Ειδήσεις και Νέα

Διπλή “αμοιβή” για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού

Δύο “αμοιβές” δικαιούνται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση λόγω κορονοϊού.

Τη μία αμοιβή τη δικαιούνται οι εν λόγω μισθωτοί από τον εργοδότη τους και αφορά στις μέρες τις οποίες εργάσθηκαν μέχρι την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται.

Την άλλη τη δικαιούνται από το κράτος και πρόκειται για μία ειδική αποζημίωση που αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση αυτή θα ανέλθει στα 800 ευρώ και θα αφορά στην περίοδο από τα μέσα, περίπου, του τρέχοντος μηνός έως και την 30η Απριλίου.

Όσον αφορά στον μισθό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους, όπως τονίζει στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση, θα προκύψει ως αναλογία των ημερών του τρέχοντος μήνα τις οποίες εργάσθηκαν.

Για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση χθες 18 Μαρτίου, δικαιούνται τη μισθοδοσία των πρώτων 17 ημερών του τρέχοντος μηνός, η οποία αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 50% του μηνιάτικου.

Για παράδειγμα, έστω εμποροϋπάλληλος  αμείβεται με 750 ευρώ/μήνα καθαρά. Εργάσθηκε  μέχρι τα μέσα, περίπου, του τρέχοντος μήνα. Συνεπώς δικαιούνται από τον εργοδότη του το ποσό των 325 ευρώ περίπου. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε δικαιούται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ από το κράτος.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο θα εισπράξει ως  εργατική αμοιβή για το δίμηνο θα ανέλθει στα 1125 ευρώ  (325 ευρώ ως μέρος του μισθού Μαρτίου συν 800 ευρώ ειδική κρατική αποζημίωση) έναντι των 1500 ευρώ τα οποία θα εισέπραττε ως  μισθό για την ίδια περίπου, σε περίπτωση που δεν έχει ξεσπάσει η τρέχουσα κρίση λόγω κορονοϊού. Επίσης, όμως, τον ερχόμενο μήνα, δικαιούται και το Δώρο Πάσχα, το οποίο ανέρχεται έως και το 50% του τακτικού μηνιαίου μισθού.

Στην περίπτωση του παραδείγματος μας φτάνει και τα 325 ευρώ.

Η ειδική αποζημίωση στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση λόγω κορονοϊού δεν είναι μόνο το μόνο μέτρο στήριξης το οποίο ανακοίνωσε χθες ο Υπ. Εργασίας.

Στο νέο αυτό πακέτο περιλαμβάνονται άλλα δέκα. Συγκεκριμένα :

· Προβλέπεται “Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας”  σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης. Με άλλα λόγια, μία επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί της αναστολής των υποχρεώσεών της προς το δημόσιο μόνο εφόσον δεν απολύσει εργαζομένους της.

· Εισάγεται ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. Έτσι, όποια επιχείρηση απολύσει εργαζόμενο μετά την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας της, η απόλυση αυτή θα καθίσταται άκυρη από το κράτος.

· Παρέχεται  “αποζημίωση ειδικού σκοπού” ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Η αποζημίωση θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

· Προβλέπεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (σ.σ. καλύπτονται οι εργατικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις) των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

· Εισάγεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

· Αναστέλλεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.Οι εισφορές Ιανουαρίου 2020 οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν έως χθες (20/3) αποτελούν υποχρέωση. Σε αναστολή (σ.σ. όχι “διαγραφή”) τελούν μόνο οι εισφορές του Φεβρουαρίου οι οποίες θα έπρεπε θεωρητικά να καταβληθούν έως τέλος Απριλίου.

· Αναστέλλονται οι  ασφαλιστικές  εισφορές  μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις  μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Το μέτρο αφορά όχι μόνο τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση λόγω κορονοϊού, αλλά γενικότερα εκείνες που “πλήττονται” από τις συνέπειες εξάπλωσής του.

· Αναστέλλεται η καταβολή ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυτό σημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό (είτε έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, είτε όχι) μπορούν να μην πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισης στην οποία έχουν ενταχθεί για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου.

· Προβλέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας (δηλ. με προσωπικό λιγότερο από το κανονικό) με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

· Θεσπίζονται μέτρα για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

· Καθιερώνονται σημαντικές διευκολύνσεις για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi

Με δικό της ψηφοδέλτιο η “Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο”.

e-enimerosi

Βρετανία: Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε αεροπλάνο.

e-enimerosi