε δύο πράγματα”, είπε. “Πρώτα απ ‘όλα, ο κομήτης είχε μικρή απόσταση από το πλανητικό σύστημα; γιατί αν έρχεται από εκεί, τότε η τροχιά του πρέπει να διασταυρωθεί με τη θέση αυτού του συστήματος”.

Αν και τα 5.7 έτη φωτός μεταξύ του νέου κομήτη και του Kruger μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα από ένα “μικρό χάσμα” – σχεδόν 357.000 φορές η απόσταση της Γης από τον ήλιο – είναι αρκετά κοντά για να θεωρηθεί “μικρό” για τέτοιου είδους υπολογισμούς, είπε. 

“Δεύτερον,” προσθέσατε, “συνήθως οι κομήτες εκτοξεύονται από ένα πλανητικό σύστημα λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με μεγάλους πλανήτες στο σύστημα”.

Στο ηλιακό μας σύστημα, αυτό μπορεί να μοιάζει με τον Δία να σκοντάφτει έναν κομήτη που πέφτει προς τον ήλιο, να το σφεντάρει σε μια σύντομη, μερική τροχιά και στη συνέχεια να τον πετάει προς τον διαστρικό χώρο .

“Αυτή η ταχύτητα εκτόξευσης έχει ένα όριο”, είπατε. “Δεν μπορεί να είναι άπειρο, επειδή οι πλανήτες έχουν μια ορισμένη μάζα”, και η μάζα ενός πλανήτη καθορίζει πόσο δύσκολο μπορεί να ρίξει έναν κομήτη στο κενό. “Ο Δίας είναι αρκετά μαζικός”, πρόσθεσε, “αλλά δεν μπορείτε να έχετε έναν πλανήτη 100 φορές πιο μαζικό από τον Δία, γιατί τότε θα ήταν ένα αστέρι”.

Αυτό το κατώφλι μάζας θέτει ένα ανώτατο όριο στις ταχύτητες των κομητών που διαφεύγουν από τα συστήματα αστέρων. Και οι συγγραφείς αυτής της δημοσίευσης έδειξαν ότι ο Comet 2I / Borisov έπεσε στην ελάχιστη ταχύτητα και την απόσταση από το Kruger 60 για να υποδηλώσει ότι προέρχεται από αυτό – αφού οι υπολογισμοί της τροχιάς του είναι σωστοί.

Η μελέτη διαστειρικών κομητών είναι συναρπαστική, είπατε, διότι προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσετε μακρινά ηλιακά συστήματα χρησιμοποιώντας τα ακριβή εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες όταν εξετάζουν το δικό μας . Οι αστρονόμοι μπορούν να κοιτάξουν το Comet 2I / Borisov χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια που θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την επιφάνεια του κομήτη. Μπορούν να καταλάβουν αν συμπεριφέρονται σαν κομήτες στο δικό μας σύστημα (μέχρι στιγμής, έχουν) ή κάνουν κάτι ασυνήθιστο, όπως το Oumuamua έκανε το περίφημο. Αυτή είναι μια ολόκληρη κατηγορία έρευνας που συνήθως δεν είναι εφικτή με μακρινά ηλιακά συστήματα, όπου μικρά αντικείμενα εμφανίζονται πάντα – αν είναι ορατά – ως εξασθενημένες, αποχρωματισμένες σκιές στους ήλιους τους.

Αυτή η έρευνα, σημαίνει ότι οτιδήποτε μαθαίνουμε για τον Comet Borisov θα μπορούσε να είναι ένα μάθημα για το Kruger 60, ένα κοντινό σύστημα αστέρων όπου δεν έχουν ανακαλυφθεί εξωπλανήτες . «Oumuamua, αντίθετα, φαίνεται να έχουν έρθει από τη γενική κατεύθυνση της φωτεινό αστέρι Vega, αλλά σύμφωνα με Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA, οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι είναι όπου το αντικείμενο αρχικά προήλθε από, αντί να υποδηλώνει ότι πιθανότατα προήλθε από μια άρτι σχηματίζουν σύστημα των αστέρων (αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι ποια) . Αυτό θα έκανε τον Comet Borisov το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που εντοπίστηκε ποτέ στο οικείο σύστημα του, αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ήταν προσεκτικοί για να επισημάνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν θα έπρεπε ακόμη να θεωρηθούν πειστικά. Οι αστρονόμοι συλλέγουν ακόμα περισσότερα δεδομένα σχετικά με το μονοπάτι του Comet 2I / Borisov μέσω του διαστήματος και πρόσθετα δεδομένα ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι η αρχική τροχιά ήταν λανθασμένη και ότι ο κομήτης προέρχεται από κάπου αλλού.

Το άρθρο που εντοπίζει την προέλευση του κομήτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό που έχει κριθεί από ομότιμους, αλλά είναι διαθέσιμο στον διακομιστή προεκτύπωσης arXiv.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi