Ειδήσεις και Νέα

«Παραπλανήθηκαν» οι New York Times για το δήθεν μυστικό κέντρο κράτησης στον Εβρο.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα περιέγραψαν το πάθημα της ιστορικής αμερικανικής εφημερίδας -που προχώρησε σε διόρθωση για το ρεπορτάζ περί ελληνικού «black site»- ως χαρακτηριστικό της εκστρατείας της Τουρκίας που διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε διεθνή ΜΜΕ, ώστε να δυσφημήσει την Ελλάδα.

Η παραδοχή-διόρθωση των New York Times ότι το δήθεν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ περί ελληνικού μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών στον Εβρο—η ύπαρξη του οποίου από την αρχή είχε διαψευστεί από την κυβέρνηση (εδώ)— είχε βασιστεί στη μαρτυρία ενός κατόχου τουρκικού διαβατηρίου και όχι σύρου πρόσφυγα, δεν εξέθεσε μόνο την ιστορική εφημερίδα αλλά κατέδειξε και τον βαθμό διείσδυσης της τουρκικής προπαγάνδας στα διεθνή ΜΜΕ.

Αυτό επεσήμαναν το Σάββατο ελληνικές διπλωματικές πηγές: ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί φίλα προσκείμενα άτομα, τα οποία εμφανίζονται ως πρόσφυγες, παραπλανώντας ακόμη και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης της χώρας μας. Στόχος είναι, όπως ανέφεραν οι πηγές, να αποσείσουν οι τουρκικές αρχές τις ευθύνες τους για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων, τους οποίους υποκίνησαν με ψεύδη να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα, με στόχο να εκβιάσουν την Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν την περίπτωση του δημοσιεύματος της 10ης Μαρτίου των New York Times περί δήθεν «μυστικών σημείων κράτησης», χρήσης πραγματικών πυρών από την ελληνική πλευρά και άλλων ψευδών ειδήσεων, για το οποίο προέβησαν σε διόρθωση, επισημαίνοντας ότι ο φερόμενος «σύρος» πρόσφυγας, ο οποίος αποτέλεσε την μοναδική επώνυμη πηγή των συντακτών, έχει στην πραγματικότητα τουρκικό διαβατήριο.

Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν διοχετεύσει ψευδείς πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στον δήθεν θανάσιμο πυροβολισμό μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα από ελληνικές δυνάμεις στις 4 Μαρτίου , το οποίο έχει διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η νέα αυτή προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια των τουρκικών αρχών εντάσσεται στην ίδια εκστρατεία ψευδών ειδήσεων, υπογράμμισαν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επιφυλακή, ενώ έχουν άμεσα κινητοποιηθεί οι ελληνικές πρεσβείες στις ως άνω χώρες, προκειμένου να ενημερώσουν καταλλήλως εκεί συνομιλητές τους σχετικά με τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας.

Τέλος, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαφάνεια, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ουδείς παρεμβαίνει, ούτε λογοκρίνει δημοσιεύματα. Αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση των εκπροσώπων του Τύπου, εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, να ελέγχουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουν και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μη αφήνοντας περιθώρια να καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης από κακόβουλους διακινητές ψευδών ειδήσεων». Πηγή: Protagon.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi