Ειδήσεις και Νέα

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Euronews: «Δεν κάναμε αρκετά για την προσφυγική κρίση»

Το 2015 ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα.

Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2016 μείωσε τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Μετά την υπογραφή της δήλωσης στις Βρυξέλλες, ο αριθμός μειώθηκε πολύ. Αν και υπάρχουν μεγάλες ροές στις μέρες μας, οι αριθμοί δεν είναι όπως το 2015. Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ότι θα στείλει μετανάστες στην Ευρώπη, ως μέρος της πίεσής του στην ΕΕ.

Αλλά τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι υπερπλήρη. Σύμφωνα με αναφορές, τα παιδιά είναι απελπισμένα και σκέφτονται την αυτοκτονία.

Το Euronews ζήτησε από τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Μαρία Ψαρά, Euronews: «Η Τουρκία κρατάει αιχμάλωτη την Ευρώπη στο ζήτημα των προσφύγων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πόρτες και να αφήσει τους μετανάστες να εισέλθουν στην ΕΕ. Το θεωρείτε αυτό αληθινή απειλή;»

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:«Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία. Ήταν μια καλή συμφωνία, γιατί η Τουρκία επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης σε αυτήν την περιοχή.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει εμένα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκετές φορές ότι θα ανοίξει την πύλη. Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, το λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου, αλλά δεν το πιστεύω, γιατί πρέπει να ξέρει και το ξέρει ότι και το δικό του συμφέρον είναι να έχει όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ. Πρέπει να είναι αξιόπιστος».

Μαρία Ψαρά, Euronews: «Είναι αξιόπιστος;»

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:«Μέχρι τώρα είναι και νομίζω ότι θα συνεχίσει να είναι».

Μαρία Ψαρά, Euronews: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω για όλα αυτά τα παιδιά στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, στην Ελλάδα που δεν έχουν ελπίδα και που σκέφτονται την αυτοκτονία. Το ερώτημα είναι, πιστεύετε ότι η Ευρώπη θυσίασε τις αξίες της;»

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:«Δεν το πιστεύω αυτό, αλλά η Ευρώπη συνολικά δεν έχει κάνει αρκετά, γιατί ορισμένα κράτη μέλη δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Πριν από μερικά χρόνια, πρότεινα στους Πολωνούς, στους Τσέχους, τους Ούγγρους, να δεχθούν στα εδάφη τους ασυνόδευτα παιδιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αλλά δεν έχουν γίνει πολλά στην ηπειρωτική χώρα, στα νησιά. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο, στην ελληνική πλευρά και στην ευρωπαϊκή πλευρά. Είναι απαράδεκτο να εγκαταλείπουμε αυτά τα παιδιά χωρίς κανενός είδους βοήθεια. Είναι σκάνδαλο».

Σχετικές αναρτήσεις

Νέες ταυτότητες: Από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία – Πως θα την αποκτήσουν οι ομογενείς.

Χρήστος Μουρτζούκος

Έπεσε μικρό αεροσκάφος στη Φθιώτιδα.

e-enimerosi

Πάρνηθα: Βίντεο καταγράφει και τις περίεργες νέες εστίες που ξεπηδούσαν κόντρα στην φορά του άνεμου. Απόδειξη εμπρησμού.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies