Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η αποστολή TESS εντοπίζει δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη και σύστημα «Τατουαίν»

(CNN)Η αποστολή κυνηγιού πλανητών της NASA, η TESS έχει βρει την πρώτη δυνητικά κατοικήσιμη εξωπλανήτη του μεγέθους της Γης σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι περίπου 100 έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της 235ης συνάντησης της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας τη Δευτέρα στη Χονολουλού.
Ο πλανήτης είναι μέρος ενός συστήματος πολλαπλών πλανητών γύρω από το TOI 700, ένα μικρό, δροσερό αστέρι Μ-νάνου στον αστερισμό του Ντοράντο. Είναι μόνο το 40% της μάζας και του μεγέθους του ήλιου μας, με το ήμισυ της θερμοκρασίας της επιφάνειας.
Ο πλανήτης είναι γνωστός ως TOI 700 d, ένας από τους τρεις σε τροχιά γύρω από το αστέρι. Βρίσκεται ακριβώς στη σωστή απόσταση για να υποστηρίξει το υγρό νερό στην επιφάνεια στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα.
Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ανακάλυψή τους χρησιμοποιώντας τις υπέρυθρες ικανότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA με παρατηρήσεις παρακολούθησης. Έχουν επίσης διαμορφώσει το πιθανό περιβάλλον του πλανήτη για να διερευνήσουν περαιτέρω την κατοικία του.
Το εύρημα είναι συναρπαστικό για τους αστρονόμους επειδή είναι ένας από τους επιλεγμένους λίγους δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα που συμβαίνει να είναι το μέγεθος της Γης.
Το TOI 700 d είναι το εξώτατο των τριών πλανητών, ολοκληρώνοντας μια ενιαία τροχιά γύρω από το αστέρι κάθε 37 ημέρες της Γης. Από το μικρότερο αστέρι του, ο πλανήτης λαμβάνει περίπου το 86% της ενέργειας που ο ήλιος μας προμηθεύει στη Γη. Ο πλανήτης πιστεύεται ότι είναι κλειδωμένος, πράγμα που σημαίνει ότι μια πλευρά είναι πάντα στο φως της ημέρας.
Οι άλλοι δύο πλανήτες στο σύστημα, TOI 700 b και c, είναι διαφορετικοί. Ο εσώτερος πλανήτης, β, είναι το μέγεθος της Γης και βραχώδης όπως ο πλανήτης μας και φερμουάρ γύρω από το αστέρι κάθε 10 ημέρες της Γης. Ο δεύτερος πλανήτης, c, θεωρείται αέρια και μεταξύ του μεγέθους της Γης και του Ποσειδώνα, ολοκληρώνοντας μια τροχιά κάθε 16 ημέρες της Γης.
“Το TESS σχεδιάστηκε και ξεκίνησε ειδικά για να βρει πλανήτες μεγέθους Γης που περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια”, δήλωσε ο Paul Hertz, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής στο κεντρικό γραφείο της NASA στην Ουάσινγκτον. “Οι πλανήτες γύρω από τα κοντινά αστέρια είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν με μεγαλύτερα τηλεσκόπια στο διάστημα και στη Γη. Η ανακάλυψη του TOI 700 d είναι ένα βασικό επιστημονικό εύρημα για το TESS. το τέλος των επιστημονικών επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. “
Αρχικά, το αστέρι ήταν κατακερματισμένο πολύ θερμότερο, οδηγώντας τους αστρονόμους να πιστεύουν ότι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτό θα ήταν πολύ στενοί και ζεστοί για να στηρίξουν τη ζωή.
Ωστόσο, οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του μαθητή λυκείου Alton Spencer που συνεργάζεται με την ομάδα TESS, επεσήμαναν το λάθος.
“Όταν διορθώσαμε τις παραμέτρους του αστεριού, τα μεγέθη των πλανητών του μειώθηκαν και συνειδητοποιήσαμε ότι το εξώτερο ήταν περίπου το μέγεθος της Γης και στην κατοικήσιμη ζώνη”, δήλωσε η Emily Gilbert, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. “Επιπλέον, σε 11 μήνες δεδομένων δεν είδαμε φλόγες από το αστέρι, γεγονός που βελτιώνει τις πιθανότητες το TOI 700 d να είναι κατοικήσιμο και να διευκολύνει το μοντέλο των ατμοσφαιρικών και επιφανειακών συνθηκών του.”
Στο μέλλον, οι αποστολές όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, που ξεκινούν το 2021, θα μπορούσαν να καθορίσουν αν οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρες και τις συνθέσεις τους.
Οι προσομοιώσεις περιβάλλοντος που δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές χρησιμοποιώντας δεδομένα του TESS αποκάλυψαν έναν πλανήτη που μπορεί να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τον δικό μας. Επειδή είναι κλειδωμένο, ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζονται τα σύννεφα και τα χτυπήματα του αέρα μπορεί να είναι ξένοι προς εμάς.
“Κάποια μέρα, όταν έχουμε πραγματικά φάσματα από το TOI 700 d, μπορούμε να τα επαναφέρουμε, να τα ταιριάξουμε με το πλησιέστερο προσομοιωμένο φάσμα και στη συνέχεια να το ταιριάξουμε με ένα μοντέλο”, δήλωσε η Gabrielle Engelmann-Suissa, Κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard. “Είναι συναρπαστικό γιατί ανεξάρτητα από το τι θα μάθουμε για τον πλανήτη, θα φαίνεται εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε εδώ στη Γη”.

TESS ‘ανακάλυψη Tatooine

Ένα άλλο πρώτο για το TESS είναι η ανακάλυψή του για έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους, όπως το Τατουόιν στις ταινίες Star Wars.
Ο πλανήτης TOI 1338 β βρέθηκε 1300 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Pictor. Είναι ο μόνος πλανήτης στο σύστημα με δύο αστέρια. Είναι μεταξύ των μεγεθών του Ποσειδώνα και του Κρόνου και βιώνει τακτικές εκλείψεις από τα αστέρια του.
TOI 1338 b είναι silhouetted από τα αστέρια υποδοχής του.  Το TESS ανιχνεύει μόνο τις μεταφορές από το μεγαλύτερο αστέρι

Τα αστέρια στροβιλίζονται γύρω από την άλλη σε τροχιά κάθε 15 ημέρες, με ένα 10% πιο μαζικό από τον ήλιο μας και το άλλο πιο ελαφρύ και πιο δροσερό.
Και ο πλανήτης βρέθηκε από μαθητή λυκείου.
Ο σπουδαστής του γυμνασίου του Scarsdale, Wolf Cukier, ήταν διακινούμενος για το Κέντρο πτήσης Goddard της NASA το καλοκαίρι, όταν είδε κάτι στα δεδομένα του TESS.
“Έψαχνα τα δεδομένα για όλα τα στοιχεία που οι εθελοντές είχαν επισημάνει ως εκκολαπτόμενο δυαδικό σύστημα, ένα σύστημα όπου δύο αστέρια κυκλώνονται ο ένας γύρω από τον άλλο και από την άποψή μας έκλειψαν ο ένας τον άλλο κάθε τροχιά”, δήλωσε ο Cukier. “Μόλις τρεις μέρες στην πρακτική μου, είδα ένα σήμα από ένα σύστημα που ονομάζεται TOI 1338. Αρχικά σκέφτηκα ότι ήταν μια αστρική έκλειψη, αλλά η χρονική στιγμή ήταν λάθος. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας πλανήτης”.
Οι πλανήτες με δύο ήλιους, ειδικά όταν κάποιος είναι πιο αθόρυβος σαν σε αυτό το σύστημα, είναι πιο δύσκολο να ανιχνεύσει το TESS. Η συμβολή του Cukier στην εξέταση των δεδομένων των αστεριών και των περασμάτων του πλανήτη μπροστά στα δύο αστέρια ήταν το κλειδί για την αναγνώρισή του.
πηγή: edition.cnn.com

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi