Κοινωνία Κόσμος

25 υπέροχα πειράματα φυσικής που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας (pics+vid)

Και ποιο παιδί δεν τρελαίνεται με τα πειράματα. Λίγο πολύ όλοι (ακόμη και εμείς ως παιδιά) όταν ήμασταν σε κάποια ταβέρνα με τους γονείς μας αντί για τα τάμπλετ και τα κινητά που δεν είχαμε, παίρναμε το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και κάναμε τα δικά μας πειράματα στο ποτήρι με το αναψυκτικό μας έτσι δεν είναι;

Αντί για όλα τα παραπάνω τι θα λέγατε να δείχνατε και να κάνατε πειράματα με τα παιδιά σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας υλικά που ήδη έχετε στα ντουλάπια σας;

Αφήστε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν τα βήματα ενός σπουδαίου επιστήμονα, μαθαίνοντας τα μυστικά της φυσικής και της χημείας. Αφήστε τα να πειραματιστούν με το νερό, με τον πάγο, το ξύδι, το σαπούνι για τα πιάτα και το ξύδι.

Δοκιμάστε όλα τα παρακάτω πειράματα και θα εκπλαγείτε από τον ενθουσιασμό και την έκπληξη των παιδιών σας.

Δείτε 10 πειράματα για παιδιά στη gallery που ακολουθεί και άλλα 15 στο βίντεο παρακάτω. Τα μικρά σας θα ενθουσιαστούν!

Πύραυλος από φακελάκια τσαγιού: Πάρτε 2-3 φακελάκια τσαγιού, κόψτε προσεκτικά από τη μια πλευρά, αδειάστε τα, δημιουργήστε έναν κύλινδρο, τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο, βάλτε φωτιά στην κορυφή του και δείτε το να απογειώνεται.
Ψάρεμα πάγου: Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με νερό και μέσα ρίξτε παγάκια. Έπειτα πάρτε έναν σπάγκο, βάλτε τη μία άκρη του να ακουμπάει σε ένα παγάκι και την άλλη απ’ έξω. Ρίξτε λίγο αλάτι στο παγάκι περιμένετε 5-7 λεπτά και έπειτα τραβήξτε το παγάκι προς τα έξω.
Τα «ζωντανά» σταφύλια: Σε ένα μπουκάλι με ανθρακούχο νερό, ρίξτε μερικές ρώγες σταφύλια.Δείτε τα πώς ανεβοκατεβαίνουν μόνα τους μέσα στο μπουκάλι.
Ηφαίστειο: Πάρτε ένα μπουκάλι νερού και βάλτε μέσα νερό, σόδα, κόκκινο χρώμα και μια σταγόνα σαπούνι για τα πιάτα. Ανακατέψτε καλά. Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε το μπουκάλι με ένα χαρτόνι, που θα έχετε κάνει τρύπα στην κορυφή ώστε να μοιάζει με ηφαίστειο. (Με πλαστελίνη και χρώματα μπορείτε να το κάνετε να μοιάζει με πραγματικό ηφαίστειο). Έπειτα ζητήστε από το παιδί να ρίξει ξύδι μέσα στο μείγμα και δείτε το ηφαίστειο σας να εκρήγνυται.
Το δικό σας παγόβουνο: Βάλτε ένα μπουκαλάκι νερό στην κατάψυξη, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του κάτω από το 0. Όχι να παγώσει. Βάλτε σε ένα πιάτο μερικά παγάκια. Αρχίστε σιγά σιγά να ρίχνετε το παγωμένο νερό επάνω στα παγάκια και θα δείτε σιγά σιγά να δημιουργείται ένα παγόβουνο.
Τα βελάκια: Ζωγραφίστε σε μια λευκή κόλλα χαρτί τρία διαφορετικά βελάκια που κοιτάζουν προς μια κατεύθυνση. Βάλτε ένα ποτήρι άδειο μπροστά από τα βελάκια σας. Γεμίστε με νερό το ποτήρι και δείτε τα βελάκια να αλλάζουν φορά.
Το μπαλόνι που δεν σκάει: Φουσκώστε ένα μπαλόνι. Βυθίστε ένα καλαμάκι σε υγρό πιάτων και σπρώξτε το απαλά αλλά σταθερά μέσα από το μπαλόνι. Συνεχίστε να περιστρέφετε και να πιέζετε σιγά σιγά το σουβλάκι μέχρι να σπάσει από την άλλη πλευρά. Τα παιδιά θα εκπλαγούν εντελώς όταν το μπαλόνι δεν σκάσει, όπως πιστεύουν.
Το παγάκι που λιώνει πιο γρήγορα: Σε έναν δίσκο πάρτε δύο τετράγωνα ή στρογγυλά παγάκια. Στο ένα βάλτε αλάτι ενώ στο άλλο όχι. Παρατηρήστε πόσο γρήγορα θα λιώσει το ένα παγάκι.
Διάφανα αβγά: Βάλτε ένα ωμό αβγό σε ένα μπολ με ξύδι. Αφήστε το αβγό στο ξύδι για πάνω από 2-3 μέρες. Θα παρατηρήσετε ότι το κέλυφος θα «εξαφανιστεί» και θα γίνει αρκετά μαλακό.
Πάγος στο νερό: Σε ένα ποτήρι βάλτε παγωμένο νερό. Κρατήστε με τα χέρια σας ένα παγάκι στην αρχή του νερού ίσα-ίσα να ακουμπάει. Δείτε να δημιουργείται πώς δημιουργείται πάγος μέσα στο νερό.

πηγή: mothersblog

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi