Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

50 χρόνια πριν: Επιστροφή στη Σελήνη

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αποστολή προσγείωσης της Σελήνης συνέχισε ομαλά μέχρι οι τεχνικοί να αρχίσουν να φορτώνουν υγρό υδρογόνο στη δεξαμενή αντιδραστηρίων κυψελών καυσίμου της υπηρεσίας διαστημικού οχήματος (SM) του Apollo. Η μόνωση της δεξαμενής ήταν κατεστραμμένη και δεν θα συγκρατούσε τις απαιτούμενες υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι διαχειριστές αποφάσισαν να κρατήσουν την αντίστροφη μέτρηση, ενώ η δεξαμενή αντικαταστάθηκε με τη δεξαμενή από το Apollo 13 SM. Η επισκευή ολοκληρώθηκε, η αντίστροφη μέτρηση συνεχίστηκε χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Ο πρόεδρος Richard M. Nixon, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία Pat Nixon, τον διαχειριστή της NASA Thomas O. Paine και τον αστροναύτη Frank Borman , καθώς και τον αντιπρόεδρο Spiro T. Agnew, συνοδευόμενοι από τους αστροναύτες Apollo 8, James A. Lovell και William A. Anders (από τον Αύγουστο του 1969, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος, υπό την προεδρία της Agnew), παρακολούθησε το λανσάρισμα του Apollo 12 – η παρουσία του Νίξον σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο προεδρεύων πρόεδρος παρευρέθηκε στην εκτόξευση του ανθρώπινου διαστήματος.

apollo_12_launch_nixon_nov_14_1969 s69-62087
Αριστερά: ο πρόεδρος Νίξον (αριστερά από το κέντρο), με την Πρώτη Κυρία και τον διαχειριστή της NASA Paine (ομπρέλα που κρατάει)
παρακολουθούν την εκτόξευση του Apollo 12. Δεξιά: Ο αντιπρόεδρος Agnew (κέντρο) παρακολουθεί την εκτόξευση από το Πυροσβεστικό Σαλόνι 2,
συνοδευόμενο από τους αστροναύτες Lovell (αριστερά) και Anders.

Η μέρα των αστροναυτών ξεκίνησε με μια κλήση αφύπνισης 6 AM από τον Αρχηγό του Γραφείου Αστροναυτών Thomas P. Stafford . Απολαύσαμε το παραδοσιακό πρόγευμα πρωινό με το Stafford, τον διαχειριστή προγράμματος του διαστημοπλοίου Apollo , τον Conrad στον αριστερό καναπέ, τον Bean προς τα δεξιά και τέλος τον Gordon στη μέση. Αφού οι εργαζόμενοι πληκτρολογίου έκλεισαν την καταπακτή στην κάψα, οι αστροναύτες εγκαταστάθηκαν για τις τελευταίες δύο ώρες χωρίς προβλήματα της αντίστροφης μέτρησης.  James A. McDivitt , τον εφεδρικό LMP James B. Irwin και τον Charles J. “Chuck” Tringali, τον αρχηγό της ομάδας υποστήριξης πληρώματος, καθώς και μια ανεπίσημη μασκότ πληρώματος “Irving”, γεμιστό γορίλα ντυμένο με μανίκι και σκληρό καπέλο. Μετά τη φόρτωση των κοστουμιών τους, τα μέλη του πληρώματος οδήγησαν το Astrovan στο Launch Pad 39A. Οι εργαζόμενοι στο Λευκό Δωμάτιο τους βοηθούσαν στις θέσεις τους στο Yankee Clipper της Μονάδας Εντολών (CM)

s69-62064 apollo_12_crew_walkout_nov_14_1969
Αριστερά: Prelaunch πρωινό στο χώρο του πληρώματος (από αριστερά προς τα δεξιά, με θέα την κάμερα) Stafford, Conrad, Gordon,
και Tringali? (από αριστερά προς τα δεξιά, πλάτες στην κάμερα) McDivitt, Bean και Weitz. Ο Irwin είναι έξω από την εικόνα
στα δεξιά. πίσω από το Conrad είναι “Irving”, η μασκότ του πληρώματος. Δεξιά: οι αστροναύτες του Apollo 12 (εμπρός-πίσω) Conrad,
Gordon, και Bean αφήνοντας τα πληρώματα πληρώματος για να επιβιβαστούν στο Astrovan για το γύρο στο Launch Pad 39A.

apollo_12_launch_lcc_nov_14_1969 apollo_12_launch_mcc_nov_14_1969
Αριστερά: Μηχανικοί στο Πυροσβεστικό Σαλόνι 2 της KSC κατά τη διάρκεια των τελικών φάσεων της αντίστροφης μέτρησης του Apollo 12.
Δεξιά: Ο διευθυντής πτήσεων Griffin (καθισμένος) με τον διευθυντή πτητικών λειτουργιών Christopher C. Kraft
στο MCC κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του Apollo 12.

Η ανύψωση ήρθε ακριβώς στις 11:22 πμ EST στις 14 Νοεμβρίου 1969, με το Saturn V να εκτοξεύει τον Apollo 12 στον σκοτεινό και βροχερό πρωινό ουρανό. Οι μηχανικοί στο Πυροσβεστικό Σαλόνι KSC 2, οι οποίοι είχαν διαχειριστεί την αντίστροφη μέτρηση, παρέδωσαν τον έλεγχο της πτήσης στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (MCC) στο Κέντρο Διαστημικού Κέντρου Manned (MSC), τώρα το Johnson Space Center στο Χιούστον, μόλις ο πυραύλος εκκαθάρισε την εκτόξευση πύργος. Στο MCC, η Gold Team με επικεφαλής τον Διευθυντή Πτήσης Gerald D. “Gerry” Griffin ανέλαβε τον έλεγχο της αποστολής. Ο Capcom ή ο επικοινωνιακός φορέας της κάψουλας, ο αστροναύτης στο MCC που μίλησε απευθείας με το πλήρωμα, κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης ήταν ο Gerald P. “Jerry” Carr . Αστροναύτες του Απόλλωνα 11 Neil A. Armstrongκαι ο Edwin E. “Buzz” Aldrin παρακολουθούσε την εκτόξευση από την Gallery Επισκεπτών του MCC. Η πτήση προχώρησε κανονικά για τα πρώτα 36 δευτερόλεπτα, με τον Conrad να σχολιάζει ακόμη και το εξής: “Είναι ένα υπέροχο liftoff. Δεν είναι καθόλου κακό “, όταν όλα πήγαν άσχημα. Με το Apollo 12 σε υψόμετρο περίπου 6.600 ποδιών και που πετούν μέσα από τα σύννεφα, παρατηρητές στο έδαφος σημείωσαν αστραπή που χτύπησε το μαξιλάρι εκτόξευσης. Επί του διαστημικού σκάφους, ο Conrad είδε ένα λαμπρό φλας, ακολουθούμενο από πολλά από τα ηλεκτρονικά του διαστημικού σκάφους που βγήκαν εκτός σύνδεσης, προκαλώντας την έξοδο των τριών κυψελών καυσίμου που παράγουν ενέργεια. Ευτυχώς, ο πυραύλος Saturn V που καθοδηγούσε την εκτόξευση δεν επηρεάστηκε και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Στον έλεγχο της αποστολής, τα δεδομένα σχετικά με τις οθόνες των ελεγκτών μετατράπηκαν σε λάθος.

apollo_12_launch_from_lut_seq_1_nov_14_1969 apollo_12_launch_from_lut_seq_3_nov_14_1969 apollo_12_launch_from_lut_seq_5_nov_14_1969 apollo_12_launch_from_lut_seq_4_nov_14_1969
Η απόσπαση του Απόλλωνα 12 όπως φαίνεται από τον Πύργο Ομφαλικής Εκτόξευσης. Σημειώστε τις σταγόνες βροχής στο φακό της κάμερας.

Ένα δεύτερο συμβάν 52 δευτερόλεπτα από την πτήση προκάλεσε το σύστημα πλοήγησης πλοήγησης διαστημικού οχήματος να βγει εκτός σύνδεσης. Ο διευθυντής πτήσεων Griffin στράφηκε στην κονσόλα ηλεκτρικής, περιβαλλοντικής και επικοινωνίας (EECOM), στελεχωμένη από έναν νέο μηχανικό John W. Aaron, για απαντήσεις και λύσεις. Ο Ααρών παρακολουθούσε τα συστήματα του διαστημικού οχήματος μέσω των δύο συμβάντων, ειδικά όταν η εμφάνιση των δεδομένων του από κανονική σε αλλοιωμένη και θυμόταν μια δοκιμή ένα χρόνο νωρίτερα, κατά την οποία είδε παρόμοια σήματα, σωστά συμπεραίνει ότι ο Εξοπλισμός Σήμανσης Σήματος (SCE) κάποια άγνωστα αναστατωμένα και βγήκαν εκτός σύνδεσης. Η απλή λύση για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας περιλαμβάνει τη μετακίνηση ενός σπάνια χρησιμοποιούμενου διακόπτη από την κανονική στην βοηθητική του θέση. Ενημέρωσε τον Griffin, ο οποίος ανέθεσε στον Carr να καλέσει το πλήρωμα. Η Bean υπενθύμισε ότι ο διακόπτης βρίσκεται στον πίνακα του και πραγματοποίησε την ενέργεια που ζητήσατε. Αρκετά δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ααρών ανέφερε ότι είδε καλά δεδομένα στην οθόνη του. Η γρήγορη δράση του έσωσε το λανσάρισμα από τα αποτελέσματα του γεγονότος που αποδείχθηκε ότι έπληξε τον πυραύλο δύο φορές.

apollo_12_launch_from_lut_seq_6_nov_14_1969 apollo_12_launch_and_lightning_nov_14_1969
Αριστερά: Τελευταία απομεινάρια της ατμόσφαιρας καυσαερίων του Κρόνου V στο πέλμα εκτόξευσης 39Α.
Δεξιά: Το πακέτο εκτόξευσης Lightning Shock 39A λίγο μετά την έναρξη του Apollo 12.

Η υπόλοιπη άνοδος συνέχισε χωρίς συμβάν και 11 και μισό λεπτά μετά το liftoff, το Apollo 12 ήταν σε μια σχεδόν κυκλική τροχιά γύρω από τη Γη 118 με 115 μίλια. Για τις επόμενες δυόμισι ώρες, καθώς το διαστημόπλοιο Apollo εξακολουθεί να συνδέεται με το τρίτο στάδιο της S-IVB, να περιστρέφεται γύρω από τη Γη, οι αστροναύτες και το MCC επιβεβαίωσαν ότι όλα τα συστήματα λειτουργούσαν σωστά μετά από τις απεργίες κεραυνού. Ο Carr κάλεσε τότε το πλήρωμα, “Η καλή λέξη είναι ότι είσαι Go for TLI”, το Trans Lunar Injection, το δεύτερο έγκαυμα της μηχανής τρίτου σταδίου για να τα στείλει στο δρόμο τους προς τη Σελήνη. Με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, ο Κόνραντ απάντησε: “Hoop-ee-doo! Είμαστε έτοιμοι! Δεν ελπίζαμε τίποτε άλλο! “Ο μοναδικός κινητήρας J-2 της S-IVB πυροδότησε για 5 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, αυξάνοντας την ταχύτητα Apollo 12 σε 24.145 μίλια την ώρα, αρκετά γρήγορα για να αποφύγει τη βαρύτητα της Γης.

apollo_12_fd1_earth_w_sla_panel_as12-50-7326 apollo_12_fd1_lm_in_s-ivb_from_csm_as12-50-7328
Αριστερά: Ένας από τους πίνακες Adaptor LM διαστημοπλοίων που σκιαγραφούνται ενάντια στη Γη – η Κεντρική Αμερική
και ο Δυτικός Ειρηνικός Ωκεανός είναι ορατά. Δεξιά: LM
 Intrepid εξακολουθεί να συνδέεται με το S-IVB.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός, ο διαχωρισμός του Yankee Clipper από το στάδιο S-IVB, πραγματοποιήθηκε περίπου 25 λεπτά αργότερα, οπότε ο Απόλλων 12 είχε φτάσει σε υψόμετρο 4.300 μίλια. Ο Gordon γύρισε τον Yankee Clipper και γύρισε σιγά-σιγά σε μια αποβάθρα με το LM Intrepid ακόμα συνδεδεμένο με την κορυφή του S-IVB. Ο Κόνραντ σχολίασε κατά τη διάρκεια του ελιγμού: “Πήρα μια φοβερή όμορφη αναζητούν ατρόμητη να κάθεται έξω από το παράθυρο εδώ, συμμορία. Θα πάμε να την πάρουμε ». Οι αστροναύτες ενεργοποίησαν την έγχρωμη τηλεοπτική κάμερα, παρέχοντας μια λεπτομερή απεικόνιση καθώς πλησίασαν το Intrepid. Μετά την προσγείωση, το πλήρωμα πίεσε το LM πριν ο Gordon απομακρυνθεί από το τρίτο στάδιο, εξάγοντας το LM στη διαδικασία και ολοκληρώνοντας τον ελιγμό μεταφοράς και σύνδεσης. Ο Απόλλων 12 είχε φτάσει σε υψόμετρο περίπου 13.000 μιλίων και το πλήρωμα περιγράφει το προφανές μέγεθος της Γης σαν το μπάσκετ. Το S-IVB πραγματοποίησε έναν διασκεδαστικό ελιγμό για να εξασφαλίσει ότι δεν θα παρέμβει με τον Apollo 12 καθώς έφτασε στο φεγγάρι. Ένας δεύτερος ελιγμός περίπου 20 λεπτά αργότερα έστειλε το S-IVB προς την άκρη της Σελήνης και προς την ηλιακή τροχιά.

apollo_12_fd1_earth_from_tbd_miles_as12-50-7351 s69-58694
Αριστερά: Άποψη της υποχωρητικής γης λίγο μετά το χειρισμό της μεταφοράς και της φόρτωσης.
Δεξιά: Προβολή του MCC κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής της ακτής της ακτής.

Οι αστροναύτες εγκαταστάθηκαν για το πρώτο τους γεύμα από την εκτόξευση, σάντουιτς ζαμπόν και τελικά αφαιρούσαν τα κοστούμια τους, ενώ στην αποστολή ελέγχου πτήσης διευθυντής βουλευτή “Pete” πορτοκαλί ομάδα Frank ανέλαβε τις κονσόλες, με τον αστροναύτη Edward G. Gibson το νέο Capcom. Λόγω της ακρίβειας του καψίματος TLI του S-IVB, οι ελεγκτές αποφάσισαν να ακυρώσουν τον πρώτο ελιγμό διόρθωσης μεσαίας πορείας (MCC-1). Οι Conrad και Bean άνοιξαν τις καταπακτές στο LM για να πραγματοποιήσουν την πρώτη επιθεώρησή τους και διαπίστωσαν ατρόμητονα είναι πολύ τακτοποιημένο. Μέχρι τη στιγμή που ολοκλήρωσαν την επιθεώρηση LM, περιέγραψαν τη Γη ως το μέγεθος ενός βόλεϊ. Ο Gordon έβαλε τη στοίβα σε λειτουργία PTC. Πριν αρχίσουν να ξυπνούν τον πρώτο τους νυχτερινό ύπνο στο διάστημα, ο Conrad ζήτησε από το έδαφος να αναπαράγει για αυτούς την ταινία των συνομιλιών τους κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης. Ο διευθυντής πτήσεων Clifford E. “Cliff” Charlesworth και η πράσινη ομάδα του ελεγκτές ανέλαβε, με τον Don Lind ως νέο Capcom. Μέχρι τη στιγμή που κοιμήθηκαν, είχαν ταξιδέψει σε περισσότερα από 90.000 μίλια.

apollo_12_mcc_fd2_weitz_mattingly_carr_nov_15_1969 apollo_12_mcc_gibson_capcom_nov_1969
Αριστερά: ο Capcom Weitz (αριστερά) με τον αστροναύτη Apollo 13 Thomas K. Mattingly και τον Capcom Carr στο MCC.
Δεξιά: Διευθυντές πτήσεων Griffin (αριστερά) με το Apollo 12 backup Διοικητής David R. Scott και Capcom Gibson στο MCC.

Ενώ το πλήρωμα κοιμήθηκε άλλη αλλαγή βάρδια στην αποστολή ελέγχου έφερε πτήσης διευθυντής Griffin πίσω στην κονσόλα του, αυτή τη φορά ενώθηκε με τον Paul J. Weitzως το νέο Capcom. Μέχρι τη στιγμή που οι αστροναύτες ξύπνησαν για να ξεκινήσουν την πρώτη τους πλήρη ημέρα στο διάστημα, η απόσταση τους από τη Γη είχε αυξηθεί σε περίπου 125.000 μίλια. Αφού τελείωσαν το πρωινό, πέρασαν το μισό σημείο στο ταξίδι τους στο φεγγάρι, ένα ισοδύναμο 129.947 μίλια από τη Γη και τη Σελήνη. Ενεργοποίησαν την έγχρωμη τηλεόραση για να δείξουν στους θεατές έναν ελιγμό διόρθωσης μεσαίας πορείας (MCC-2), μια εκτόξευση 8,8 δευτερολέπτων του κινητήρα SPS (Service Propulsion System) της SM, για να μειώσουν το χαμηλό σημείο προσέγγισής τους στη Σελήνη από 822 μίλια 69 μίλια, το σωστό υψόμετρο για το έγκαυμα της σεληνιακής τροχιάς (LOI). Η υπόλοιπη μέρα ήταν ήσυχη, με τα συστήματα διαστημοπλοίων παρακολούθησης πληρώματος. Ο Conrad ραδιοφώνησε κάτω από το ότι η Γη εμφανίστηκε τώρα σχετικά με το μέγεθος μιας μπάλας γκολφ που κρατιόταν σε απόσταση βραχίονα.

apollo_12_receding_earth apollo_12_launch_mcc_nov_14_1969
Αριστερά: Η Γη συνεχίζει να συρρικνώνεται σε εμφανές μέγεθος κατά τη διάρκεια της ακτογραμμής.
Δεξιά: Οι διευθυντές πτήσεων (αριστερά προς τα δεξιά), Charlesworth (στο σκοτεινό σακάκι), Lunney και Griffin
συζητούν την πρόοδο της πτήσης με τον Scott.

Στο πλήρωμα ξυπνούσε για την τρίτη πτήση, ο Απόλλων 12 είχε φτάσει σε απόσταση 185.000 μιλίων από τη Γη και συνέχισε να επιβραδύνεται καθώς η βαρύτητα της Γης διατήρησε την έλξη τους. Οι αστροναύτες ξόδεψαν το πρωί με τον Capcom Weitz να ζητούν κάποιες ειδήσεις και αθλητικές αποδόσεις, ενώ έτρωγαν το πρωινό, ακολουθώντας μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το κατά πόσο ένα κουταλάκι του τόνου ήταν ακόμα καλό να φάει (η συναίνεση δεν ήταν). Ο Weitz ενημέρωσε επίσης το πλήρωμα ότι από την τροχιά του ήταν ακόμα τόσο ακριβή, η Mission Control αποφάσισε να ακυρώσει τον τρίτο ελιγμό του MCC. Καθώς ο Απόλλων 12 πλησίασε τη Σελήνη, οι αστροναύτες ανέφεραν ότι καθώς πέταξαν έξω μπροστά του, μπορούσαν να δουν όλο και λιγότερο από αυτό, καθώς ένα μεγαλύτερο τμήμα της Σελήνης μπήκε στο σκοτάδι. Οι αστροναύτες έδωσαν μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή που τους έδειξε ανοίγοντας τις καταπακτές στο LM Intrepidγια να ξεκινήσει ένα πιο λεπτομερές checkout αυτού του οχήματος. Στη στάση που παρέσχε τον βέλτιστο φωτισμό για την τηλεοπτική εκπομπή, το πλήρωμα μπορούσε να δει τη Γη από το αριστερό παράθυρο του CM, τον Ήλιο που λάμπει μέσα από το κεντρικό παράθυρο και το Φεγγάρι έξω από το δεξί παράθυρο. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, παρείχαν στους θεατές εξαιρετικές λήψεις της ημισελήνου Γη και Σελήνη, που τώρα εμφανίζονται περίπου στο ίδιο μέγεθος. Αφού εγκατέστησαν τη νύχτα, ο Απόλλων 12 πέρασε στην βαρυτική σφαίρα επιρροής της Σελήνης και άρχισε να επιταχύνεται προς τον προορισμό του.

apollo_12_really_receding_earth apollo_12_approaching_moon_sliver
Αριστερά: Η Γη συνεχίζει να είναι μικρότερη.
Δεξιά: Η ημισέληνος φεγγάρι όπως εμφανίστηκε στο πλήρωμα του Apollo 12 λίγο πριν την είσοδο στην τροχιά.

Οι αστροναύτες του Apollo 12 ξύπνησαν για την τέταρτη ημέρα αποστολών τους για να βρεθούν σε απόσταση 15.671 μιλίων από τη Σελήνη και να επιταχύνουν. Παρείχαν όλο και πιο λεπτομερείς περιγραφές της Σελήνης καθώς το προφανές μέγεθος της αυξήθηκε όλο και μεγαλύτερο. Διευθυντής πτήσης Glynn S. Lunneyαποφάσισε ότι η αλλαγή ταχύτητας που θα είχε επιτευχθεί από το MCC-4 ήταν τόσο μικρή ώστε να ενσωματωθεί στο έγκαυμα LOI. Καθώς έπεσαν στη σκιά της Σελήνης, ήταν σε θέση να παρατηρήσουν την ηλιακή κορώνα. Καθώς συνέχιζαν να επιταχύνουν προς τη Σελήνη, προσανατολίζουν το διαστημικό σκάφος τους στη σωστή στάση για τον ελιγμό του LOI. Λίγο αργότερα, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενες αποστολές τους, ο Απόλλωνας 12 διέσχισε πίσω από τη Σελήνη και κάθε επαφή με τη Γη αποκόπηκε. Δεκατρία λεπτά αργότερα, πυροδότησαν τον κινητήρα SPS για το έγκαυμα της Lunar Orbit Insertion-1 (LOI-1) έξι λεπτών, μειώνοντας την ταχύτητα του Apollo 12 για να μπορέσει να εισέλθει σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Πίσω στο Χιούστον, οι υπεύθυνοι ελέγχου και οι διαχειριστές περίμεναν με αγωνία την επανάκτηση του σήματος με τον Apollo 12 – αν ο κινητήρας πυροδοτήθηκε με επιτυχία, θα λάβουν το σήμα μετά από 32 λεπτά. αν δεν πυροβόλησε, το σήμα θα έφτανε 7 λεπτά νωρίτερα.


πηγή: NASA 

Σχετικές αναρτήσεις

Εντοπίστηκε ο επιθανάτιος ρόγχος ενός σουπερνόβα που εκτόξευσε μάζα ίση με αυτή του Ήλιου (βίντεο)

e-enimerosi

NASA, Δασική Υπηρεσία για κοινή χρήση σπορόφυτων δέντρων της Σελήνης, Προώθηση του STEM.

e-enimerosi

Η αρχαία σουπερνόβα στην εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies