Διασπορά

Ενα ακόμη τμήμα της ΑΗΕΡΑ δημιουργείται, αυτή τη φορά στο Μόναχο της Βαυαρίας

ΑΘΗΝΑ. Αλλο ένα τμήμα της ΑΗΕΡΑ δημιουργείται στην Ευρώπη δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνοαμερικανική οργάνωση που τώρα ποια είναι παγκόσμια και φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλο τον Ελληνισμό της Γης με τοπικά παραρτήματα.

Ψυχή του νέου τμήματος είναι ο Απόστολος Κώτσης. Ηδη πρόεδρος της Ελληνοβαυαρικής κοινότητας και πρόεδρος της κοινότητας Χάαρ, δίπλα στο Μόναχο.

Η κοινότητα του Χάαρ έχει περί τις 300 Ελληνες και το Μόναχο 40.000.

Ο κ. Κώτσης, τεχνικός υπάλληλος σε Γυμνάσιο, είναι στο Μόναχο από το 1993. Πειραιώτης με καταγωγή από την Ηπειρο, έκανε τη Βαυαρία δεύτερη πατρίδα του, ενώ είναι και υποψήφιος στις εκλογές Μαρτίου για δημοτικός σύμβουλος ανεξάρτητος υπό τη σκέπη όμως του SPD.

Δραστήριο άτομο, που δεν εφησυχάζει, ο Απόστολος Κώτσης παράλληλα με την αναθέρμανση της Ελληνοβαυαρικής κοινότητας φιλοδοξεί να την ενώσει με τους λοιπούς Ελληνες της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ηπείρων. Και ποιος είναι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος; Η ΑΗΕΡΑ.

Η ελληνοαμερικανική οργάνωση που από το 1922 προωθεί τα ιδεώδη της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της αστικής ευθύνης, της οικογενειακής και ατομικής αριστείας μέσω της κοινωφελούς υπηρεσίας και του εθελοντισμού. Και βεβαίως του φιλελληνισμού και της προώθησης των εθνικών θεμάτων, αφού τώρα είναι μία παγκόσμια οργάνωση.

Τα καλά νέα έφερε στον «Εθνικό Κήρυκα», στα γραφεία της Αθήνας, ο ίδιος ο κ. Κώτσης και έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε και για το δυσάρεστο γεγονός της κατεδάφισης του ημιτελούς κτιρίου που προοριζόταν να στεγάσει ελληνικό σχολείο στο Μόναχο. Δυστυχώς η πολύχρονη ολιγωρία των ελληνικών αρχών έβαλε οριστική ταφόπλακα σε ένα όραμα, όπως είχε δημοσιεύσει ο «Εθνικός Κήρυκας» την 1η Οκτωβρίου, μεταφέροντας την είδηση από την ελληνική υπηρεσία του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Deutsche Welle».

Ο κ. Κώτσης μας είπε ότι περίμεναν οι γερμανικές Αρχές 20 χρόνια για να το χτίσει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε στη συνέχεια να λειτουργήσει από το γερμανικό κράτος. Τελικά αφού δεν προχωρούσε οι Γερμανοί αγόρασαν πίσω το οικόπεδο πληρώνοντας 6 εκατ. ευρώ στην Αθήνα.

Πάντως, στο Μόναχο υπάρχουν τέσσερα Δημοτικά και δύο Γυμνάσια δίγλωσσα που χρηματοδοτούνται με πάνω από 70% από τη βαυαρική κυβέρνηση και το υπόλοιπο από την Αθήνα. Επίσης, λειτουργεί ένα Λύκειο με την ολοκληρωτική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

πηγή: ekirikas.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.