Εθνικά ΘέματαΕιδήσεις και Νέα

«Η Ελλάδα να μην υποχωρεί μονίμως με φοβικά σύνδρομα, η Τουρκία είναι μακράν χειρότερα»

Την τουρκική εισβολή στην Συρία και τις νέες ισορροπίες που αυτή δημιουργεί, σχολιάζει ο Έλληνας διεθνολόγος Δρ Σπύρος Πλακούδας.

Στις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται στην Μέση Ανατολή καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής στο Rabdan Academy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ), Δρ Σπύρος Πλακούδας.

Σε συνέντευξη του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Δημόσιας Αυστραλιανής Ραδιοφωνίας SBS, ο Έλληνας διεθνολόγος αναφέρθηκε στο κατά πόσον είναι πιθανόν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος και μιας γενικευμένης σύρραξης, μετά και την διαφαινόμενη εμπλοκή στις πολεμικές συγκρούσεις του συριακού στρατού.

Παράλληλα σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στην διεθνή σκακιέρα το γεγονός πως αυτές, μετά και την απόφασή τους να παρατήσουν τους Κούρδους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην μοίρα τους, εμφανίζονται πλέον ως ένας αναξιόπιστος σύμμαχος.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει επιπλέον αποσταθεροποίηση της Συρίας για την Ελλάδα και την Κύπρο ο Δρ Πλακούδας είπε:

«Ο Ερντογάν μας έχει προειδοποιήσει από 2016 για τα υπό εξέλιξη σχέδια του. Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν θα σταματήσει στη Συρία, θα συνεχίσει κανονικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η Τουρκία διεκδικεί δια των όπλων ότι η ίδια εκλαμβάνει ως ζωτικό συμφέρον της», ανέφερε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρεί συνεχώς στις τουρκικές προθέσεις:

«Αν υπήρχε μία θερμή κρίση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας δεν γνωρίζω ποιος θα αναλάμβανε τη διοίκηση της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού και ποιος θα επάνδρωνε εκείνα τα έρμα αεροπλάνα και σκάφη; Ας μην υποχωρεί μονίμως η Ελλάδα με φοβικά σύνδρομα η Τουρκία είναι μακράν χειρότερα. Μόνο στο μέτωπο της Συρίας από μία τουρκική αεροπορία των 350 μονάδων, επιχειρούν 15 αεροσκάφη με τα χίλια ζόρια», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: sbs.com.au

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi