Πολιτική

EastMed: Επεσαν οι υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό.

Υπεγράφη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης η  Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.

Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

powered by Rubicon Project
Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ως επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ.

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο αγωγός EastMed αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

Trilateral meeting of Greece’s Prime Minister, Kyriakos Mitsotakis, President of Cyprus, Nikos Anastasiadis, and the Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu on the margin of the signing ceremony for the EastMed Pipeline Agreement in Athens, Greece on January 2, 2020. / Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό Ιστ Μεντ, στο Ζάππειο, στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Φωτογραφία:: Nikos Libertas / SOOC
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής».

Trilateral meeting of Greece’s Prime Minister, Kyriakos Mitsotakis, President of Cyprus, Nikos Anastasiadis, and the Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu on the margin of the signing ceremony for the EastMed Pipeline Agreement in Athens, Greece on January 2, 2020. / Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό Ιστ Μεντ, στο Ζάππειο, στις 2 Ιανουαρίου 2020.

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, έσπευσε να προσθέσει πως ο EasMed είναι αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. «Δεν υπογράψαμε απλώς μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε την στρατηγική συμμαχία των χωρών μας» είπε και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα υπογράψει και η Ιταλία. Οπως σημείωσε τέλος, ο κ. Μητσοτάκης με αποδέκτη την Τουρκία «ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοικτή για όλους, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ευχαρίστησε τέλος και τους παριστάμενους υπουργούς άλλων κυβερνήσεων που είχαν συμμετοχή στο έργο.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Δείτε βίντεο τις δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου:


Η διμερής Αναστασιάδη-Νετανιάχου
Νωρίτερα, στο Ζάππειο Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.


EastMed: Διμερής συνάντηση Ανασταδιάδη-Νετανιάχου -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Γιουβάλ Στάινιτς (Yuval Steinitz) και Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.

Η τριμερής Μητσοτάκη-Νετανιάχου-Αναστασιάδη -Φωτογραφία: eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ζάππειο, που διήρκησε 40 λεπτά, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Νετανιάχου
Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα πριν την υπογραφή του EastMed.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση: «Με χαρά υποδέχθηκα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ @netanyahu, στο πλαίσιο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας σε πολλά ακόμη μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός».

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.


Στην έναρξη της επίσκεψης ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • K. Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
  • Νετανιάχου: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.
  • Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.
  • Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.
  • Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

Το βίντεο που ανήρτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi