Ιστορία Πολιτισμός

Οκτώ συναρπαστικές παραλληλίες μεταξύ Ελληνικής και Ινδικής μυθολογίας

«Ήταν πάντα η πρωταρχική λειτουργία της μυθολογίας και της ιεροτελεστίας για την προμήθεια των συμβόλων που φέρνουν το ανθρώπινο πνεύμα προς τα εμπρός». Αυτό είπε ο Joseph Campbell, ο καθηγητής της μυθολογίας, του οποίου η εργασία για τη συγκριτική μυθολογία είναι απέραντη και φωτεινή.

Ινδία και Ελλάδα διαθέτουν αρχαίους πολιτισμούς με βαθιά και πλούσια μυθολογία. Όπως και πολλές μυθολογίες σε όλο τον κόσμο, οι Hindu και η Ελληνική μυθολογία μοιράζονται επίσης μερικές συναρπαστικές ομοιότητες.

Εδώ είναι οι κορυφαίες:

1. Κρίσνα και Αχιλλέας

Και οι δύο ήρωες των αντίστοιχων μυθολογιών τους, ο Κρίσνα και ο Αχιλλέας, σκοτώθηκαν και τα δύο από τα βέλη που διαπερνούν την πτέρνα τους – το μόνο ευάλωτο τμήμα του σώματός τους.

2. Ίντρα και ο Δίας

Τόσο η Ίντρα όσο και ο Δίας είναι οι «βασιλιάδες» των θεών. Επιπλέον, τα όπλα τους είναι κεραυνοί (στην περίπτωση της Ίντρας, που ονομάζεται Vajra). Και οι δύο σκοτώνουν ένα θαλάσσιο τέρας: ο αντίπαλος της Ίντρα είναι το φίδι Βρίτρα. Ο Δίας παλεύει για να νικήσει τον Τυφώνα.

3. Γιάμα και Άδης

Και οι δύο άρχοντες του θανάτου, προεδρεύουν στον κάτω κόσμο. Μοιράζονται επίσης και άλλα χαρακτηριστικά – και οι δύο αποφασίζουν για τις μοίρες των ψυχών που περνούν στη σφαίρα τους, και οι δύο ανησυχούν βαθύτατα για τη δικαιοσύνη.

4. Κέρβερος και Σαρβάρα

Τα κυνηγόσκυλα της σκιάς, η Σαρβάρα ήταν το σκυλί του Γιάμα, ενώ στην Ελληνική μυθολογία απεικονίζεται ο Κέρβερος που συνοδεύει τον Άδη. Και οι δύο φροντίζουν τις πύλες των αντίστοιχων οδών τους.

5. Σίτα και Περσεφώνη

Τόσο η Σίτα όσο και η Περσεφόνη απήχθησαν εναντίον της θέλησής τους – η Σίτα από τη Ραβανα και η Περσεφόνη από τον Άδη. Οι μύθοι λένε επίσης ότι και οι δύο εξαφανίζονται κάτω από τη γη, αν και υπό διαφορετικές συνθήκες.

6. Arjuna και Αχιλλέας

Πριν από τον πόλεμο Kurukshetra, ο Arjuna είναι απρόθυμος να πολεμήσει. Πριν από τον Τρωικό πόλεμο, ο Αχιλλέας διστάζει να πολεμήσει. Και οι δύο, όμως, είναι εξαιρετικά εξειδικευμένοι πολεμιστές και ήρωες, και τελικά συμμετέχουν στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολέμων, και οι δύο χάνουν άνδρες που αγαπούσαν βαθιά. Μετά τον θάνατο του γιου του Abhimanyu, ο Arjuna δεσμεύεται να σκοτώσει τον Jayadratha. Μετά τον θάνατο του Πάτροκλου, ο Αχιλλέας δεσμεύεται να σκοτώσει τον Έκτορα.

7. Kamadeva και Έρως

Οι θεοί της αγάπης και της επιθυμίας, τόσο ο Kamadeva (επίσης γνωστός ως Manmatha) όσο και ο Έρως πυροβολούν βέλη στις καρδιές των ανυποψίαστων ανθρώπων για να τους κάνουν να ερωτευτούν.

8. Καϊλάσα και Όλυμπος

Η Καϊλάσα και ο Όλυμπος είναι και τα δύο πραγματικά βουνά που υπάρχουν και σήμερα. Η Καϊλάσα, το σπίτι του Σίβα, περιγράφεται ως ένας από τους πυλώνες του κόσμου. Παρομοίως, ο Όλυμπος είναι το σκηνικό πολλών Ελληνικών μύθων και το σπίτι των δώδεκα θεών του Ολύμπου.

πηγή: arxaiaellinika.home.blog

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi