Ιστορία Πολιτισμός

Brexit Britain είναι ο αληθινός κληρονόμος της Αρχαίας Ελλάδας, απλώς ρωτήστε τα μάρμαρα Elgin

Είναι ν η μεγάλη συζήτηση για το αν η Βρετανία θα πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Αθήνα – η Ελλάδα είναι απαιτητική, καθώς η τιμή τους για την υπογραφή από την ελεύθερη εμπορική συμφωνία ΕΕ, δεν φαίνεται να έχοτν ζητήσει οι ίδιοι Μάρμαρα. Συνεπώς, πήγα χθες στο Βρετανικό Μουσείο για να τους ρωτήσω, και αυτό που πήρα από το στόμα του αλόγου – κυριολεκτικά, καθώς ήταν ένα από τα τέσσερα άλογα που τραβούσε την άμαξα της θεάς της Σελήνης που μου μίλησε, αν και ήταν σαφές ότι μιλούσε και για τα βόδια, τους κένταυρους, τους ήρωες, τους δικαστές, τους αγωγούς, τους ποταμούς και ακόμη και τον ίδιο τον Δία. 

«Κοιτάξτε», είπε, «είμαστε το προϊόν μιας δημιουργικής κουλτούρας που πιστώνεται με την εφεύρεση τέτοιων πτυχών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού όπως η δημοκρατία, η ιστορία, η φιλοσοφία, η ιατρική και το δράμα. Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιες από αυτές εκπροσωπούνται καλύτερα στη σημερινή Βρετανία, και που στην σύγχρονη Ελλάδα. Μας αρέσει να γεννιόμαστε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ., μην με καταλήγετε λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε όλη την επόμενη δυόμισι χιλιετηρίδα εκεί αν άλλες χώρες ενσαρκώσουν τώρα τις αξίες και τα ιδανικά που εκπροσωπούμε.

τμήμα από άρθρο της The telegraph για να δούμε πώς οι Βρετανοί βλέπουν την επιστροφή των μαρμάρων του παρθενώνα, πίσω στην Ελλάδα.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας