Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η NASA επιλέγει προτάσεις για τη μελέτη πτητικών αστέρων, γαλαξιών, κοσμικών συγκρούσεων

Η NASA έχει επιλέξει προτάσεις για τέσσερις αποστολές που θα μπορούσαν να μελετήσουν τις κοσμικές εκρήξεις και τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους, καθώς επίσης και να παρακολουθήσουν πώς oi κοντινές αστρικές φωτοβολίδες μπορεί να επηρεάσουν τις ατμόσφαιρες των πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά.

Μετά από λεπτομερείς αξιολογήσεις, ο οργανισμός σκοπεύει να επιλέξει δύο προτάσεις το 2021 για να είναι οι επόμενες αποστολές αστροφυσικής στο πλαίσιο του προγράμματος εξερευνητών. Οι επιλεγμένες αποστολές θα τεθούν σε εφαρμογή το 2025.

“Αυτές οι πολλά υποσχόμενες προτάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος” Εξερευνητές “αναδεικνύουν μερικούς από τους πιο δημιουργικούς και καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσουν στην αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος”, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολή της Υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον. Το ηλιακό μας σύστημα να αναζητά απαντήσεις στα μεγαλύτερα κοσμικά μυστήρια, ανυπομονώ για την επιστήμη που επιτεύχθηκε από αυτές τις αποστολές με μέτρια μεγέθη ».

Δύο αποστολές αστροφυσικής Small Explorer (SMEX) και δύο προτάσεις Missions of Opportunity (MO) επιλέχθηκαν με ανταγωνιστικό τρόπο, με βάση την πιθανή επιστημονική αξία και τη σκοπιμότητα των αναπτυξιακών σχεδίων. Εξαιρουμένου του κόστους εκτόξευσης, τα έξοδα αποστολής του SMEX περιορίζονται στα 145 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, ενώ τα έξοδα ΜΟ καλύπτονται στα 75 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Κάθε πρόταση του SMEX θα λάβει 2 εκατομμύρια δολάρια για τη διεξαγωγή εννεαμήνου μελέτης μελέτης αποστολής. Οι επιλεγμένες προτάσεις είναι:

Ο άκρως υπεριώδης ακτινολογικός χαρακτηρισμός για την αποστολή ατμοσφαιρικής φυσικής και εξέλιξης (ESCAPE)

  • Το ESCAPE θα μελετούσε κοντινά αστέρια, παρακολουθώντας για ταχείες, ισχυρές υπεριώδεις εκλάμψεις. Σκοπός του είναι να καθορίσει το κατά πόσο είναι πιθανό οι φωτοβολίδες να απογυμνώσουν την ατμόσφαιρα από έναν βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το αστέρι, επηρεάζοντας τις συνθήκες για κατοίκηση.
  • Κύριος ερευνητής: Kevin France στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder.

Το φασματόμετρο Compton και το Imager (COSI)

  • Η COSI θα σάρωσε τον γαλαξία μας Γαλαξία μας, μετρούμενη ακτίνες γάμμα από ραδιενεργά στοιχεία που παράγονται κατά τη διάρκεια αστρικών εκρήξεων για να χαρτογραφήσει την πρόσφατη ιστορία του θανάτου των αστεριών και της παραγωγής στοιχείων. Θα μετρά επίσης την πόλωση, για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πώς οι μακρινές ενεργητικές κοσμικές εκρήξεις παράγουν ακτίνες γάμμα.
  • Κύριος ερευνητής: John Tomsick στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ.

Οι προτάσεις ΜΚ θα λάβουν το καθένα 500.000 δολάρια για τη διεξαγωγή εννεαμήνου μελέτης εφαρμογής εφαρμογής. Οι επιλεγμένες προτάσεις είναι:

Η αποστολή απεικόνισης υπέρυθρων αντισταθμιστών υπεράνω βαρύτητας

  • Ο ανιχνευτής υπεριώδους αντισταθμιστικού κύματος βαρυτικών κυμάτων αποτελείται από δύο ανεξάρτητους μικρούς δορυφόρους, ο καθένας σαρώνει τον ουρανό σε μια διαφορετική υπεριώδη ζώνη. Θα ανιχνεύσει το φως από το θερμό αέριο στην έκρηξη που ακολουθεί μια έκρηξη των βαρυτικών κυμάτων που προκαλούνται από τη συγχώνευση αστέρες νετρονίων ή ένα αστέρι νετρονίων που συγχωνεύεται με μια μαύρη τρύπα. Μεταξύ αυτών των γεγονότων, η αποστολή θα χαρτογραφήσει τον ουρανό σε υπεριώδες φως, βρίσκοντας άλλα φωτεινά αντικείμενα, όπως αστέρια που εκρήγνυνται.
  • Κύριος ερευνητής: Stephen (Brad) Cenko στο κέντρο πτήσης Goddard Space Flight της NASA στο Greenbelt, Maryland.

LEAP – Πολύμετρο με έκρηξη περιοχής LargE

  • Τοποθετημένος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το LEAP θα μελετούσε τα ενεργητικά αεριωθούμενα αεροσκάφη που ξεκίνησαν κατά τον εκρηκτικό θάνατο ενός τεράστιου αστέρα ή τη συγχώνευση συμπαγών αντικειμένων όπως τα αστέρια νετρονίων. Οι μετρήσεις του LEAP για πόλωση σε ριπές ακτίνων γάμμα μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ ανταγωνιστικών θεωριών για τη φύση των αεριωθουμένων, τα οποία κινούνται έξω κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Το LEAP θα συμπληρώσει τον εξερευνητή πολωσιμετρίας ακτίνων Χ (IXPE) της NASA, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το 2021.
  • Κύριος ερευνητής: ο Mark McConnell στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire στο Durham.

“Κάθε μία από αυτές τις αποστολές θα κάνει τα επόμενα βήματα σε μερικούς από τους πιο καυτούς τομείς της αστροφυσικής σήμερα”, δήλωσε ο Paul Hertz, διευθυντής της Astrophysics Division στο κεντρικό γραφείο της NASA. «Με τις υψηλές επιστημολογικές ανταμοιβές για χαμηλά ποσά δολαρίου, οι αποστολές των εξερευνητών καλύπτουν με επιτυχία τα επιστημονικά κενά στο σημερινό στόλο των διαστημικών παρατηρητηρίων».

Το Πρόγραμμα Εξερευνητών, το οποίο διαχειρίζεται ο Goddard, είναι το παλαιότερο συνεχές πρόγραμμα της NASA που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συχνή και χαμηλού κόστους πρόσβαση στο διάστημα χρησιμοποιώντας τις κύριες έρευνες που διεξάγονται από τους ερευνητές σχετικά με τις διαστημικές επιστήμες που σχετίζονται με τα προγράμματα αστροφυσικής και ηλιοφυσικής της Διεύθυνσης Επιστημών.

Από την εκτόξευση του Explorer 1 το 1958, που ανακάλυψε τις ζώνες ακτινοβολίας της Γης, το πρόγραμμα εξερευνητών ξεκίνησε περισσότερες από 90 αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών Uhuru και Cosmic Background Explorer (COBE) που οδήγησαν στα βραβεία Nobel για τους ερευνητές τους.

πηγή: nasa

Σχετικές αναρτήσεις

Η NASA κάνει μια μυστηριώδη ανακάλυψη σε έναν μακρινό πλανήτη.

e-enimerosi

Η NASA βράβευσε Ελληνίδα ερευνήτρια που «αγγίζει» τον Ήλιο.

e-enimerosi

Χιλιάδες κόσμου στην «ουρά» για να τοποθετήσουν το «τσιπάκι» του Ε.Μάσκ.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies