Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν απλώς ένα νέο αστεροειδές από τη Γη. Τότε είδαν το φεγγάρι του.

Ένα από τα κορυφαία όργανα της Γης για τη μελέτη γειτονικών αστεροειδών επιστρέφει στη δουλειά μετά από το να χτυπηθεί από σεισμούς σε δοκιμές, και οι πρώτες νέες παρατηρήσεις του δείχνουν ότι ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν διαστημικό βράχο είναι στην πραγματικότητα δύο χωριστοί αστεροειδείς.

Το όργανο είναι το πλανητικό σύστημα ραντάρ στο Observatory του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο. Το παρατηρητήριο έκλεισε για τον μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, μετά από σεισμούς που έπληξαν το νησί στις 28 Δεκεμβρίου 2019. Το παρατηρητήριο άνοιξε εκ νέου στις 29 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, στις 27 Ιανουαρίου, επιστήμονες που χρησιμοποίησαν τηλεσκόπιο στη Mauna Loa στη Χαβάη εντοπίστηκαν ένας αστεροειδής που οι αστρονόμοι δεν είχαν δει πριν. Η ομάδα μετέτρεψε το νεοσύστατο ροκ χώρου 2020 BX12 με βάση μια φόρμουλα που αναγνωρίζει την ημερομηνία ανακάλυψής της. 

Λόγω του μεγέθους του 2020 BX12 και του τρόπου με τον οποίο η τροχιά του πλησιάζει εκείνη της Γης, χαρακτηρίζεται δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής . Ωστόσο, ο διαστημικός βράχος έχει ήδη έρθει όσο πιο κοντά στη Γη, όπως θα γίνει κατά τη διάρκεια αυτού του περάσματος (2,7 εκατομμύρια μίλια ή 4,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα). οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει τις στενές προσεγγίσεις του αστεροειδή με τη Γη για τον επόμενο αιώνα και όλα θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή.

Οι εικόνες ραντάρ δείχνουν το δυαδικό αστεροειδές 2020 BX12, το οποίο ανακάλυψαν επιστήμονες φέτος.

Οι εικόνες ραντάρ δείχνουν το δυαδικό αστεροειδές 2020 BX12, το οποίο ανακάλυψαν επιστήμονες φέτος. (Εικόνα: Παρατηρητήριο Arecibo / NASA / NSF)

Η πτώση του αστεροειδούς δεν αποτελούσε απειλή για τη ζωή στη Γη, αλλά ήταν μια ευκαιρία για τους επιστήμονες που ήλπιζαν να μάθουν περισσότερα για τους διαστημικούς βράχους. Στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ο σταθμός ραντάρ στο Arecibo έθεσε τις θέες του στο 2020 BX12. Με βάση τις παρατηρήσεις, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 2020 BX12 είναι ένας δυαδικός αστεροειδής, με μικρότερο βράχο που περιστρέφεται γύρω από τον μεγαλύτερο βράχο. Περίπου το 15% των μεγαλύτερων αστεροειδών εξέρχεται, με προσεκτικότερο έλεγχο, να είναι δυαδικό, σύμφωνα με τη NASA .

Ο μεγαλύτερος βράχος είναι ίσος τουλάχιστον με 540 πόδια (165 μ.) Και ο μικρότερος είναι περίπου 230 μέτρα (70 μ.) Πλάτος, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που συγκέντρωσε το Arecibo. Όταν το όργανο παρατήρησε τα δύο διαστημικά πετρώματα στις 5 Φεβρουαρίου, φαινόταν να διαχωρίζονται περίπου στα 1200 μέτρα (360 μ.).

Οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετά δεδομένα για να είναι σίγουροι, αλλά υποψιάζονται ότι οι δύο βράχοι μπορεί να ολοκληρώσουν μια τροχιά σε 45 έως 50 ώρες και ότι ο μικρότερο βράχος μπορεί να είναι πιο φωτεινός , που σημαίνει ότι η η ίδια πλευρά αντιμετωπίζει πάντα το μεγαλύτερο αντικείμενο.

Ο υπαρκτός φόβος είναι ένα βασικό κίνητρο για τις ανακαλύψεις των αστεροειδών και οι εμπειρογνώμονες της πλανητικής άμυνας ελπίζουν ότι με την καταγραφή των κοντινών διαστημικών πετρωμάτων θα εντοπίσουν μια απειλή με αρκετό χρόνο για να προστατευθούμε. Αλλά οι αστεροειδείς είναι επίσης επιστημονικά ενδιαφέρων, καθώς αντιπροσωπεύουν τα ερείπια από τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi