Διασπορά

Mannheim Γερμανίας: Συναγερμός της Ένωσης Ελλήνων Γονέων για το σχολείο.

  • Mannheim.“Μείνετε μακριά από το σχολείο μας” είναι γραμμένο με κόκκινο χρώμα σε μπλε φόντο. Πάνω από αυτό είναι μια γροθιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αφίσα που ο “Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Ελληνικού Σχολείου” που σχεδιάστηκε στο Waldhof πιθανότατα θα δούμε το Σάββατο: σε μια διαδήλωση στην οποία οι Έλληνες ζητούν να μην κλείσει το σχολείο, στις 3 μ.μ.  λοιπόν από την Schlossplatz, ξεκινάει και θα πάει στην Paradeplatz.
  • Ο λόγος της δράσης: η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Βάδης-Βυρτεμβέργης να σταματήσει σταδιακά τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που προσφέρονται στο δημοτικό σχολείο Waldhof τα επόμενα χρόνια. 

Από την αρχή, τα μαθήματα έτρεχαν. Ο δηλωμένος στόχος της υπουργού Susanne Eisenmann (CDU) είναι είτε να φέρει τις αμέτρητες εν εξελίξει σχολικές δοκιμές στη χώρα σε τακτική λειτουργία – είτε να τις σταματήσει εντελώς. Στην περίπτωση των ελληνικών τάξεων, αυτό συμβαίνει.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο η ένωση γονέων που διαμαρτύρεται. Υποστηρίζεται από την πόλη, αρκετές ελληνορθόδοξες κοινότητες και ενώσεις, από το SV Waldhof – και από πολιτικούς διαφορετικών κομμάτων. Εκτός από τον Δήμαρχο Peter Kurz, και οι δύο μέλη του Landtag Stefan Fulst-Blei (SPD) και μέλος του Bundestag Nikolas Löbel (CDU) έγραψαν στον Eisenmann και υποστήριξαν τη διατήρηση του μοντέλου της μητρικής γλώσσας. Πρέπει να αντικατασταθεί από προξενικά δίδακτρα, τα οποία δεν θα ενσωματώνονται πλέον στα τακτικά μαθήματα, αλλά θα προσφέρονται μόνο ως ωριαία εθελοντική ομάδα εργασίας τα απογεύματα.

Επιτυχής δράση στο SVW-Spiel

Ο Fulst-Blei και ο Löbel θα μιλήσουν επίσης στην διαμαρτυρία το Σάββατο στην Paradeplatz, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καφαλτζή, πρόεδρο του συλλόγου γονέων. Επιπλέον, ο αρχιτέκτονας του Μανχάιμ, Γεώργιος Μπασιούδης, και ο εκπρόσωπος των καθολικών κοινοτήτων, δήλωσαν ο ίδιος ο Λουδοβίγιαφης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πράσινης Πόλης, Γεώργιος Βασιλειάδης, ως ομιλητές. Ο αγώνας λήγει στις 6 μ.μ.

Η επιστολή διαμαρτυρίας είχε προηγουμένως δημοσιευθεί στην έδρα SV Waldhof εναντίον του Chemnitz στις 21 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή, 1.700 άνθρωποι θα υποστήριζαν τις ελληνικές ανησυχίες με την υπογραφή τους. Άλλες 500 προστέθηκαν στην υποδοχή της Πρωτοχρονιάς της πόλης την Κυριακή, δήλωσε ο Cafaltzis την Τετάρτη. Μια ηλεκτρονική αναφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού με τίτλο “Μείνετε μακριά από το ελληνικό σχολείο στο Mannheim” διατίθεται στον σύνδεσμο εδώ: bit.ly/36M7v4e. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 5603 άνθρωποι έχουν εγγραφεί.

Η επιστολή διαμαρτυρίας από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου του  Mannheim.

Καμία κατάργηση / αλλαγή του σχολείου μας

Απόσυρση από την κατάσταση της “σχολικής δοκιμής” μετά από 42 έτη σχολικής φοίτησης

Λόγοι

Για 42 χρόνια, τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο στο Mannheim απολαμβάνουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Το 1977, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη “Δοκιμασία με μαθήματα μητρικής γλώσσας” ως ένα μοναδικό πρόγραμμα στην πολιτεία Baden-Württemberg.

Αυτό το έργο πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί. Αλλά δεν είναι πλέον μια απόπειρα – η προσπάθεια ήταν επιτυχής για 42 χρόνια – έχει γίνει πραγματικότητα και όχι πείραμα.

Δεν θέλουμε τα μαθήματα να γίνονται προαιρετικά. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα. Θέλουμε φοιτητές από όλη την περιοχή Mannheim και Rhein-Neckar να μπορούν να παρακολουθήσουν στο σχολείο μαθήματα. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το δίγλωσσο σύστημα. Θέλουμε να διατηρήσουμε το σχολείο μας ως ελκυστικό προορισμό για Έλληνες από όλη την περιοχή.

Ο αρχιερέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Mannheim, το συμβούλιο των γονέων και οι ελληνικές εκκλησίες και ενώσεις γονέων είναι πίσω μας και μας στηρίζουν.

Αυτό το σχολείο είναι ένα παράδειγμα ζωντανής ολοκλήρωσης. Παρακαλούμε βοηθήστε μας να προστατεύσουμε αυτό το κόσμημα της εκπαίδευσης.

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Ελληνικού Σχολείου Mannheim από το Mannheim.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.