Ιατρική Βιολογία

Πώς συγκρίνεται ο νέος κορωναϊός με τη γρίπη;

Η νέα εστία του κοροναϊού έχει κάνει πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά υπάρχει και άλλη ιική επιδημία που πλήττει χώρες ανά τον κόσμο: η εποχή της γρίπης. Αλλά πώς συγκρίνονται αυτοί οι ιοί και ποια είναι πραγματικά πιο ανησυχητική;

Μέχρι στιγμής, ο νέος κοροναϊός έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 89.000 ασθένειες και 3.000 θανάτους παγκοσμίως. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τη γρίπη , που ονομάζεται επίσης γρίπη. Μόνο στις ΗΠΑ, η γρίπη έχει προκαλέσει περίπου 32 εκατομμύρια ασθένειες, 310.000 νοσηλείες και 18.000 θανάτους αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). 

Τούτου λεχθέντος, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εποχική γρίπη για δεκαετίες. Έτσι, παρά τον κίνδυνο αυτού, γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς της γρίπης και τι να περιμένουμε κάθε εποχή. Αντίθετα, πολύ λίγα είναι γνωστά για τον νέο κοροναϊό και την ασθένεια που προκαλεί, που ονομάστηκε COVID-19, επειδή είναι τόσο καινούργιο. Αυτό σημαίνει ότι το COVID-19 είναι κάτι άγριο, από την άποψη του βαθμού στον οποίο θα εξαπλωθεί και του αριθμού των θανάτων που θα προκαλέσει. 

( εικόνα: Shutterstock)

“Παρά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με τη γρίπη, υπάρχει μια βεβαιότητα … της εποχικής γρίπης”, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο στις 31 Ιανουαρίου. “Μπορώ να πω Εσείς, εγγυημένοι, ότι, όπως φτάσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα περιστατικά γρίπης πρόκειται να μειωθούν. Θα μπορούσατε να προβλέψετε με ακρίβεια ποιο είναι το εύρος της θνησιμότητας και οι νοσηλείες [θα είναι] “, δήλωσε ο Φαούτσι. “Το ζήτημα τώρα με το [COVID-19] είναι ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα.” 

Οι επιστήμονες αγωνίζονται για να μάθουν περισσότερα για το COVID-19 και η κατανόηση του ιού που το προκαλεί και η απειλή που δημιουργεί μπορεί να αλλάξει καθώς διατίθενται νέες πληροφορίες. Βάσει όσων γνωρίζουμε μέχρι τώρα, εδώ είναι πώς συγκρίνεται με τη γρίπη.

Συμπτώματα και σοβαρότητα

Και οι δύο ιοί εποχικής γρίπης (που περιλαμβάνουν τους ιούς της γρίπης Α και της γρίπης Β) και COVID-19 είναι μεταδοτικοί ιοί που προκαλούν αναπνευστικά νοσήματα. 

Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, ρινική ή βουλωμένη μύτη, κόπωση και, μερικές φορές, έμετο και διάρροια, σύμφωνα με το CDC . Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται συχνά ξαφνικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν τη γρίπη θα ανακάμψουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, η γρίπη προκαλεί επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας . Μέχρι στιγμής αυτή η εποχή της γρίπης, περίπου το 1% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει συμπτώματα αρκετά σοβαρά για να νοσηλευτούν, κάτι που είναι παρόμοιο με το ρυθμό της περασμένης σεζόν, σύμφωνα με στοιχεία του CDC .

Με το COVID-19, οι γιατροί προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν την πλήρη εικόνα των συμπτωμάτων της νόσου και της σοβαρότητας. Τα αναφερόμενα συμπτώματα σε ασθενείς ποικίλουν από ήπια έως σοβαρή και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια, σύμφωνα με το CDC. 

Σε γενικές γραμμές, μελέτες ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο έχουν διαπιστώσει ότι περίπου 83% έως 98% των ασθενών αναπτύσσουν πυρετό, το 76% έως 82% εμφανίζουν ξηρό βήχα και 11% έως 44% εμφανίζουν κόπωση ή μυϊκούς πόνους, σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης του COVID -19 που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο περιοδικό JAMA . Άλλα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, πονόλαιμος, κοιλιακό άλγος και διάρροια, έχουν αναφερθεί, αλλά είναι λιγότερο συχνά. 

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που θεωρείται η μεγαλύτερη σε περιπτώσεις COVID-19 μέχρι σήμερα, ερευνητές από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Προστασίας των Ασθενειών ανέλυσε 44.672 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Κίνα μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 09 και 11 Φεβρουαρίου 2020. Από τις περιπτώσεις αυτές, 80,9 % (ή 36.160 περιπτώσεις) θεωρήθηκαν ήπια, 13,8% (6,168 περιπτώσεις) σοβαρά και 4,7% (2,087) κρίσιμα. “Κρίσιμες περιπτώσεις ήταν εκείνες που εμφάνιζαν αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και / ή δυσλειτουργία / αποτυχία πολλαπλών οργάνων”, γράφουν οι ερευνητές στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα China CDC Weekly .

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, επειδή οι αναπνευστικοί ιοί προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση διαφορετικών αναπνευστικών ιών με βάση μόνο τα συμπτώματα, σύμφωνα με την ΠΟΥ .

Ποσοστό θανάτου

Το ποσοστό θνησιμότητας από την εποχική γρίπη είναι συνήθως περίπου 0,1% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους The New York Times . 

Το ποσοστό θνησιμότητας για το COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από αυτό της γρίπης. 

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο China CDC Weekly, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας από το COVID-19 ήταν περίπου 2,3% στην ηπειρωτική Κίνα. Μια άλλη μελέτη περίπου 1.100 νοσηλευόμενων ασθενών στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο New England Journal of Medicine , διαπίστωσε ότι το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας ήταν ελαφρώς χαμηλότερο, γύρω στο 1,4%.

Ακόμα, το ποσοστό θνησιμότητας για το COVID-19 φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και την ηλικία ενός ατόμου, μεταξύ άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, το ποσοστό θνησιμότητας έφθασε το 2,9%. σε άλλες επαρχίες της Κίνας, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 0,4%, σύμφωνα με την Κίνα CDC εβδομαδιαία μελέτη. Επιπλέον, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν πληγεί περισσότερο. Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται στο 14,8% σε αυτούς των 80 ετών και άνω. μεταξύ των ηλικιών 70 έως 79, το ποσοστό θανάτων COVID-19 στην Κίνα φαίνεται να είναι περίπου 8%. είναι 3,6% για τα άτομα ηλικίας 60 έως 69 ετών. 1,3% για τα 50 έως 59? 0,4% για την ηλικιακή ομάδα 40 έως 49 ετών. και μόλις 0,2% για άτομα ηλικίας από 10 έως 39 ετών. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σε παιδιά κάτω των 9 ετών. 

Μετάδοση από ιούς

Το μέτρο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να προσδιορίσουν πόσο εύκολα ένας ιός εξαπλώνεται είναι γνωστός ως “βασικός αριθμός αναπαραγωγής”, ή R0 (προφέρεται R-naught). Πρόκειται για μια εκτίμηση του μέσου αριθμού των ανθρώπων που συλλαμβάνουν τον ιό από ένα μόνο μολυσμένο άτομο, ανέφερε προηγουμένως η Live Science . Η γρίπη έχει τιμή R0 περίπου 1,3, σύμφωνα με τους The New York Times .

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να καθορίσουν το R0 για το COVID-19. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η τιμή R0 για τον νέο κορωναϊό είναι μεταξύ 2 και 3, σύμφωνα με την μελέτη αναθεώρησης JAMA που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο έχει εξαπλωθεί στον ιό σε έναν μέσο όρο 2 έως 3 ατόμων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το R0 δεν είναι απαραίτητα ένας σταθερός αριθμός. Οι εκτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία, ανάλογα με παράγοντες όπως η συχνότητα επαφής μεταξύ των ανθρώπων και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Κίνδυνος μόλυνσης

Το CDC εκτιμά ότι, κατά μέσο όρο, περίπου το 8% του πληθυσμού των ΗΠΑ αρρωσταίνει από τη γρίπη κάθε εποχή.

Από τις 2 Μαρτίου, υπάρχουν 91 περιπτώσεις COVID-19 στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 43 ανιχνεύθηκαν μέσω επιτήρησης της δημόσιας υγείας και 48 από τους Αμερικανούς που «επαναπατρίστηκαν» στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι πρόσφατα αναδυόμενοι ιοί όπως αυτός είναι πάντα ανησυχητικοί για τη δημόσια υγεία , σύμφωνα με το CDC. Δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον ιό αυτό στις ΗΠΑ, ανέφερε η υπηρεσία. Μερικοί άνθρωποι, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στο COVID-19. 

Πανδημίες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εποχική γρίπη, η οποία προκαλεί επιδημίες κάθε χρόνο, δεν πρέπει να συγχέεται με την πανδημική γρίπη ή μια παγκόσμια εστία ενός νέου ιού της γρίπης που είναι πολύ διαφορετική από τα στελέχη που συνήθως κυκλοφορούν. Αυτό συνέβη το 2009 με την πανδημία γρίπης των χοίρων, η οποία εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει μεταξύ 151.000 και 575.000 ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το CDC . Δεν υπάρχει πανδημία γρίπης που συμβαίνει επί του παρόντος.

Η επιδημία COVID-19 δεν έχει ακόμη κηρυχθεί πανδημία. Ωστόσο, στις 30 Ιανουαρίου, η ΠΟΥ δήλωσε την έκρηξη του COVID-19 ως “έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος”. Η δήλωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο ιός «απολύτως» έχει πανδημικό δυναμικό και ότι οι χώρες, οι κοινότητες και τα άτομα πρέπει να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για το COVID-19. 

Πρόληψη

Σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, για την οποία υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από τη μόλυνση, δεν υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19. Ωστόσο, οι ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης ενός. Οι υπάλληλοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια κλινική δοκιμή φάσης 1 για ένα πιθανό εμβόλιο για το COVID-19 μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε γενικές γραμμές, το CDC συνιστά τα εξής για να αποφευχθεί η εξάπλωση των ιών της αναπνευστικής οδού, οι οποίες περιλαμβάνουν και τους κοροναϊούς και τους ιούς της γρίπης: Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια. αποφεύγουν στενή επαφή με άρρωστους ανθρώπους. μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι. και καθαρίστε και απολυμάνετε τα συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα και επιφάνειες.

πηγή:  Live Science 

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi