Πολιτική

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τι δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι ύστερα από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας – Πώς οδηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απόφαση για αυστηρότερα μέτρα

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στους δρόμους από το πρωί, έπειτα από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι πολίτες που χρειάστηκε να βγουν από το σπίτι, είχαν μαζί τους το έγγραφο που απαιτείτο ή είχαν στείλει sms και πάντως είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τα νέα μέτρα.

Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Και στα σούπερ μάρκετ και όπου αλλού χρειάζεται να στηθούν σε ουρές οι πολίτες το κάνουν καρτερικά χωρίς να δημιουργούνται φασαρίες- κάτι καθόλου συνηθισμένο για τα ελληνικά ήθη.

Πώς φθάσαμε στην απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας 

Προτού λάβει την απόφαση του για απαγόρευση της κυκλοφορίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει αναλυτικά με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη των κρουσμάτων, και με τους αρμόδιους παράγοντες για τις μετακινήσεις φοιτητών από το εξωτερικό και κατοίκων των μεγάλων πόλεων προς την επαρχία.

Η απόλυτη καραντίνα σε όλη τη χώρα κρίθηκε επιβεβλημένη, με την ελπίδα ότι πέρα από τα μέτρα της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ο κοινωνικός έλεγχος και η ατομική ευθύνη.

Κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζουν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, το γεγογός ότι οι Ελληνες σε πολύ μεγάλο βαθμό προσαρμόζονται σταδιακά -παρά την ανευθυνότητα που έδειξαν ορισμένοι τις προηγούμενες ηλιόλουστες ημέρες- στους περιορισμούς.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πετύχει έναν διπλό στόχο: Να κρατήσει χαμηλά τα νέα κρούσματα και μικρό τον αριθμό των νεκρών. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα αν το συγκρίνει κανένας με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την ισορροπία προσπαθεί να μην διαταρράξει η κυβέρνηση γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να ξεφύγει ο έλεγχος των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα πρέπει να διαχειριστούν με σύνεση, χωρίς υπερβολική δόση αυταρχισμού, δηλαδή, την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Μετά τα γεγονότα στον Εβρο, όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, διαμορφώθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνηση στο ξέσπασμα της πανδημίας εκτιμάται ότι έκανε πιο ισχυρή τη σχέση αυτή και ή διατήρηση της θεωρείται μεγάλης σημασίας για την κατανόηση και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Βοήθησε επίσης ότι και τα υπόλοιπα κόμματα δεν έφεραν αντιρρήσεις, αντιθέτως κινητοποιήθηκαν υπέρ των μέτρων -ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κυριακή το απόγευμα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Και ίσως ότι η ελληνική οικογένεια είναι σφιχτή και τα μέλη της φρόντισαν να προστατεύσουν την οικογενειακή εστία από τον κορωνοϊό.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi

Η Άγκυρα μιλάει για ”Τουρκική μειονότητα” στη Θεσσαλονίκη & αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών!

e-enimerosi