Εθνικά Θέματα

Απαράδεκτη παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ – Η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης για το πάγωμα του ασύλου

Απευθύνει γενική έκκληση για ηρεμία – Ούτε μία κουβέντα για την πρωτοφανή καταπόνηση της Ελλάδας στα σύνορά της
Τη στιγμή που οι Τουρκικές αρχές συνεχίζουν να οπλίζουν τα χέρια μεταναστών με χημικά, ενώ βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα με Τούρκους ψαράδες να μεταφέρουν μετανάστες με τις βάρκες τους στο Δέλτα του Έβρου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχωρά τόσο σε επιλεκτική ανάγνωση του ευρωπαϊκού δικαίου, όσο και σε μυωπική ανάγνωση της όλης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή της απευθύνει μία γενική έκκληση για ηρεμία. Είναι ενδεικτικό ότι δεν αναφέρει ούτε μία κουβέντα για την πρωτοφανή καταπόνηση της Ελλάδας στα σύνορά της. Σε λιγότερο από ένα 48ωρο αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα! Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι δεν σχολιάζει καθόλου το ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως «όπλα».

Επιπλέον, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι καταγγέλλει μία εκ των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. Αυτή που προβλέπει την αναστολή αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα. «Δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη-επαναπροώθησης, τα οποία και τα δύο αποτελούν επίσης μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των αρχών για να ζητήσουν άσυλο…», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φαίνεται, λοιπόν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να αγνοεί ή να ξεχνά ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η ολομέλεια του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισε ομοφώνως, στην περίπτωση της Ισπανίας, ότι άτομα που μπαίνουν παρανόμως εντός ξένης επικράτειας μπορούν να εκδιωχθούν χωρίς το κράτος στο οποίο μπήκαν να υποχρεούται να δεχθεί αιτήσεις για άσυλο. Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία είχε στείλει πίσω στο Μαρόκο μετανάστες, οι οποίοι είχαν σκαρφαλώσει σε έναν φράχτη και είχαν περάσει τον ισπανικό θύλακα της Μελίλια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η Ισπανία δεν παραβίασε διόλου την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ίδια η κυβέρνηση εξήγησε γιατί πάρθηκε η απόφαση να αναστείλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Η αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Ως εκ τούτου, συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη. Τόσο το Διεθνές, όσο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ νωρίτερα, τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Το δικαίωμα να επιβάλει η χώρα την νομοθεσία της στα σύνορα της αναγνώρισε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

πηγή: www.protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi