Ειδήσεις και Νέα

Εντός των ημερών οι αλλαγές σε φωτοβολταϊκά/ενεργειακές κοινότητες

Με το βλέμμα στραμμένο στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται αρκετοί άνθρωποι της αγοράς τόσο σε ό,τι αφορά την ισχύ των φωτοβολταϊκών που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όσο και στο ζήτημα της προτεραιότητας που έχουν στη λήψη όρων σύνδεσης οι ενεργειακές κοινότητες. Οι αλλαγές έχουν πάει χρονικά πίσω λόγω της διαβούλευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ φορέων και του ΥΠΕΝ. Από τη μια πλευρά, για τις ενεργειακές κοινότητες υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες διάσταση απόψεων σε σχέση με το ζήτημα της προτεραιότητας στους όρους σύνδεσης. Μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο εάν θα καταργηθεί οριστικά ή εάν θα δίνεται υπό συνθήκες. Όλα αυτά σε μια συγκυρία που όπως έχουμε τονίσει ξανά στο energia.gr υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές κοινότητες, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει τις αντιρρήσεις άλλων παικτών της αγοράς.

Όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται και στη μεγάλη αγορά των φωτοβολταικών. Πλέον επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό μέχρι 1% ανά νομό, όμως τώρα με νέα ρύθμιση αναμένεται να θεσμοθετηθεί η ισχύς των MW, που θα επιτρέπονται να εγκατασταθούν. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά αυτό το ενδιαφέρον δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο όγκο αιτήσεων. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι εκείνο του κορεσμού των δικτύων. Σε σημείο κορεσμού έχει φτάσει το δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γενικότερα, πάντως το ενδιαφέρον στρέφεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε καθαρά αγροτικές περιοχές και σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας και κατά περίπτωση σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ενδιαφέρον στοιχείο από την άλλη πλευρά, είναι το γεγονός πως οι καθυστερήσεις στο έτερο ζήτημα με τις μικρές ανεμογεννήτριες τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε το ενδιαφέρον των υποψήφιων παικτών κυρίως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Στις αρχές του μήνα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς είχε αναφέρει πως το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και η σχετική ρύθμιση. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ότι η εγκατάσταση των μικρών ανεμογεννητριών θα γίνεται, σε γήπεδα εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, ή οικισμών προ του 1923, καθώς και σε δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 58 του ν.998/79, εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δραστηριότητας και σε λιμένες. Σε κάθε περίπτωση το κυρίαρχο ερώτημα αποτελεί ποια μεθοδολογία θα ακολουθηθεί ως προς τον καθορισμό της τιμής. Εάν δηλαδή θα προβλέπεται μία σταθερή τιμή ή εάν θα αυτή θα καθορίζεται μέσω διαγωνισμών.

Τέλος, το «παζλ» των ρυθμίσεων θα συμπληρωθεί με τη ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ σε σχέση με τους υβριδικούς σταθμούς, υπόθεση όμως που αναμένεται να κλείσει τους επόμενους μήνες.

Του Δημήτρη Αβαρλή

πηγή: energia.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi