Πολιτική

Καμπανάκι Moody’s για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κοροναϊού

Η επιδημία του κοροναϊού «ψαλιδίζει» την αισιοδοξία για σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, επισκιάζοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί η Moody’s σε έκθεσή της. Ο οίκος αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος αλλά και για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, ενώ βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και για την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Με τον κοροναϊό να συνεχίζει να εξαπλώνεται, είναι ακόμη πολύ νωρίς να προβούμε στις τελικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην Κίνα και την παγκόσμια οικονομία», σημειώνει η Moody’s στην έκθεσή της.

Ο οίκος αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2,4% για τις οικονομίες του G20 φέτος, έναντι ανάπτυξης 2,6% του 2019, αλλά και επιτάχυνση στο 2,8% το 2021.

Παράλληλα, υποβάθμισε την πρόβλεψή του και για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,2% το 2020, από 6,1% το 2019,  ενώ διατηρεί τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,7% το 2021.

Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού είναι περισσότερο ευάλωτες απέναντι στην επιδημία του κοροναϊού, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σε Αυστραλία, Κορέα και Ιαπωνία.

Ο οίκος βλέπει επιβράδυνση και για τις οικονομίες Ινδίας, Μεξικού και Νοτίου Αφρικής, κυρίως λόγω εσωτερικών προκλήσεων και όχι εξωγενών παραγόντων.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s, η εξάπλωση του κοροναϊού θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο αλλά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος το πρώτου τριμήνου, επιτρέποντας την επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει επηρεασθεί περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά είναι μεγάλη έκθεση και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ο κοροναϊός θα επιφέρει πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό στο πρώτο ήμισυ του έτους, αλλά και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τη Μοοdy’s, η εκεχειρία στις σινο-αμερικανικές εμπορικές εντάσεις δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.  Από την άλλη πλευρά, οι δυσμενείς επιπτώσεις λόγω κοροναϊού καθιστούν πιο δύσκολο για την Κίνα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, ενώ παραμένουν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί 370 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, αναφέρει η έκθεση.

πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi