Ιατρική ΒιολογίαΚοινωνία Κόσμος

Διόρθωση τιμών στις ηπαρίνες ετοιμάζει ο ΕΟΦ

Διασφαλισμένες οι ποσότητες στην Ελλάδα, παρά την παγκόσμια έλλειψη.

Προς επίλυση όσον αφορά στην διασφάλιση ποσοτήτων ηπαρίνης στην Ελλάδα, οδεύει ο ΕΟΦ παρά την παγκόσμια έλλειψη που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της γρίπης των χοίρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός με απώτερο στόχο την εξασφάλιση ότι η εσωτερική αγορά δεν θα εμφανίσει ελλείψεις σε ηπαρίνες στο μέλλον σκοπεύει κατά πληροφορίες εντός του Φεβρουαρίου αφενός να προχωρήσει σε ορισμένες διορθώσεις τιμών από στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω των οριζόντιων μειώσεων του παρελθόντος και αφετέρου να προσδιορίσει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Το ενεργό φαρμακευτικό συστατικό (Active Pharmaceutical Ingredient, API) της ηπαρίνης προέρχεται από τον χοίρειο εντερικό βλεννογόνο. Όμως, η εμφάνιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (African Swine Fever, ASF) τον Αύγουστο 2018 στην Κίνα, οδήγησε στη θανάτωση του 50% των χοίρων της Κίνας, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει το 25% του παγκόσμιου χοίρειου πληθυσμού.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η μέση τιμή της επεξεργασμένης ηπαρίνης σημείωσε αύξηση πάνω από 100% (~113%) από τον Ιανουάριο 2017 έως τον Αύγουστο 2019. Αύξηση που αναμένεται να υπερβεί το 150% στο δεύτερο μισό του 2020.Παρόλα αυτά, τα αντανακλαστικά του ΕΟΦ φαίνεται ότι λειτούργησαν πολύ γρήγορα.

Το Νοέμβριο (2019) απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ κάλεσε όλες τις εταιρείες σε συνάντηση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019 οι ηγέτες του Κογκρέσου εξέφρασαν την ανησυχία τους στον FDA σχετικά με την πιθανότητα έλλειψης στον εφοδιασμό ηπαρίνης λόγω της παρατεταμένης επιδημίας. Η ηπαρίνη βρίσκεται στη λίστα φαρμάκων με τρέχουσα έλλειψη στη βάση δεδομένων του FDA.

Όμως, η χρήση της ηπαρίνης κρίνεται αναντικατάστατη στις διαδικασίες αιμοκάθαρσης, στις εγκύους και απαραίτητη στα καρδιολογικά χειρουργεία. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και της πνευμονικής εμβολής και είναι απαραίτητη στους ογκολογικούς ασθενείς, νεφροπαθείς ασθενείς και στις έγκυες.

Σύμφωνα με στοιχεία, στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.).

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 50.000 ασθενείς από Φ.Θ.Ν, σημειώνονται 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα μυοκαρδίου, 300.000 ‘Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και η φλεβική θρομβοεμβολή επηρεάζει από 1 στις 2000 έως 1 στις 500 κυήσεις και είναι πιο συχνή κατά την λοχεία παρά κατά τη διάρκεια της κύησης

Την ίδια στιγμή, 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν εξαιτίας της θρόμβωσης, η οποία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο . Παράλληλα, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος αποτελεί την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκοσμίως.

πηγή: iatronet.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi