Διατροφή υγεία

Ροχαλητό: Με ποιο τρόπο βλάπτει και την υγεία του συντρόφου σας

Το ροχαλητό δεν βλάπτει μόνο την υγεία όσων ροχαλίζουν αλλά και εκείνων που κοιμούνται δίπλα τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στην Βαλτιμόρη, διαπίστωσαν ότι ένας στους επτά ανθρώπους κάνουν τόσο δυνατό θόρυβο όταν ροχαλίζουν, που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση του/της συντρόφου τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 162 άτομα που ροχαλίζουν και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 14% οι σύντροφοί τους είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση λόγω… ηχητικής ρύπανσης.

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης αναπνοής, που προκαλείται από την άπνοια, η οποία με την σειρά της προκαλεί καρδιαγγειακό στρες. Το σώμα απελευθερώνει περισσότερη αδρεναλίνη, προκαλώντας ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό δεν αφορά όμως μόνο αυτόν που ροχαλίζει, αλλά και εκείνον που μένει άγρυπνος, ακριβώς επειδή η έλλειψη ύπνου εμποδίζει το σώμα να διαχειριστεί σωστά τις ορμόνες του στρες.

«Το ροχαλητό αποτελεί πηγή ηχητικής ρύπανσης και οι σύντροφοι όσων ροχαλίζουν μπορεί να υποφέρουν από ανθυγιεινά επίπεδα ήχου» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ. Mudi Sowho, που συμμετείχε στην μελέτη, αναφέρει: «Οι ωτοασπίδες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει συστηματικά. Σίγουρα θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε για να προστατέψετε την υγεία σας αλλά και για να είστε σίγουροι ότι πραγματικά θα ξεκουραστείτε».

πηγή: onmed

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi