Ιατρική Βιολογία

Αίμα στα ούρα: Όλες οι πιθανές αιτίες σε εικόνες

Αν και συχνά οφείλεται σε κάτι αθώο, το αίμα στα ούρα προκαλεί πάντα μεγάλη ανησυχία.

Κάποιες φορές όμως, η υποκείμενη αιτία είναι σοβαρή.

Η αιματουρία διακρίνεται σε μικροσκοπική και μακροσκοπική. Μικροσκοπική αποκαλείται όταν η διαφυγή του αίματος είναι ελάχιστη και ανιχνεύεται μόνο κατά την εξέταση των ούρων στο μικροσκόπιο. Μακροσκοπική είναι η αιματουρία όταν το αίμα είναι αρκετό και φαίνεται με γυμνό μάτι αφού αλλάζει το χρώμα των ούρων και γίνονται ροζ, κόκκινα ή σκούρα καφέ.

Ανεξάρτητα από το πόσο εμφανής είναι, πρέπει πάντα να αναζητάτε την αιτία της αιματουρίας και αυτή να θεραπεύεται.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τις πιθανές αιτίες της αιματουρίας:

Τροφές: Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα παντζάρια και τα μούρα, μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων. Δεν πρόκειται για αιματουρία, αλλά για υπέρχρωση ούρων.
Αφυδάτωση: Τα πυκνά, σκουρόχρωμα ούρα το πρωί ή όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, συχνά συγχέονται με αιματουρία.
Φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει διαφυγή αίματος στα ούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί με αιμολυτικά / αντιθρομβωτικά (π.χ. ηπαρίνη, ασπιρίνη), πενικιλινούχα αντιβιοτικά, ορισμένα αντινεοπλασματικά κλπ.
Σκληρή προπόνηση: Ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αιματουρία της άσκησης είναι οι δρομείς, οι οποίοι χρειάζονται άμεσο έλεγχο από τον γιατρό αν δουν αίμα στα ούρα τους.
Λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις): Αναπτύσσονται όταν εισέλθουν βακτήρια στην ουρήθρα και πολλαπλασιαστούν μέσα στην ουροδόχο κύστη. Είναι ιδιαιτέρως συχνές στις γυναίκες.
Λοιμώξεις του νεφρού (πυελονεφρίτιδα): Αναπτύσσονται όταν εισέρχονται βακτήρια στους νεφρούς, τα οποία συνήθως προέρχονται από την ουροδόχο κύστη (μέσω των ουρητήρων) ή σπανιότερα από το αίμα.
Πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή το νεφρό: Σε γενικές γραμμές είναι ανώδυνες και έτσι δεν τις αντιλαμβάνεται ο ασθενής, έως ότου δημιουργήσουν κάποια απόφραξη ή αρχίσει να τις αποβάλλει ο οργανισμός του. Τότε μπορεί να προκληθεί μακροσκοπική ή μικροσκοπική αιματουρία.
Υπερτροφία του προστάτη: Καθώς οι άνδρες περνούν τα 40-50 τους χρόνια, ο αδένας αρχίζει σταδιακά να διογκώνεται, με συνέπεια να πιέζει την ουρήθρα, εμποδίζοντας εν μέρει τη ροή των ούρων. Στα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη συμπεριλαμβάνονται δυσκολίες στην ούρηση, επείγουσα ή επίμονη ανάγκη για ούρηση και μακροσκοπική ή μικροσκοπική αιματουρία.
Νεφρική νόσος. Η μικροσκοπική αιματουρία αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα σπειραματονεφρίτιδας, μιας πάθησης στο σύστημα φιλτραρίσματος του αίματος που διαθέτει κάθε νεφρός.
Τραυματισμός του νεφρού: Ένα χτύπημα στο νεφρό (π.χ. σε τροχαίο ή σε ομαδικό άθλημα) μπορεί να προκαλέσει εμφανή διαφυγή αίματος στα ούρα.
Καρκίνος: Η αιματουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης (στο 30% των περιπτώσεων εκδηλώνεται με αιματουρία στα αρχικά στάδια), του νεφρού ή του προστάτη.                                                                                                                                     πηγή: onmed.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi