Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ψηφιδωτό από κβάζαρ με βαρυτική επιρροή

Κάθε ένα από αυτά τα στιγμιότυπα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ αποκαλύπτει τέσσερις παραμορφωμένες εικόνες ενός κβάζαρ φόντου που περιβάλλει τον κεντρικό πυρήνα ενός μαζικού γαλαξία στο προσκήνιο.

Οι πολλαπλές εικόνες quasar δημιουργήθηκαν από τη βαρύτητα του γαλαξία του προσκηνίου, η οποία δρα σαν μεγεθυντικός φακός, κάνοντας το φως του κβάζαρ να στρεβλώνεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτικός φακός. Τα κβάζαρ είναι εξαιρετικά μακρινά κοσμικά φωτιστικά που παράγονται από ενεργές μαύρες τρύπες.

Οι φωτεινές ακτίνες από κάθε φασματοσκοπική εικόνα παίρνουν ένα ελαφρώς διαφορετικό μονοπάτι μέσα από το διάστημα για να φτάσουν στη Γη. Το μήκος της διαδρομής εξαρτάται από την ποσότητα της ύλης που προκαλεί στρέβλωση του χώρου κατά μήκος της γραμμής θέασης στο κβάζαρ. Για να ανιχνεύσουν κάθε μονοπάτι, οι αστρονόμοι παρακολουθούν το τρεμόπαιγμα του φωτός του κβάζαρ, καθώς η μαύρη τρύπα του χτυπάει υλικό. Όταν το φως αναβοσβήνει, κάθε φωτεινή εικόνα φωτίζεται σε διαφορετικό χρόνο. Αυτή η ακολουθία τρεμοπαίζει επιτρέπει στους ερευνητές να μετρήσουν τις χρονικές καθυστερήσεις μεταξύ κάθε εικόνας καθώς το φως των φακών ταξιδεύει κατά μήκος της διαδρομής του προς τη Γη.

Αυτές οι μετρήσεις χρόνου καθυστέρησης βοήθησαν τους αστρονόμους να υπολογίσουν πόσο γρήγορα αναπτύσσεται το σύμπαν, μια τιμή που ονομάζεται σταθερά Hubble.

Οι εικόνες του Hubble λήφθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2004 με την Advanced Camera for Surveys.

Σύνδεσμος:

Σχετικές αναρτήσεις

Εντοπίστηκε ο επιθανάτιος ρόγχος ενός σουπερνόβα που εκτόξευσε μάζα ίση με αυτή του Ήλιου (βίντεο)

e-enimerosi

NASA, Δασική Υπηρεσία για κοινή χρήση σπορόφυτων δέντρων της Σελήνης, Προώθηση του STEM.

e-enimerosi

Η αρχαία σουπερνόβα στην εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies