Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Η Νέα Σύμβαση

Τώρα που έτρωγαν , ο Ιησούς πήρε ψωμί και ευλόγησε και το έσπασε
και το έδωσε στους μαθητές και είπε: “Πάρτε, φάτε, αυτό είναι το σώμα μου”. Και πήρε ένα φλιτζάνι
και όταν τους είχε δώσει ευχαριστίες, τους έδωσε σε αυτούς, λέγοντας: “Πιείτε από αυτό, όλοι εσείς. γιατί  
αυτό 
είναι το αίμα Μου της νέας διαθήκης, που χύνεται για πολλούς για τη συγχώρεση των αμαρτιών.
Σας λέω ότι δεν θα πίνω και πάλι αυτού του καρπού της αμπέλου μέχρι εκείνη την ημέρα, όταν
θα το πίνω καινούργιο μαζί σας στη βασιλεία του πατέρα μου ».
Ματθαίος 26: 26-29
(Από το Ευαγγέλιο της Εσπερινής Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης) 

Μια “διαθήκη” είναι μια ιερή ή επίσημη συμφωνία. Η πρώτη διαθήκη έγινε μεταξύ του Θεού και του Αβραάμ. Στη Γένεση 17, ο Κύριος εμφανίστηκε στον Αβραμ και του είπε: Εγώ είμαι ο Παντοδύναμος Θεός, περπατάω μπροστά Μου και είμαι ανελέητος, και θα κάνω τη διαθήκη Μου μαζί μου και θα σε πολλαπλασιάσουμε πάρα πολύ. η διαθήκη είναι μαζί σου και θα είσαι πατέρας πολλών εθνών … θα σε καταστήσω εξαιρετικά καρποφόρο και θα κάνω έθνη από εσένα και βασιλιάδες θα βγει από εσένα και θα κάνω τη διαθήκη Μου ανάμεσα σε σένα και οι βασιλιάδες θα εξέλθουν από εσάς και θα καθιερώσω τη διαθήκη Μου, μαζί με εσάς και τους απογόνους σας μετά από σας, κατά τη διάρκεια των γενεών τους, για μια αιώνια διαθήκη, για να είστε Θεός σε σας και στους απογόνους σας μετά από σας ». -7)

Ως ένδειξη αυτής της διαθήκης μεταξύ του Θεού και του λαού Του, ο Κύριος απαιτούσε ότι όλα τα αρσενικά να περιτομή (Γένεση 17: 10-14). Αυτή ήταν μια θυσία που απαιτούσε την εκδίωξη αίματος από κάθε αρσενικό παιδί. Υπήρχαν και άλλες θυσίες, που περιλάμβαναν αίμα καθώς και κριάρια και ταύρους και αρνιά – που προσφέρθηκαν στον Κύριο ως εξιλέωση για την αμαρτία. Ακόμη και μια χαρούμενη περίσταση όπως η γέννηση ενός παιδιού απαιτούσε μια προσφορά περιστροφών ή περιστεριών (Λευιτικό 12).

Αφού δόθηκε στους ανθρώπους του Ισραήλ οι Δέκα Εντολές του Θεού μέσω του Μωυσή, τους διέταξε να χτίσουν μια «Κιβωτό» στην οποία θα κρατούσαν τις Δέκα Εντολές, που ονομάζονταν «Κιβωτός της Διαθήκης» (Εξ. 25). Αυτή η “κιβωτός” μεταφέρθηκε παντού ως υπενθύμιση στους λαούς της διαθήκης μεταξύ τους και του Κυρίου. Ήταν μια διαθήκη βασισμένη στην αγάπη του Θεού, αλλά στην ουσία ήταν επικεντρωμένη στις Δέκα Εντολές, καθώς και θυσίες του αίματος στον Θεό, ένα μεγάλο μέρος του Νόμου.

Στο Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς καθιέρωσε μια Νέα Σύμβαση. Πήρε ψωμί και κρασί και τους πρόσφερε στους Μαθητές, ως Σώμα και Αίμα Του. Την επόμενη μέρα, έχυσε το αίμα Του στο σταυρό για τις αμαρτίες μας. Όποιος, λοιπόν, συμμετέχει στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού, συμμετέχει στη Νέα Σύμβαση.

Η Νέα Σύμβαση είναι χωρίς αιματοχυσία. Επειδή ο Χριστός ρίχνει το αίμα Του για μας, δεν υπάρχει λόγος να ξεφορτωθούμε κανένα αίμα γι ‘Αυτόν ή ως εξιλέωση για τις αμαρτίες. Ο Άγιος Παύλος γράφει στη Γαλάτας 6:15, «διότι ούτε η περιτομή δεν μετρά για τίποτα, ούτε η απεριτόβια, αλλά μια νέα δημιουργία.» Δεν είμαστε πλέον περιτομμένοι για θρησκευτικούς λόγους.Στο Ρωμαίους 2 διαβάζουμε ότι «ούτε είναι πραγματική περιτομή κάτι εξωτερικό και φυσική. Η πραγματική περιτομή είναι θέμα της καρδιάς, πνευματικό και όχι κυριολεκτικό »(βλ. 28-29) .Δεν περιτριγυρίζουμε πλέον στη σάρκα, αλλά μέσα από το βάπτισμα (την εισδοχή μας στην πίστη) και μέσω της Ευχαριστίας η πίστη μας), βιώνουμε μια περιτομή ή αλλαγή των καρδιών μας.

Η Ευχαριστία είναι μια «αβίαστη» θυσία, όπου παρουσιάζουμε ψωμί και κρασί στον Κύριο και μέσω της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, αυτά τα «δώρα» είναι «αφιερωμένα» για να γίνουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Τότε συμμετέχουμε από αυτούς, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να αγγίξουμε τον θεϊκό Θεό και να μας αγγίξει ο Θεός Θεός.

Στον Εβραίους 9: 6-7, διαβάζουμε: «Με αυτές τις προετοιμασίες, οι ιερείς πάνε συνεχώς στην εξωτερική σκηνή, εκτελώντας τα τελετουργικά τους καθήκοντα · αλλά στο δεύτερο μόνο ο αρχιερέας πηγαίνει και μόνο μία φορά το χρόνο και όχι χωρίς το αίμα που προσφέρει για τον εαυτό του και για τα λάθη του λαού. Συνεχίζοντας, διαβάζουμε στο Εβραίους 9: 11-12: «Αλλά όταν ο Χριστός εμφανίστηκε ως αρχιερέας των καλών πραγμάτων που έρχονται, τότε μέσα από τη μεγαλύτερη και πιο τέλεια σκηνή (που δεν έγινε με τα χέρια, δηλαδή όχι από αυτή τη δημιουργία), εισήλθε για πάντα στο Άγιον Όρος, μη λαμβάνοντας το αίμα των κατσικιών και των μοσχαριών αλλά το αίμα Του, εξασφαλίζοντας έτσι μια αιώνια λύτρωση . ”

Η Παλαιά Σύμβαση μας δίδαξε να ζούμε σε υπακοή. Το Νέο Σύμφωνο είναι να ζεις στην αγάπη. Στην Παλαιά Σύμβαση, ο λαός δεν είχε πρόσβαση στο Άγιο των Αγίων, μόνο στον ιερέα και είχε πρόσβαση μόνο μία φορά το χρόνο. Στη Νέα Σύμβαση, είμαστε ευπρόσδεκτοι να πλησιάσουμε τον Χριστό στην Ευχαριστία, όσες φορές επιθυμούμε.

Στη Νέα Σύμβαση, πρέπει να ζούμε στον Χριστό, με τον τρόπο που έζησε. Πρέπει να περπατάμε “ναούς” της αγάπης Του. Μέσω της Ευχαριστίας, ο Χριστός μπορεί να ζει μέσα μας. Μέσω της συνεχούς συμμετοχής στην Ευχαριστία, ενισχύουμε τον δεσμό μας με τον Χριστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευχαριστία προσφέρεται τόσο συχνά.

Στον Εβραίους 9:28 διαβάζουμε ότι «ο Χριστός, που έχει προσφερθεί μία φορά για να φέρει τις αμαρτίες πολλών, θα εμφανιστεί για δεύτερη φορά, όχι για να αντιμετωπίσει την αμαρτία, αλλά για να σώσει εκείνους που περιμένουν ανυπόμονα / ή Του». η ζωή, λοιπόν, δεν είναι μια φοβισμένη υπακοή στους κανόνες, αλλά μια ανυπομονησία που περιμένει τον Χριστό να επιστρέψει και ετοιμάζουμε συνεχώς μαζί Του την Ευχαριστία. Αν πιστεύουμε ότι ο ουρανός είναι ο τόπος όπου θα μοιραστούμε στη θεία φύση σε μόνιμη βάση, που σημαίνει ότι όταν πάμε στον ουρανό, ποτέ δεν θα υποφέρουμε και πάλι την ανθρώπινη κατάσταση (ασθένεια, θάνατος, αμαρτία κλπ.), Τότε να προετοιμαστούμε να ζήσουμε αιώνια με τον Χριστό, μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στη Θεία Φύση σε αυτή τη ζωή, στο θεσμό της Ευχαριστίας.

Η Παλαιά Σύμβαση κάλεσε τους ανθρώπους να ζήσουν ηθικά. Αυτό έγινε με υπακοή στις εντολές. Η Νέα Σύμβαση μας καλεί στην αιώνια ζωή. Εκτιμούμε αυτή τη διαθήκη μέσω της συμμετοχής του Χριστού στην Ευχαριστία.

Στις εκκλησίες μας, έχουμε μια σκηνή στο τραπέζι, ως οπτική υπενθύμιση της Νέας Σύμβασης. Δεν περιέχει πλέον τις Δέκα Εντολές, αλλά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, υπενθυμίζοντας ότι ο Χριστός είναι πάντα παρών στις εκκλησίες μας και στη ζωή μας και ότι πρέπει να συμμετέχουμε ανυπόμονα σ ‘Αυτόν σε συνεχή βάση, προετοιμάζοντας για να ζήσουμε μια μόνιμη βάση στο Ουράνιο Βασίλειο Του.

Πάρτε σήμερα σήμερα, Υιός του Θεού, ως συμμέτοχο του Μυστικού Δείπνου Μου.
γιατί δεν θα μιλήσω για το Μυστήριο στους εχθρούς σου.
ούτε θα σε φιλήσω όπως και ο Ιούδας. αλλά ως ο κλέφτης σας ομολογώ.
«Κύριε, θυμηθείτε μου όταν εισέρχεσθε στη Βασιλεία Σου».
(Από την Εσπερινή Λειτουργία για την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, Μεταφορά του π. Γεωργίου Παπαδέα) 

Ζήστε σήμερα στον Χριστό! Ζητήστε Του να ζήσει συνέχεια σε σας!

Σας ενθαρρύνουμε να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι που καθοδηγείται από τον Fr. Σταύρος με δύο τρόπους:

Αγοράστε το βιβλίο  “Ο δρόμος πίσω στον Χριστό: Σκέψεις για τη Σαρακοστή, την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση”  από τον π. Σταύρος Ν. Ακρωμιανάκης

Συμμετάσχετε στον  κατάλογο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας προσευχής και λάβετε μια τέτοια αντανάκλαση στα εισερχόμενά σας κάθε πρωί

Σχετικά με τη Μεγάλη Σαρακοστή, Μεγάλη Εβδομάδα, και Πάσχα

Υπάρχει μια 19 Κυριακή (18 εβδομάδων) χρονική περίοδο κάθε χρόνο στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία που περιβάλλει τη Γιορτή του Πάσχα (Πάσχα). Οι πρώτες τρεις εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων Κυριακών, ονομάζονται Τριαδόνες ή προ-Πολέμηδες. Οι επόμενες σαράντα ημέρες, που περιλαμβάνουν περίπου έξι εβδομάδες και πέντε Κυριακές, ονομάζονται Μεγάλη Σαρακοστή. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ξεκινάει τη Δευτέρα με την ονομασία Καθαρή Δευτέρα, και όχι την Τετάρτη, όπως και σε άλλες εκκλησίες. Η Μεγάλη Τεράστια τελειώνει την Παρασκευή. 

Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα, μαζί με την Μεγάλη και την Μεγάλη Εβδομάδα. 

Η γιορτή της Αναστάσεως ονομάζεται Πάσχα και ξεκινά μια περίοδος τελετουργίας σαράντα ημερών. Μετά από σαράντα ημέρες, η εκκλησία γιορτάζει τη γιορτή της Αναλήψεως. Δέκα μέρες αργότερα (πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση), η εκκλησία γιορτάζει τη γιορτή της Πεντηκοστής. Η Κυριακή μετά την Πεντηκοστή είναι η γιορτή όλων των Αγίων. Αυτό τελειώνει αυτόν τον κύκλο “κινητών εορτών” (που ονομάζεται αυτό επειδή η ημερομηνία τους κινείται κάθε χρόνο), που περιβάλλουν τη γιορτή του Πάσχα.

Σχετικά με το “The Road Επιστροφή στον Χριστό”

Ο δρόμος Επιστροφή στον Χριστό: Σκέψεις για τη Σαρακοστή, την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση είναι μια σειρά μικρών καθημερινών προβληματισμών σχετικά με τις αναγνώσεις του Αγίου Εβδομήκρου και τις αναφορές της ανάστασης και μετά την ανάσταση του Χριστού. Σχεδιασμένο για να καθοδηγήσει τους αναγνώστες του μέσα από το ταξίδι, θα εμπνεύσει και θα αναζωογονήσει την πίστη σας μέσα από διαλογισμό, προσευχή και βαθύτερη κατανόηση του Πάθους και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού.

 

Σχετικά με τον Fr. Σταύρος

Fr. Ο Σταύρος Ακροτυριανάκης είναι ο Προϊσταμένος (Προεδρεύων) στην  Αγία Τζαμί του Βαπτιστή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τάμπα της Φλόριντα . Έχει διατελέσει διευθυντής της Καλοκαιρινής Κατασκηνώσεως του Αγίου Στεφάνου στη Μητρόπολη Ατλάντα από το 2000.  Το Υπουργείο Ομάδας Προσευχής , καθημερινός προβληματισμός που συντάχθηκε από τον Fr. Σταύρος οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 έχει δημιουργήσει τρία βιβλία,  «Let Όλα Δημιουργία Χαίρε: Σκέψεις για Advent, τη Γέννηση και των Θεοφανείων»   και « το δρόμο της επιστροφής προς τον Χριστό: Σκέψεις για Σαρακοστή, την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση », και  Ευλογημένος είναι η Βασιλιάς, Τώρα και για πάντα: Οι προβληματισμοί για τη Θεία Λειτουργία  απελευθερώθηκαν Ο Π. Σταύρος και η σύζυγός του, η Πρέσβυστα Λίζα, κατοικούν στην Τάμπα με το γιο τους, Νικόλαο.  

πηγή: goarch (Ελληνική ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Σχετικές αναρτήσεις

Επόμενη δημοσίευση
GreekEnglishGermanItalianRomanianFrenchDutchPortugueseSpanishRussianSerbianArmenianBulgarianCroatianCzechDanishHungarianPolishSlovakSlovenianSwedishUkrainian

Ακολουθήστε μας

  • Ειδήσεις
  • Σχόλια
  • Πρόσφατα

Τελευταία νέα