Αθλητισμός

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Κι αν βελτιωθεί στο σουτ;

Στα μάτια του κόσμου, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέχει ένα σταθερό μακρινό σουτ από το να γίνει ασταμάτητος. Κόντρα στους Κλίπερς, όλοι πήραν μία εικόνα του τι θα συμβεί αν τα καταφέρει.

Λίγες ώρες πριν τον αγώνα των Μπακς με τους Κλίπερς στο Λος Άντζελες, το δίκτυο ESPN είχε μία εκπομπή, όπου φιλοξενούμενος ήταν ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι. Η κουβέντα πήγε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τέθηκε το εξής ερώτημα: “Πόσο κοντά είναι ο Γιάννης στο να φτάσει στην κορύφωσή του”; Η απάντηση του Hall of Famer γκαρντ/φόργουορντ είχε ενδιαφέρον.

Νομίζω ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Οι πόντοι που σκοράρει είναι περίπου ίδιοι με πέρυσι. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να έχει 14 ριμπάουντ μέσο όρο, κάτι που είναι απίστευτο. Οι 7 ασίστ μέσο όρο είναι εντυπωσιακές, αλλά αυτός είναι. Είναι πλέι-μέικερ και έχει πολλούς σουτέρ δίπλα του. Νομίζω όμως ότι βρίσκεται στην κορύφωσή του”. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή, με τον ΜακΓκρέιντι να συμπληρώνει:

Αυτό στο οποίο δε μπορεί να βελτιωθεί είναι το σουτ του. Παίρνει περισσότερα σουτ και μου αρέσει που το κάνει αυτό. Πρέπει να βελτιωθεί στις βολές. Σουτάρει περισσότερο από την περιφέρεια, αλλά παρόλα αυτά σουτάρει γενικά με 61% στα σουτ. Πιστεύω λοιπόν ότι έχει φτάσει την κορύφωσή του”.

 Ο ΜακΓκρέιντι δεν είπε κάτι καινούριο σχετικά με το σουτ του Γιάννη. Σχεδόν όποιος ασχολείται με το ΝΒΑ ξέρει ότι ο Γιάννης πρέπει να βελτιωθεί στο σουτ του για να ανέβει ακόμα ένα επίπεδο. Η αμφιβολία που εξέφρασε βέβαια σχετικά με το αν μπορεί ο Γιάννης να ανέβει ακόμα ένα επίπεδο ήταν κάτι καινούριο. Ο σκόπελος του μακρινού σουτ δείχνει να ακολουθεί τον διεθνή φόργουορντ, με το γεγονός ότι οι Ράπτορς τον σταμάτησαν στα περσινά playoffs σχεδόν να τον στοιχειώνει, αφού όλοι ρωτάνε για αυτό, θεωρώντας ότι απέχει ένα σταθερό μακρινό σουτ από το να γίνει ασταμάτητος. Στον αγώνα με τους Κλίπερς (νίκη των Μπακς με 129-124), όλοι απέκτησαν μία εικόνα σχετικά με το τι θα συμβεί αν ποτέ ο Γιάννης σταθεροποιηθεί ως σουτέρ.

ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι Κλίπερς ακολούθησαν την… πεπατημένη κόντρα στον Γιάννη. Αποφάσισαν να γεμίσουν το “ζωγραφιστό” με κορμιά και του έδωσαν (πολύ) χώρο για να σουτάρει από την περιφέρεια. Σκηνές όπως αυτή που ο Μοντρέζλ Χάρελ του άφηνε σχεδόν 3 μέτρα χώρο στο τρίποντο ήταν ο κανόνας. Οι Μπακς δοκίμασαν διάφορους τρόπους για να το αντισταθμίσουν αυτό, είτε χρησιμοποιώντας τον ως σκρινέρ, είτε δίνοντάς του σκριν με έναν γκαρντ, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μις-ματς. Στο τέλος όμως ο Γιάννης έκανε κάτι απλό: Σούταρε από την περιφέρεια.

Το πρώτο τρίποντο που σημείωσε στο πρώτο ημίχρονο ήταν το πρώτο σημάδι. Ακολούθησαν άλλα δυο τρίποντα με απόσταση δύο λεπτών στην τρίτη περίοδο, σε ένα διάστημα που ο Γιάννης τα έκανε όλα στο παρκέ, οδηγώντας τους Μπακς σε ένα σερί 10-0.

Το τέταρτο τρίποντό του το σημείωσε στην τέταρτη περίοδο, ολοκληρώνοντας τελικά τον αγώνα με 38 πόντους, 16 ριμπάουντ και 9 ασίστ με 4/7 τρίποντα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του με τα 4 εύστοχα τρίποντα που σημείωσε. Η ερώτηση στο τι θα συμβεί αν ο Γιάννης βελτιωθεί ως σουτέρ ήταν μπροστά στα μάτια όλων. Η απάντηση; θα είναι πράγματι ασταμάτητος.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΠΡΟΝ

Ο Γιάννης δεν έγινε σουτέρ μέσα σε ένα βράδυ. Και δύσκολα θα γίνει. Το να ζητήσει κάποιος από αυτόν να σουτάρει ο Στεφ Κάρι ή – για να πάει κάποιος σε παίκτες με το μέγεθός του – ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι υπερβολικό. Ο ΛεΜπρόν δεν έγινε ποτέ σουτέρ, αλλά κάποια στιγμή έγινε αρκετά καλός ώστε να ανοίξει περισσότερο τις επιλογές του στο παιχνίδι του. Δεν είναι πολύ μακρινό εξάλλου το διάστημα που κάποτε όλοι έλεγαν για τον ΛεΜπρόν πως “όταν βάζει και τα σουτ, τότε είναι ασταμάτητος”. Ακόμα και τώρα ωστόσο υπάρχουν βραδιές που οι αντίπαλοι δίνουν το σουτ στον Τζέιμς.

Η αναφορά στον ΛεΜπρόν δεν γίνεται τυχαία. Και ο ίδιος ο ΜακΓκρέιντι εξάλλου κατά την διάρκεια της συνέντευξης έμπλεξε το όνομα του Γιάννη με αυτό του “Βασιλιά”, λέγοντας κάτι πολύ ενδιαφέρον: “Πολλά από αυτά είναι ψυχολογικά. Οι ομάδες παίζουν με το μυαλό ενός παίκτη όταν του αφήνουν τόσο χώρο για να σουτάρει. Ο ΛεΜπρόν χρειάστηκε να περάσει το ίδιο. Θα χρειαστεί χρόνος. Για εμένα, είναι καλό σημάδι ότι παίρνει αυτά τα σουτ και δεν φοβάται, σε αντίθεση με τον Μπεν Σίμονς ας πούμε, που δεν κάνει το ίδιο

Πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει. Αν δεν σουτάρεις δεν θα τα καταφέρεις. Ας συνεχίσει να σουτάρει για να κερδίσει αυτοπεποίθηση. Στα playoffs θα δούμε τι θα γίνει. Για την κανονική περίοδο δεν ανησυχώ. Στα playoffs όμως οι χώροι κλείνουν και αν δεν βάζουν τα σουτ οι συμπαίκτες του, θα πρέπει να τα βάλει αυτά τα σουτ. Είναι απίστευτος. Οι αντίπαλοί του ξέρουν τι θα κάνει και δε μπορούν να τον σταματήσουν, κάτι που τον κάνει εκπληκτικό”.

Ο Γιάννης συνεχίζει να βελτιώνεται. Την φετινή σεζόν έχει 29 πόντους, 14.3 ριμπάουντ, 7.6 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.6 κοψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής, με όλους τους αριθμούς εκτός από τις ασίστ να αποτελούν ρεκόρ καριέρας. Είναι μόλις 25 χρονών και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Το ψεγάδι του είναι γνωστό. Τα ερωτήματα παραμένουν. Η απάντηση ωστόσο σχετικά με το τι θα συμβεί αν ποτέ βελτιωθεί ως σουτέρ δόθηκε κόντρα στους Κλίπερς: Θα είναι τρομακτικός. Μέχρι τότε, το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνεχίσει να σουτάρει.

πηγή: sport24.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας

Μαζί με τον Τσιτσιπά ο Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο, και δυναμική επιστροφή του Τσιτσιπά στους τίτλους.

e-enimerosi