Κοινωνία Κόσμος

Η εκπληκτική κατάσταση που προκαλεί 1 στους 5 θανάτους

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από σήψη από καρκίνο.

Ο αριθμός των θανάτων από σήψη παγκοσμίως είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι θεωρήθηκε προηγουμένως, με εκτιμάται ότι το 20% των ανθρώπων πεθαίνουν από τη ζωή που απειλούν την κατάσταση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα (16 Ιανουαρίου) στο περιοδικό The Lancet , εκτιμά ότι το 2017, 49 εκατομμύρια άνθρωποι ανέπτυξαν σήψη και 11 εκατομμύρια πέθαναν από την ασθένεια. Αυτός είναι διπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως. (Μια πρόσφατη μελέτη εκτιμά μόνο 5 εκατομμύρια θανάτους από σήψη παγκοσμίως.) Είναι επίσης μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο, που σκοτώνει περίπου 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας .

Περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων σηψαιμίας το 2017 εμφανίστηκαν μεταξύ παιδιών, πολλοί από τους οποίους ήταν νεογέννητοι, ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Είμαστε ανήσυχοι για να διαπιστώσουμε ότι οι θάνατοι από σηψαιμία είναι πολύ υψηλότεροι από ό, τι εκτιμούσαμε προηγουμένως, ειδικά καθώς η κατάσταση είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική», αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Mohsen Naghavi, καθηγητής επιστημών μέτρησης της υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Αξιολόγηση, είπε σε δήλωση . «Χρειάζεται να ανανεωθεί η εστίαση στην πρόληψη της σήψης στα νεογέννητα και στην αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής, ένας σημαντικός μοχλός της κατάστασης».

Η σηψαιμία είναι μια “ακραία” ανοσολογική αντίδραση σε μια λοίμωξη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) . Συμβαίνει όταν μια υπάρχουσα λοίμωξη – όπως μια λοίμωξη του δέρματος, του πνεύμονα ή του ουροποιητικού συστήματος – προκαλεί μια “αλυσιδωτή αντίδραση” στο σώμα που οδηγεί σε εκτεταμένη φλεγμονή, σύμφωνα με το CDC.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν κακή ροή αίματος, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας . Σε σοβαρές περιπτώσεις, η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και σε απειλητικές για τη ζωή πτώσεις της αρτηριακής πίεσης .

Πολλές προηγούμενες εκτιμήσεις των περιπτώσεων σήψης και θανάτων εξέτασαν μόνο χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος και θεωρούσαν μόνο άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από εκατομμύρια θανάτους και ιατρικά αρχεία σε όλο τον κόσμο για να εκτιμήσει τις περιπτώσεις σήψης και θανάτων σε 195 χώρες.

Μερικές από τις πιο συχνές υποκείμενες αιτίες σήψης στη μελέτη ήταν η διάρροια ασθένεια , οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι μητρικές διαταραχές (όπως λοιμώξεις μετά τον τοκετό).

Πολλές περιπτώσεις σηψαιμίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αυξημένη πρόσβαση σε εμβόλια (για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης), βελτιωμένη αποχέτευση και επαρκή διατροφή για παιδιά και μητέρες, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Kristina E. Rudd, το Τμήμα Κλινικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος πρέπει επίσης να κάνουν καλύτερη δουλειά στην πρόληψη λοιμώξεων που έχουν αποκτηθεί από νοσοκομεία, καθώς και χρόνιων ασθενειών που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους σε λοιμώξεις, είπε.

πηγή:  Live Science 

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi